ГАЗЕТНІ МАТЕРІАЛИ ЯК ДЖЕРЕЛО ПРО РЕПРЕСИВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПОЛЬСЬКИХ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ГАЗЕТНІ МАТЕРІАЛИ ЯК ДЖЕРЕЛО ПРО РЕПРЕСИВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПОЛЬСЬКИХ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД

26.06.2017 20:29

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Верьовкін Віктор Васильович, кандидат історичних наук, професор кафедри гуманітарних дисциплін, Рівненський державний базовий медичний коледж


Репресивну діяльність по відношенню до західноукраїнського населення проводили у міжвоєнний період різні структури органів самоврядування. Це, насамперед: Органи державної влади та управління; Міністерство військових справ; Міністерство внутрішніх справ; Апеляційні суди у Львові, Луцьку, Тернополі, Станіславі; Окружні суди; Прокуратури апеляційних судів; Військові прокуратури та ін. Вся ця діяльність знаходила відображення на шпальтах газет як легальних та і нелегальних, які видавалися політичними партіями різного політичного спорямування.

Значення газетних матеріалів як джерела особливо велике, коли історик і історик права вивчає сучасні йому події. В цьому випадку у його розпорядженні ще немає ні статистичних публікацій, ні мемуарних свідчень, ні таких офіційних документів, які входять у науковий обіг лише після того, як відкладеться встановлений термін в архівах і його дослідження у рішучій мірі базується саме на матеріалах періодичного друку.

Найбільш суттєві особливості газетних матеріалів як історичного джерела обґрунтовані його яскраво вираженою агітаційною спрямованістю. Це поріднює їх з іншими джерелами публіцистичного характеру, в особливості з партійними документами різних політичних спрямувань.

Ключове значення для джерелознавчого аналізу газетних матеріалів є питання про те, яка загальна ідейно-політична лінія газети, яка вивчається. Ця лінія в кінцевому рахунку відображає інтереси соціального прошарку, який впливає на газетні матеріали.

Одним з важливих джерел вивчення репресивної діяльності польських правоохоронних органів на західноукраїнських землях у міжвоєнний період є газетні матеріали. На сторінках газет знаходили своє відображення найрізноманітніші події внутрішнього та міжнародного життя краю. Особливо важливою інформацією була та, коли на шпальтах газет (як комуністичного так і націоналістичного спрямування) громадськість повідомлялася про фактичні злочини польських владних структур відносно місцевого населення.

Ця інформація містилася не тільки на сторінках газет воєводського підпорядкування, повітових газет але й рукописних газетах, таких,наприклад, як «Голос з-поза грат».

Деякі матеріали легальних газет конфісковувалися, якщо владі не подобалася та чи інша інформація, особливо яка торкалася репресивної діяльності поліції. Так, повідомлення про конфіскати друкувалися в органі польського уряду, щоденній газеті «Monitor Polski», яка видавалася у Варшаві. Наприклад, неодноразово конфіісковувалися деякі номери часопису «Український голос» за публікацію статей, спрямованих проти держави. Деякі конфісковані примірники «Українського голосу» зберігаються у фондах ЦДІА у Львові.

Так, наприклад, повітові газети містили унікальні дані про хід революційних подій у населених пунктах Західної України. В них постійно друкувались детальні звіти про роботу деяких політичних партій, політичні заворушення. Значна частина газетної площі відводилась під повідомлення з сіл повіту і інших місцевостей. Переважно вони були короткими і насиченими фактами, цифровими даними. Це дає можливість конкретизувати і істотно розширити уявлення про масштаб і темпи революційних подій. Саме повітові газети найбільш точно відображали причини заворушень і у звязку з цим дії поліції по розгону демонстрантів. В газетах було багато інформації про соціальний склад демонстрантів. Подібний матеріал сам по собі має велику наукову цінність, до того ж він майже не дублюється в архівних документах Практично в кожному номері друкеувались статті місцевих авторів та передруки з воєводських і державних видань, які дають відповідну інформацію про репресивні дії поліції, судових органів.

Газети містять деякий матеріал і про настрої різних соціальних верств, а також про діяльність різних протилежних у політичному відношенні партій.

В цілому ж повітові газети є цілком достовірним і багатоплановим джерелом, без ретельного дослідження якого вивчення репресивної діяльності польських правоохоронних органів неминуче буде поверховим і неповним.

Важливим джерелом репресивної діяльності польських правоохоронних органів були газети політвязнів. Так, у 1931 році лукцька комуна політвязнів видала рукописну газету «Голос з-поза грат» [1, с. 98], яка повідомляла про порушення прав політвязнів.

Відповідна інформація про погляди польської влади на революційні події містилися і у польських газетах. Так, на квітневі події 1936 р. у Львові, одна польська урядова газета в ті дні писала: «Не можна закривати очей на небезпеку, яка, може, ще не загрожує сьогодні, але загрожуватиме вже завтра» [2, с. 88].

Таким чином, наведені дані, по-перше свідчать про те, що національно-визвольна боротьба проходила у всіх регіонах Західної України (на це вказують матеріали газет), а по-друге, матеріали газет є важливим джерелом про репресивну діяльність польських правоохоронних органів на західноукраїнських землях у міжвоєнний період.




Література:

1.Михайлюк О.Г. Історія Луцька / О.Г.Михайлюк, І.В.Кічий // Монографія. - Львів: Світ, 1991.- С. 98.

2.Яцкевич Є. Довідник по історичних місцях Львівщини / Є.Яцкевич, В.Колісник.- Львів: Книжково-журнальне вид., 1954.- С. 88.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота