РОЛЬ КОНСТИТУЦІЇ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ КОНСТИТУЦІЇ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА

26.05.2017 12:42

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Мець Сергій Вікторович, студент Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України, НЮУ ім. Ярослава Мудрого


Одним з важливіших принципів вільної демократичної держави і основою народовладдя є верховенство закону та його неухильне дотримання. Основним законом держави була та залишається конституція, як втілення істотних прав людини (громадянина)   на справедливість,   свободу та добробут. Питання про те яке місце займає конституція в сучасному житті суспільства є досить актуальним в нашій країні, адже українці стоять на шляху реформування основного закону держави. Чи не кожен громадянин замислювався про те, для чого нам потрібна конституція і чи взагалі потрібна.  

Виходячи з поняття конституції, ми розуміємо що це основний закон держави, за яким вона живе. Саме в ній закріплені головні основоположні принципи за якими живе весь народ, конституція регулює основи суспільства і державного устрою. Конституція відіграє важливу роль в функціонуванні держави та існуванні її громадян. Першим і найголовнішим призначення конституції є те, що це документ, який закріплює невід’ємні права і свободи, які належать особі від народження, в той же час надаючи їм найвищий юридичний захист. Адже утвердження і забезпечення прав та свобод людини є головним обов’язком держави. Тому конституція, як відомо, закріплює лише головні, принципові положення, які, діючи безпосередньо, у необхідних випадках розкриваються і конкретизуються в інших законодавчих актах. Отже, конституція є не просто документом, який містить головні положення про права людини, а є підґрунтям та основою для подальшого регулювання прав та свобод в інших законах та підзаконних актах.

Кожна людина має право голосу в питаннях, що вирішують її долю, матеріальний добробут, освіту, безпеку та захист від насилля. Щоб задовольнити ці потреби люди створюють уряди та наділяють їх владою. Та проблема полягає в тому, що хоча влада потрібна уряду для виконання покладених на його функцій, історія показує, що необмежена влада породжує корупцію та  диктатуру. Щоб влада була порядною потрібні вільні, чесні вибори, які надають людям вирішувати кого наділити владою, а кого позбавити. Однак потрібні норми, які б гарантували, що вибрані люди  будуть використовувати отриману владу на благо народу, захищаючи його інтереси, а не використовували її заради власних інтересів. Саме цими нормами є Конституція, яка є не просто законом, а найвищим, основоположним законом держави. Конституція встановлює державний устрій, порядок , правила створення інших законів, вона наділяє уряд владою. Конституція запобігає вседозволеності влади, адже вона є вищої ніж інші звичайні закони. Вона стримує владу уряду, щоб народ керував ним, а не навпаки. Конституція має винятковий вплив на всі процеси, які відбуваються в країни, а значить на життя її громадян. Гарна конституція дає контролювати владу, визначаючи народ контролюючою ланкою. Основний закон держави визначає майбутнє країни та напрямки її  розвитку. Серед інших завдань конституції можна виділити те, що вона декларує і заявляє нам про цінності, які об’єднують те чи інше суспільство. Адже потрібно не просто написати текст, а дійти згоди і щоб вона об’єднувала різні групи населення і відображала потреби усього народу. Народу потрібно об’єднатися  для того, щоб визначити спільні цілі для реалізації їх в основному законі держави.

Підсумовуючи все сказане можна зробити висновок, що конституція є нормативним документом, який має вищу юридичну силу, регулює основи організації держави і суспільства, вона визначає статус держави. Конституція стверджує верховенство прав людини та гарантує громадянам індивідуальну свободу. Правильна конституція є запорукою кращого майбутнього держави.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота