РОЛЬ ТРАНСПОРТУВАННЯ У СИСТЕМІ ПРИЙНЯТТЯ ЛОГІСТИЧНИХ РІШЕНЬ ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ТРАНСПОРТУВАННЯ У СИСТЕМІ ПРИЙНЯТТЯ ЛОГІСТИЧНИХ РІШЕНЬ ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ

01.06.2017 00:07

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Більовська Ганна Сергіївна, аспірант, Хмельницький національний університет; Мазарчук Андрій Юрійович, кандидат економічних наук, Хмельницький національний університет


У сучасних реаліях ведення господарської діяльності українським торговельним мережам необхідно все більш чітко і швидко реагувати на зміни у ринковому середовищі. Велику роль у забезпеченні такої оперативності відіграє запровадження сучасних тенденцій в галузі логістики на усіх етапах діяльності мережі.

Дослідженням проблем логістики загалом і ролі транспортування у системі логістики зокрема присвячено численні дослідження вітчизняних та зарубіжних вчених. Найбільш суттєвий внесок у розробку сучасних логістичних концепцій здійснили Дж. Джонсон, Д.Ф. Вуд, Д. Л. Вордлоу, П.Р. Мерфі, Д. Ретліф, У. Налті, М. Тейлор, К.Ю. Ковальов, С.А. Уваров, П.Є. Щеглов, Д.А. Іванов, Є. В. Крикавський, Н.І. Чухрай, М.В. Румянцева та ін. Однак ґрунтовних досліджень у напрямку побудови ефективних транспортних систем для торговельних мереж в українських реаліях все ще не здійснено. Саме тому дослідження ролі транспортування у логістичних системах торговельних мереж України є актуальним.

Згідно із визначенням Ради професіоналів з управління ланцюгами поставок (CSCMP), міжнародної неприбуткової організації бізнес-персоналу, управління логістикою – це частина діяльності, яка планує, впроваджує і контролює продуктивні та ефективні прямий і зворотний потоки та зберігання товарів, послуг та пов’язаної з ними інформації між точкою походження та точкою споживання для задоволення потреб споживачів [1].

Автори [2] у своїй роботі наголошують, що без добре розвиненої транспортної системи логістика не може у повній мірі реалізувати свої переваги. Крім того, хороша транспортна система в логістичній діяльності може забезпечити кращу ефективність логістики, зменшити оперативні витрати та підвищити якість обслуговування. Транспортна система являє собою найбільш важливу складову логістичної системи. Від однієї третьої до двох третіх логістичних витрат підприємств припадає саме на транспортування.

Згідно із даними Державної служби статистики України, на транспортну галузь у 2016 році припало 6,5% обсягу ВВП країни, при цьому спостерігалось зростання обсягів вантажних перевезень [2]. Це свідчить про зростання ролі транспортування у забезпеченні ділової активності суб’єктів господарювання. Ключову роль транспортна система відіграє саме для ефективності торговельних мереж, оскільки забезпечує зв’язок між об’єктами мережі і суттєво вливає на кінцеву вартість продукції та своєчасність її доставки.

Транспортна система забезпечує рух продукції, його своєчасність та ефективність, застосовуючи принцип найменших витрат. Вона об’єднує різні етапи просування продукції від виробників через складські пункти до роздрібних точок продажу та безпосередньо до споживача.

При цьому, роль транспортування у логістичній системі є значно складнішою, ніж просто доставка продуктів для замовників. Правильно сформована транспортна система торговельної мережі забезпечує її загальну ефективність, постачаючи потрібні товари в потрібне місце в потрібний час для забезпечення попиту споживачів, дотримуючись вимог щодо якості продукції та обслуговування, а також мінімізуючи загальносистемні витрати. Таким чином, транспортна мережа чинить суттєвий вплив на конкурентоспроможність торговельної мережі.

Зважаючи на велику кількість об’єктів сучасних торговельних мереж (складів, точок продажу, і навіть пунктів власного виробництва), широкий асортимент продукції, серйозні недоліки у транспортній інфраструктурі нашої держави, завдання формування ефективної транспортної системи торговельної мережі постає досить складним. Саме тому його вирішення потребує використання сучасних досягнень економічної науки та інноваційних технологій для оперативного надходження усієї необхідної інформації для прийняття логістичних рішень.

Таким чином, для торговельних мереж України побудова ефективної транспортної системи відіграє вирішальну роль для забезпечення їх конкурентоспроможності, оскільки вони являють собою великі суб’єкти господарювання сфери обігу. Тому саме для торговельних мереж надзвичайно важливим є вивчення сучасних методів оптимізації логістики, закордонного досвіду у сфері управління логістикою та його адаптація до умов ринкового середовища України.

Література:

1. CSCMP Supply Chain Management Definitions and Glossary/ Council of Supply Chain Management Professionals [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://cscmp.org/supply-chain-management-definitions

2. Tseng Yung-yu. The role of transportation in logistics chain [Електронний ресурс]/ Yung-yu Tseng, Michael A P Taylor, Wen Long Yue // Proceedings of the Eastern Asia Society for Transportation Studies. – 2005. – Vol.5.– pp.1657 – 1672. – Режим доступу: https://www.siam.org/journals/plagiary/1657.pdf

3. Статистична інформація/ Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота