СУТНІСТЬ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ

23.10.2018 09:36

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Можаровський Олексій Юрійович, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара


У наш час, коли людство досягло найбільшої могутності за всю історію існування цивілізації гостро постає питання ціни цих досягнень. Будь-який прогрес використовує обмежені земні ресурси. І на даний момент за 1 рік людство споживає ресурси у тому обсязі, які нам матінка-Земля може дати лише за 1,6 роки; тобто існує 60% непропорційність, і починає жити в «борг» з середини-кінця літа (так звана концепція дня екологічного боргу) [1]. Для України цей день настає 27 липня [2]. На питання «Як уникнути неминучої катастрофи?» саме відповідає така економічна думка як зелена економіка. Особливостями зеленої економіки є:

1. Часовий горизонт є розширеним відносно традиційної економіки [3]. У традиційній економіці кінцевим та головним бенефіціаром виступає власник капіталу, а у зеленій економіці найбільше благо має отримувати суспільство загалом. Також не мають бути порушені інтереси майбутніх поколінь заради прибутків сьогоденних.

2. Ціль зеленої економіки складається з пошуку найкращих шляхів проживання на нашій планеті «економного суспільства», заснованого на поняттях бережливості через економічну ефективність та досягнення екологічно прийнятного рівня економічного розвитку. Гарним аргументом проти необмеженого економічного росту є парадокс Істерліна [5], який ще в 1974 році помітив, що, незважаючи на ріст доходів, рівень щастя населення залишається незмінним або трохи зменшується. Оригінальне дослідження охоплювало роки з 1946 по 1970-й роки, але у 2014 році було ще також підтверджено. Хоча за цей період реальна середня заробітна плата зросла втричі. 

3. В її основі лежать три концепції [4]: пропускна та переробна здатність еколого-економічних систем; природничо-ресурсний потенціал; ентропія.

Мається на увазі, що сучасна економіка та виживання людей залежать від пропускної та переробної здатності. Природничо-ресурсний потенціал має бути чітко визначеним. І останнє, оскільки ентропія неминуча, то економічна система має бути спрямована на мінімізацію її шкоди.

4. Конкретні теми досліджень в рамках зеленої економіки включають: екологічний стійкий економічний розвиток; аналіз екологічних меж економічного зростання; глобальні зміни клімату; збереження біологічного різновиду; економічна оцінка природних ресурсів; еколого-економічне моделювання; реформа екологічного оподаткування.

5. Теоретична база зеленої економіки заснована на 3 безперечних аксіомах: неможливо нескінченно розширювати зону впливу в обмеженому просторі; не є можливим задоволення потреб, які є нескінченними, за рахунок ресурсів, які є скінченними; усе на поверхні планети Земля є взаємопов’язаним. Такий холістичний (від грець. — цілісний, цільний) підхід пропонує, наприклад, дивитись на природні об’єкти, які мають економічну вартість, хоча і не цінність. Наприклад, раніше до болот ставились як до «негідної» землі, з ними боролись та осушувались. Наслідком цього була гибель рослин та тварин, падіння рівня води, як у річках, так і у колодязях, зниження швидкості росту флори. Зараз є зрозумілим, що болота відіграють функції фільтрації та накопичення води, коли є її надлишок, та, навпаки, віддають її у навколишнє середовищі під час посух.

6. Зелена економіка підрозділяється на 6 головних секторів: відновлювальна енергія (сонця, вітру, води); зелені будівлі (економічні будівлі, що самі себе підтримують); зелений транспорт (вело- та електротранспорт); водне господарство (здоров’я водних ресурсів); система управління відходами (полігони та переробні заводи); землеустрій (здоров’я земельних ресурсів).

7. На думку сучасних західних зелених економістів досягнення мети зеленої економіки можливо за допомогою таких умов (інструментів): вимірювання, управління та звітності; фінансування та інвестування; усвідомленості; життєвоциклічного підходу; ефективного використання ресурсів та відокремлення економічного зростання від екологічної шкоди; зайнятості; освіти та навичок; державного управління та партнерства; інтеграції політики з прийняттям рішень.

Враховуючи вище сказане, можна висунути такі пропозиції для впровадження в Україні зеленої економіки: 

- по-перше – державна підтримка зелених підприємств та господарств (включно з ОСББ) шляхом надання зелених тарифів, пільг та податкових ставок; 

- по-друге – посилення природозахисного законодавства та вимог щодо екобезпеки; 

- по-третє – перейняття досвіду найбільш «зелених» країн ЄС, таких як, ФРН та Фінляндія і залучення іноземного капіталу для будівництва підприємств, що покращують стан довкілля, наприклад, сміттєпереробних заводів. Це дозволить внести нашій державі свою частку щодо погашення екоборгів, які значно важливіші за держборги.

Список використаних джерел

1. Мовчан Ярослав Україна й екокриза: шанс чи апокаліпсис? : міркування натураліста / Ярослав Мовчан // Світогляд. — 2011. — № 2. — С. 34-44.

2. Глобальна мережа екологічного сліду. День екоборгу для різних країн світу 2018. [Електронний ресурс] — Режим доступу: https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

3. Мельник, Л.Г. Екологічна економіка [Текст] : підручник / Л.Г. Мельник. - 3-е вид. випр.і допов. - Суми : Університетська книга, 2006. - 367 с.

4. Гурман В. И. Проблемы учета экологической составляющей в системе национальных счетов / В. И. Гурман, Н. Э. Кульбака, Е. В. Рюмина // Экономика и математические методы, 1996, т. 32, вып.1., с. 111—120.

5. Easterlin (1974). "Does Economic Growth Improve the Human Lot? Some Empirical Evidence" (PDF). In Paul A. David; Melvin W. Reder. Nations and Households in Economic Growth: Essays in Honor of Moses Abramovitz. New York: Academic Press, Inc.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота