ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПОДАТКОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ТА КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПОДАТКОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ТА КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ

19.07.2018 11:36

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Думбровський Валерій Анатолійович, здобувач вищої освіти освітнього ступеня магістр, Вінницький національний аграрний університет


Cтабільний розвиток України як держави першочерговим пріоритетом якої є інтеграція у Європейське Співтовариство визначається показниками функціонування державних інститутів, в тому числі податкової системи. 

Управління податковою системою являє собою важливу складову частину системи управління фінансами країни. Як окрема галузь знань податковий менеджмент виник на початку ХХ століття та набув розвитку у європейських країнах як практичний засіб управління фінансовими ресурсами у сфері оподаткування. 

В наукових джерелах поняття «менеджмент» визначається як сукупність прийомів і методів цілеспрямованого впливу на об’єкт для досягнення конкретного результату. Таким чином, об’єктом управлінського впливу в податковій сфері є відносини, що виникають між державою і платником з приводу сплати до бюджета податків і зборів. Результатом такого впливу є формування централізованого фонду грошових коштів держави, а також створення сприятливих умов для розвитку господарської діяльності [4].

Податковий менеджмент є складовою всієї податкової політики та  охоплює три рівні які взаємопов’язані між собою: державний податковий менеджмент; податковий менеджмент підприємства; податковий менеджмент громадян [2].

В наукових дослідженнях має місце плюралізм думок відносно підходів до трактування поняття «податковий менеджмент» (табл. 1).




Зазначимо, що ефективність податкового менеджменту – це комплексний показник, який охоплює часткові детермінанти ефективності управлінського впливу на відповідні складові процесу оподаткування, а саме фіскальну та регулятивну ефективність. Зважаючи на те, що податкове регулювання може бути спрямоване як на економічну, так і на соціальну сферу, то регулятивна ефективність охоплює як економічну так і соціальну складову.

Виходячи із загальних позицій податкового менеджменту необхідно визначити такі критерії його ефективності: досягнення економічного або соціального ефекту у державі; позитивне співвідношення корисного результату від податкових рішень із затратами на його отримання;   вирішення завдань податкової політики; відповідність національного оподаткування світовим стандартам; поліпшення ставлення суспільства до оподаткування.

Складність оцінювання ефективності податкового менеджменту полягає не тільки у визначенні оптимальної кількості та виборі оціночних показників, яких налічується багато і які в силу відсутності законодавчого затвердження мають різні трактування, а й специфічністю національного оподаткування в силу історичних, політичних, соціальних та економічних тенденцій [1].

Дослідивши актуальні аспекти податкового менеджменту, вважаємо, що забезпечити його ефективність в сучасних умовах господарювання необхідно насамперед, шляхом запровадження чіткої системи забезпечення платника податків достовірною інформацією з метою підвищення ефективності прийняття ним відповідних управлінських рішень. Дана система повинна відповідати таким вимогам, як корисність, цілісність, фактичність, динамізм та ефективність. 

Отже, податковий менеджмент – це наука, мистецтво і практика прийняття управлінських рішень з оптимізації податкових потоків державою і підприємствами, а також рішень щодо вибору та раціоналізації форм і методів оподаткування, податкового планування, регулювання та контролю.

Література:

1. Воронкова О.М. Податковий менеджмент в Україні: особливості, проблеми, перспективи: монографія / О. М. Воронкова. – Ірпінь: Нац. ун-т ДПС України, 2012. – 391 с.

2. Мельник Ю.В., Юрченко В.В., Богданова Н.В. Вступ до податкового менеджменту: навч. – метод. посіб. / Мельник Ю.В., Юрченко В.В., Богданова Н.В.– К: Центр учбової літератури, 2012. – 50 с.

3. Паранчук С.В. Податковий менеджмент: навчальний посібник / С. В. Паранчук, Є.М. Романів, О.С. Червінська. –  Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехника», 2005. – 276 с.

4. Податковий менеджмент: навч. посібник / Д.І. Дема, І.В. Шевчук, Г.П. Мартинюк; за заг. ред. Д.І. Деми. – К.: Алерта, 2017. – 256 с.

__________________

Науковий керівник: Вдовенко Лариса Олександрівна, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Вінницький національний аграрний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота