ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ БЛАГОДІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ БЛАГОДІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УКРАЇНІ

01.06.2017 15:38

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Жигарева Дар’я Олександрівна, студентка факультету економіки, менеджменту та права Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, м. Вінниця, Україна


Благодійна організація - юридична особа приватного права яка є неприбутковою організацією, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених цим Законом, як основну мету її діяльності [1].

Благодійні організації набувають прав та обов’язків юридичної особи з моменту їх державної реєстрації. 

Благодійні організації є об’єктом дослідження таких вітчизняних дослідників, як Ільченко О., Хілецький Г., Семашко О., Дума Л., Гребцова И. С., Дмирієнко М.

 Метою даного дослідження є аналіз особливостей державного реєстру благодійних організацій в Україні.

Державну реєстрацію благодійних організацій проводять державні реєстратори за місцезнаходженням благодійних організацій відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"[1, ст. 15].

Благодійні організації мають право створювати відокремлені підрозділи, бути засновником і учасником інших благодійних організацій, а також спілок, асоціацій, інших добровільних об'єднань, здійснювати спільну благодійну діяльність, а також мати інші права згідно із законом [1, ст. 11, ч. 4 ].

Благодійна організація може бути створена у вигляді:

• благодійного товариства – благодійна організація, яка створена не менше ніж двома засновниками та діє на підставі статуту [1, ст. 13, ч. 2];

• благодійної установи – благодійна організація, установчий акт якої визначає активи, які один або кілька засновників передають для досягнення цілей благодійної діяльності за рахунок таких активів та/або доходів від таких активів. Установчий акт благодійної установи може міститися в заповіті. Засновник або засновники благодійної установи не беруть участі в управлінні благодійною установою. Благодійна установа діє на підставі установчого акта [1, ст. 13, ч. 3];

• благодійного фонду – благодійна організація, яка діє на підставі статуту, має учасників і управляється учасниками, які не зобов'язані передавати цій організації будь-які активи для досягнення цілей благодійної діяльності. Благодійний фонд може бути створено одним чи кількома засновниками. Активи благодійного фонду можуть формуватися учасниками та/або іншими благодійниками [1, ст. 13, ч. 4].

Благодійні організації набувають прав та обов'язків юридичної особи з моменту їх державної реєстрації, що проводиться відповідно до Закону № 755. Держреєстрація здійснюється державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи [2, ст. 5, ч. 1].

Для проведення держреєстрації юридичної особи засновник чи уповноважена особа подають державному реєстраторові такі документи[2, ст. 24, ч. 1]:

1) заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи [5, форма № 1];

2) примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників чи уповноваженого ним органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом. Стосовно благодійної організації обов'язку складання такого документа в нормативних актах немає;

3) два примірники установчих документів (у разі подання електронних документів – один примірник). Установчим документом благодійного товариства й благодійного фонду є статут. Установчим документом благодійної установи є установчий акт. Установчі документи благодійної організації затверджуються засновником (засновниками) благодійної організації або уповноваженими ними особами.

Згідно з ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» ст. 24, ч. 1 до реєстраційної картки може бути додано як додаток заяву про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційну заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ.

Спрощену систему оподаткування благодійні організації не застосовують, оскільки відповідно до ПКУ ст. 291.5.5  не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25 %. Крім того, податківці відмовляють у застосуванні спрощеної системи оподаткування будь-яким неприбутковим організаціям.

Платником ПДВ є, зокрема, юридична особа, створена відповідно до закону в будь-якій організаційно-правовій формі [6, абз. "а" ст. 14.1.139]. Тому благодійна організація, у принципі, може подати заяву про реєстрацію платником ПДВ у добровільній формі, однак це невигідно – більшість операцій у них звільняються від оподаткування ПДВ.

Державний реєстратор перевіряє подані документи на відповідність установленим вимогам і в разі їх порушення повертає заявнику [2, ст. 24, ч.1].

Однією з підстав для повернення документів з держреєстрації є невідповідність написання найменування благодійної організації встановленим вимогам. Згідно з Наказом Міністерства юстиції України № 368/5 п. 1.3  назва юридичної особи не може містити посилання на організаційно-правову форму.

Благодійна організація значиться під однойменним кодом 845 в Статистичному класифікаторі організаційних форм суб'єктів економіки. Тому в найменуванні таких юридичних осіб не може бути зазначено "благодійна організація", "громадська організація" тощо. Утім, деяким особам вдавалося в судовому порядку відстоювати правомірність вказівки в назві благодійної організації, зокрема, терміна "громадська організація" [див. постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 12.12.2014 р. в справі № 815/3885/14], але краще справу до суду не доводити.

Зауважимо також, що юридичній особі, якій у встановленому Законом № 3236 порядку не надано статусу волонтерської організації, заборонено будь-яке використання слів "волонтерська організація" у своєму найменуванні й діяльності [6, п. 2.23 ]. Надає такий статус Мінсоцполітики після проведення держреєстрації організації [8, пп. 581 п. 4].

Після проведення державної реєстрації благодійну організацію реєструють у Реєстрі неприбуткових установ і організацій. Це слід зробити для того, аби не бути платником податку на прибуток [5, пп. 133.1]. На цей момент діє ще Положення № 37, прийняте під стару редакцію ПКУ [9].

Відповідно до п. 2 р. II Положення № 37 благодійна організація повинна подати до територіального податкового органу за своїм місцезнаходженням:

• реєстраційну заяву за формою 1-РН (додаток 1 до Положення № 37);

• копії установчих документів.

При внесенні неприбуткової установи й організації до бази Реєстру неприбуткових установ і організацій їй за кодом з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України привласнюється ознака неприбутковості. Для благодійної організації це ознака "0005" – благодійні фонди (організації), створені в порядку, визначеному законом для провадження благодійної діяльності.

Крім того, благодійну організацію може бути зареєстровано як одержувача гуманітарної допомоги відповідно до Порядку № 39. Це потрібно для одержання податкових пільг за операціями з гуманітарною допомогою, що надається відповідно до Закону № 1192.

Реєстрація одержувачів гуманітарної допомоги проводиться шляхом внесення їх до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги (див. запитання-відповідь із розділу 221.01 ресурсу База податкових знань ("ЗІР")).

Для реєстрації юридична особа подає Мінсоцполітики (п. 3 Порядку № 39):

– заяву;

– орієнтовний перелік набувачів гуманітарної допомоги – юридичних осіб та/або інформацію про орієнтовну кількість населення, що потребує допомоги;

– документи, необхідні для визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою:

– заяву про визнання вантажу гуманітарною допомогою; 

– письмову пропозицію донора про надання гуманітарної допомоги; 

– план розподілу вантажу набувачам;

– інформацію міністерств та інших центральних органів виконавчої влади щодо доцільності визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою (за наявності);

– нотаріально засвідчену копію установчих документів.

При ухваленні рішення про створення благодійних організацій слід також урахувати, що активи, які залишаються під час їх ліквідації після задоволення вимог кредиторів, повинні бути передані одній або декільком благодійним організаціям у порядку, установленому установчими документами, або за рішенням суду [1, ч. 5 ст. 18 ].




Література:

1. Про благодійну діяльність та благодійні організації: Закон України від 05 липня 2012 року № 5073-VI // Відомості Верховної Ради України- 2013. - № 25. - ст.252;

2. Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: Закон України 15 травня 2003 року № 755-IV //  Відомості Верховної Ради України – 2003. - № 31-32. - ст.263;

3. Порядок ведення реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру: Кабінет Міністрів України Постанова від 13 липня 2016 року № 440;

4. Наказ Міністерства юстиції України: Про затвердження форм реєстраційних карток від 14 жовтня 2011 р. № 3178/5;

5. Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 № 2755-VI //Відомості Верховної Ради України - 2011. - № 13-14. - № 15-16. - № 17. - ст.112;

6. Наказ Міністерства юстиції України: Про затвердження Вимог до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки від 05 березня 2015 року № 368/5;

7. Про волонтерську діяльність: Закон України від 19 квітня 2011 року № 3236-VI // Відомості Верховної Ради України, 2011, № 42, ст.435;

8. Про Положення про Міністерство соціальної політики України: Указ Президента України від 06 квітня 2010 року № 389/2011;

9. Лист ДФС України від 02.03.15 № 7023/7/99-99-19-02-02-17 "Про використання статусу неприбутковості".

_______________________

Науковий керівник: Грушко Жанна В'ячеславівна, викладач, Вінницький торговельно-економічного інститут КНТЕУ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота