ОЦІНКА ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ ТА ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОЦІНКА ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ ТА ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ

31.05.2018 11:55

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Лістовська Тетяна Олександрівна, студентка, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого


Протягом останніх 22 років в Україні діяв Закон України «Про екологічну експертизу», який передбачав здійснення екологічної експертизи  в  Україні  як  виду  науково-практичної діяльності  уповноважених  державних  органів,  еколого-експертних формувань  та  об'єднань громадян, що грунтується на міжгалузевому екологічному дослідженні,   аналізі  та  оцінці  передпроектних, проектних та  інших матеріалів чи об'єктів, реалізація і дія яких може   негативно впливати  або  впливає  на  стан  навколишнього природного  середовища,  також спрямована на підготовку висновків про відповідність  запланованої  чи  здійснюваної  діяльності нормам і вимогам   законодавства   про охорону навколишнього природного середовища, раціональне  використання  і  відтворення  природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки та мав на меті запобігання негативному впливу антропогенної  діяльності  на  стан навколишнього природного середовища та здоров'я людей [1].

На сучасному етапі, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна бере на себе зобов’язання з імплементації європейських нормативно-правових актів та стандартів у галузі охорони навколишнього середовища, а також оновлення національної нормативної бази та приведення її у відповідність із природоохоронними принципами та стандартами Європейського союзу. 

Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті, ратифікованою ВР України 19.03.1999 р. передбачено, що кожна Сторона вживає необхідних законодавчих,  адміністративних або інших заходів для  здійснення  положень  цієї Конвенції,  включаючи,  стосовно  запланованих  видів  діяльності,  які  можуть  чинити  значний  шкідливий транскордонний  вплив,  установлення  процедури  оцінки  впливу на  навколишнє середовище, яка   дає можливість для участі громадськості та  підготовку  документації  з  оцінки  впливу на навколишнє середовище.

На цій основі в Україні 23.05.17р., був прийнятий  Закон  «Про оцінку впливу на довкілля» , що набув чинності 18.12.2017 р. та який є відгуком на вимогу сучасності та впроваджує нову для нашої держави систему оцінки впливу на довкілля, що відповідає європейським стандартам. На підставі цього, Закон України «Про екологічну експертизу» втратив чинність.

Детально аналізуючи положення Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», можна стверджувати, що даним законом затверджено широкий доступ громадськості до екологічної інформації, а саме до документації щодо здійснення суб’єктами господарювання планованої діяльності, а  також звітів з оцінки впливу на довкілля. Найголовнішою відмінністю нового законодавства щодо оцінки впливу на довкілля є створення Єдиного реєстру як інтернет-послуги. Такий підхід мінімізує або взагалі виключає контакт суб'єкта господарювання з чиновником. Усі матеріали і документи, необхідні для підготовки і проведення оцінки впливу на довкілля є загальнодоступними на інтернет-ресурсі, який розміщений на веб-порталі Міністерства природи. 

Зазначена норма є новелою українського законодавства, оскільки в ЗУ «Про екологічну експертизу» було передбачено участь громадськості у процесі екологічної експертизи та урахування громадської думки, проте був відсутній єдиний зведений реєстр результатів проведення екологічних еспертиз та ефективний та адекватний механізм проведення громадських слухань. Разом з тим, функціональна спрямованість екологічної експертизи була значно ширша і різноманітніша, оскільки вона може проводитися стосовно законопроектів, нормативно-технічної документації щодо конкретних екологічних ситуацій, що склалися в окремих регіонах внаслідок негативного антропогенного вплив екологічно небезпечних об’єктів (АЕС,ТЕС). Треба мати на увазі, що сфера застосування екологічної експертизи необмежена. Вона може призначатися і проводитися при розгляді майнових та інших спорів, що виникають внаслідок заподіяної шкоди навколишньому середовищу, його окремим компонентам та здоров’ю людей.

Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» у ст. 3 деталізовано сферу застосування оцінки впливу на довкілля та перелік об’єктів, видів планової дяльності, стосовно яких обов’язково має здійснюватися оцінка впливу на довкілля; ст. 15 та 16 передбачено відповідальність за порушення законодавства про оцінку впливу на довкілля, а також визначено можливість зупинення та припинення діяльності підприємств у разі здійснення ними таких порушень.

У річищі загальноєвропейської інтеграціїї Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» містить термін «транскордонний вплив», що означає  будь-який  вплив  не тільки  глобального  характеру  у  районі,  який  знаходиться під юрисдикцією  тієї  чи  іншої  Сторони,   викликаний   запланованою діяльністю,  фізичне джерело якої розташоване повністю чи частково у межах району, який підпадає під юрисдикцію іншої Сторони. Якщо негативний  транскордонний вплив на довкілля може мати місце, то проводиться додаткова оцінка за участю держав, які можуть зазнати впливу.

Таким чином, можна стверджувати, що природоохоронне законодавство зазнало значних змін,  оновлення у контексті підписання угоди про асоціацію із ЄС та європейської інтеграції, а також було запроваджено європейські стандарти  щодо захисту навколишнього природного середовища, здійснення превенції негативного впливу антропогенних факторів на довкілля та здоров’я людей.

Використані джерела:

1. Про екологічну експертизу: Закон України від 09.02.95 р. №  46/95-ВР).URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/45/95-%D0%B2%D1%80/parao65#o65 (дата звернення: 22.05.2018). 

2. Конвенція  про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті  ратифіковано Законом №  534-XIV ( 534-14 )   від 19.03.99 р. URL:http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/995_272 (дата звернення: 22.05.2018).

3. Про оцінку впливу на довкілля: Закон України від 23.05. 2017р. № 2059-VIII. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2059-19  (дата звернення: 22.05.2018).

_________________________

Науковий керівник: Бредіхіна Вікторія Леонідівна; кандидат юридичних наук; доцент кафедри екологічного права, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота