БОРГОВІ ЦІННІ ПАПЕРИ: МОДЕЛЬ ПОВЕДІНКИ ЇХ ВАРТОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БОРГОВІ ЦІННІ ПАПЕРИ: МОДЕЛЬ ПОВЕДІНКИ ЇХ ВАРТОСТІ

18.11.2018 19:30

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Фасолько Тетяна Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри математики, статистики та інформаційних технологій, Хмельницький університет управління та права


Державний борг є важливим важелем внутрішньої та зовнішньої залежності країни від кредиторів. Саме тому першочерговим заходом боргоутворюючої економіки є розробка ефективних методів управління позиковими коштами. Серед них важливе місце займає створення моделі управління боргом. Припустимо, що при здійсненні запозичень на певну дату ми будемо мати певну валову суму боргу. За умови неконтрольованого збільшення його суми, витрати на обслуговування починають перевищувати суму позики. Це є обтяжливим фактором для економіки та населення країни.

Беручи за основу роботу про фінансові операції французького математика М. Башельє та модель визначення ціни опціону від часу П. Самуельсона, нами розроблена власна модель поведінки вартості боргових цінних паперів:




Не зважаючи на врахування важливих боргоутворюючих параметрів і процесів у їхній взаємодії, що відповідають величині показника Ейлера, запропонована модель є більш теоретизованою. Власне складність і неточність її практичного застосування полягає у тому, що вона виведена на припущенні про відоме і постійне значення параметру P впродовж котирування короткострокових і довгострокових внутрішніх та зовнішніх фінансових зобов’язань у зв’язку з його ймовірнісним характером. Це є однією з головних проблем сучасної боргової та фінансової політики країни.

Стосовно волатильності, її визначають за масивами реальних даних. Виникає складність розв’язування різницевих рівнянь, некоректних у сенсі Адамара. Відповідно, при оцінюванні волатильності використовують низку емпіричних формул, що базуються на різних статистичних оцінках спостережуваних вибірок реальних даних.

Однією з них є волатильність як середньоквадратичне відхилення:




Зазначимо, що методи обчислення волатильності за експериментальними даними дають змогу практично розв’язати частину задачі моделювання боргу. Проте не взято до уваги, що під час продажу зобов’язань змінюються не лише волатильність, а й інші параметри цього стохастичного процесу, оскільки ми розглядали тільки ту частину державного боргу, яка виникла внаслідок внутрішніх і зовнішніх запозичень уряду без урахування сальдо платіжного балансу.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота