НАПРЯМИ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ В МАШИНОБУДУВАННІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ В МАШИНОБУДУВАННІ

31.10.2017 19:26

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Покровська Наталія Миколаївна, аспірантка, Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут» (Україна)


Складний характер трансформаційних перетворень в економіці України беззаперечно позначається на стабільному функціонуванні та розвитку промислових підприємств, у тому числі машинобудівних. Для прискорення економічного зростання машинобудування, підвищення ступеню його адаптованості до змін зовнішнього середовища необхідною умовою є активізація процесів інтенсифікації, серед яких чільне місце займають процеси інтенсифікації використання ресурсів.

Раціональне забезпечення промислового підприємства матеріальними та трудовими ресурсами є фундаментом його стабільного розвитку . До складу матеріальних ресурсів входять предмети праці (основні та допоміжні матеріали, сировина, комплектуючі, напівфабрикати, паливо та енергія)  та засоби праці (основні засоби – технологічне обладнання, машини, устаткування, засоби автоматизації, вимірювальні та регулюючі прилади, лабораторне обладнання тощо). Трудові ресурси підприємства – це сукупність зайнятих кадрів на підприємстві за основною та допоміжною діяльністю.

Відновлення виробництва,  подальше продовження  господарської  діяльності органічно  пов’язане  з  відтворенням як засобів  виробництва (або уречевленої праці)  – матеріального (об’єктивного)  фактору  виробничого процесу, так і робочої  сили  – суб’єктивного, людського  фактору [1].

У своїй діяльності підприємства прагнуть впроваджувати інновації, які забезпечують максимальну віддачу залучених ресурсів, виробляти товари і надавати послуги із найнижчими витратами, що крім підвищення ефективності діяльності дозволяє підприємствам отримати певні конкурентні переваги.

Інтенсивне використання ресурсів відрізняється  від  екстенсивного тим, що в останньому випадку приріст обсягів виробництва і збільшення прибутку на машинобудівних підприємствах відбувається за рахунок генерації кількісних змін парку наявного устаткування, відсутності новітньої технологічної бази,  залучення додаткових трудових і матеріальних ресурсів, нарощування витрат живої праці і часу роботи устаткування при  незмінних  якісних  показниках  їх  діяльності  чи  експлуатації [2].

Підвищення ефективності використання виробничих ресурсів в умовах інтенсивного розвитку економіки залежить перш за все від створення нових енерго-, трудо- і матеріалозберігаючих технологій і знарядь праці. Але, разом з тим, при існуючому рівні матеріально-технічної бази виробництва поліпшення використання елементів виробництва в значній мірі визначається більш раціональним їх застосуванням в просторі і в часі, скороченням простоїв обладнання і непродуктивних витрат робочого часу, всебічним використанням кваліфікації і досвіду робітників, що є завданням вдосконалення організації виробництва на підприємстві.

Безумовно, одним з головних ресурсів та рушійною силою інтенсивного розвитку підприємства є освічений та кваліфікований персонал, здатний впроваджувати інновації, який має інтелектуальний потенціал і мотивацію до його реалізації на користь підприємства [3].  Рівень забезпечення підприємства робочою силою та раціональне її використання значною мірою визначають організаційно-технічний рівень виробництва, характеризують рівень використання техніки й технології, предметів праці, створюють умови для високої конкурентоздатності та фінансової стабільності.

Отже, до напрямів інтенсифікації використання матеріальних та трудових ресурсів в машинобудуванні доцільно віднести:

• запровадження системи ощадливого використання ресурсів;

• створення і впровадження в практику науково обґрунтованої нормативної бази витрат ресурсів;

• своєчасне надходження ресурсів;

• створення системи моніторингу витрат;

• придбання високопродуктивних машин і устаткування,  модернізація обладнання; 

• скорочення  термінів  оновлення устаткування; 

• підвищення ступеня завантаження обладнання та скорочення простоїв;

• зменшення частки невстановленого обладнання;

• проведення своєчасного капітального та поточного ремонту обладнання;

• мобільність кадрів  (зменшення плинності кадрів, підтримка балансу робочих місць і кількості кадрів); 

• розвиток персоналу (адаптація, навчання, службове та професійне просування); 

• підтримку соціально-психологічного клімату (зниження рівня конфліктності в колективі,    підтримка виробничої та виконавчої дисципліни); 

• мотивацію (адекватна оплата, нематеріальне стимулювання,  підтримка кар’єри); 

• безпеку персоналу (створення нормальних умов праці, охорона праці)

В сучасних умовах господарювання правильний вибір напрямів інтенсифікації використання ресурсів є вагомим важелем забезпечення стійкого розвитку вітчизняних промислових підприємств та  одержання конкурентних переваг.

Література:

1. Важинський Ф.А. Техніко-технологічне оновлення як фактор інтенсифікації виробництва [Електронний ресурс] / Ф.А. Важинський, Л.С. Ноджак, Ю.Б. Шульган. – Режим доступу :  http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/2577/st_36_05.pdf?.Офіційний сайт Державного комітету статистики України  [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/.

2. Гетьманський В. О. Вимір і наслідки інтенсифікації діяльності підприємства в умовах економічного розвитку / В. О. Гетьманський // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія : Економічні науки. - 2011. - № 2. - С. 131-134. 

3. Дудукало Г. О. Механізм забезпечення ефективності управління персоналом машинобудівних підприємств : дис. ... канд. економ. наук. : 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності) [Електронний ресурс] / Г.О. Дудукало. - К., 2015. - 244 с. - Режим доступу: http://ela.kpi.ua/handle/123456789/14016.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота