СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ

28.06.2018 10:40

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Довгань Людмила Євгеніївна, кандидат економічних наук, професор кафедри менеджменту, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Ведута Людмила Леонідівна, старший викладач кафедри менеджменту, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Забезпечення високого рівня конкурентоспроможності, ефективної діяльності підприємства можливе за наявності висококваліфікованого, замотивованого персоналу, в основу управлінням яким покладено  використання новітніх управлінських методик і технологій управління людськими ресурсами. Проблеми управління персоналом та його розвитком завжди були актуальними та важливими й розглядались в наукових доробках як серед вітчизняних та зарубіжних науковців: 

Розвиток персоналу може здійснюватися за допомогою різноманітних технологій,  засобів та мати різні форми. Актуальність розвитку персоналу обумовлена тим, що саме розвиток персоналу забезпечує компанії підвищення продуктивність праці, зниження  плинності кадрів, можливість  адаптуватись  до турбулентних умов бізнес-середовища

Для досягнення бажаного результату необхідно керуватися такими принципами [1]: послідовність і цілісність системи розвитку фахівців; адаптивність форм і способів розвитку; стимулювання співробітників (як матеріального, так і нематеріального).

Програма розвитку персоналу повинна розроблятися з урахуванням реальних можливостей компанії, адже саме від них залежить вибір форм і методів навчання.

Протягом останніх років з’являються нові напрями розвитку персоналу, які  спрямовані  як на розвиток професійних навичок, так і комунікаційних якостей, особистісного зростання тощо. Найбільш поширеним останнім часом є такі методи [2;3]: навчання під час роботи; наставництво; курси, семінари, майстер-класи, проведені поза робочою обстановкою із залученням сторонніх фахівців; аудіо- та відеокурси; ротація фахівців; обмін знаннями, що проводиться всередині компанії;делегування повноважень;ділові та рольові ігри.

Для забезпечення ефективного процесу навчання необхідно враховувати індивідуальні особливості кожного працівника, для якого розробляється програма. Такий підхід дозволить не лише ефективно використовувати час, відведений для навчання, але й розвивати окрім професійних навичок, ще й індивідуальні характеристики. [3]:

Поряд з перерахованими вище методами навчання, варто відзначити, що останнім часом з’являється значна кількість нових моделей, методологій та форм навчання і розвитку навичок персоналу з урахуванням різних їх особливостей. 

Однією з нових технологій розвитку та підвищення мотивації персоналу є модель DISC, яка дозволяє розглянути особливості окремих працівників з точки зору різних стилів поведінки. Модель DISC розроблена американським психологом, PR-фахівцем, письменником і юристом Уільямом Марстоном [4]. Дана модель на сьогоднішній день набуває все більшої популярності на Заході, проте поки що не знайшла широкого застосування на українських підприємствах. Використання DISC дає змогу полегшити процес створення команди, підбір та наймання персоналу, сприяє підвищенню продуктивності, вирішенню конфліктів та багато іншого. Загалом, переваги від використання моделі представлено нижче [5]:дозволяє згуртувати команду, надає можливість якісно виконувати поставлені завдання та приділяти більше уваги навчанню персоналу; покращує стосунки між членами команди та розподіляти працівників на робочі місця, що відповідають їх індивідуальним особливостям. Такий підхід сприяє підвищенню продуктивності та задоволення роботою у працівника; знаючи переваги та особливості членів команди, налагодити більш ефективне обслуговування клієнтів. Враховуючи індивідуальні особливості та характеристики працівників покращується організація  виробничого процесу, розвиток персоналу та їх мотивація.

Література:

1. Эффективные методы использования внутренних ресурсов компании [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.hr-director.ru/article/63036-red-metody-razvitiya-personala.

2. Грицунова С.В., Лотарева К.М., Кузьменко О.Е., Мелентьева Н.А.Современные методы развития персонала[Електронний ресурс] – Режим доступу:http://izron.ru/articles/o-nekotorykh- voprosakh-i- problemakh-ekonomiki-i-menedzhmenta- sbornik-nauchnykh- trudov-po- itogam-mezh/sektsiya- 19-upravlenie-i- razvitie-personala/sovremennye- metody-razvitiya- personala/.

3. Методы обучения и развития персонала, применяемые в Великобритании [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.trainings.ru/library/articles/?id=6299.

4. DiSC Overview [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.discprofile.com/what-is-disc/overview/.

5. The DiSC Model: Understanding People's Personal Styles [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.mindtools.com/pages/article/newCDV_92.htm.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота