ЗНАЧЕННЯ, ПОЗИТИВНІ ТА НЕГАТИВНІ РИСИ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗНАЧЕННЯ, ПОЗИТИВНІ ТА НЕГАТИВНІ РИСИ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ

23.11.2018 13:55

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Яковенко Ірина Володимирівна, студентка Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна


Однією з найважливіших передумов розвитку економіки цивілізованим шляхом є розвиток і вдосконалення підприємницької діяльності. Світова практика свідчить, що малий бізнес сильно впливає на розвиток народного господарства країни, навіть на країни з добре розвиненою економікою. Через це розвитку малого підприємництва потрібно приділяти увагу як з боку держави (законодавство), а також с боку аналізу управління керівництва підприємств стосовно обліку.

Мале підприємство - це організаційно-економічний вид підприємств, який характеризується незначною кількістю працівників, невеликими обсягами ризикової діяльності та виробництва, власник якого приймає рішення щодо управління та несе повну відповідальність за результати. [1]

Мале підприємництво є структурним елементом ринкової економіки, який утворюється сукупністю малих підприємств, які діють на власний ризик з метою отримання власного прибутку.

Серед основних цілей діяльності малих підприємств можна виділити виробництво товарів з низькими цінами, але з високою якістю, завоювання ринку (з часом стати лідером на ньому), задоволення попиту населення.

Суть та значення малого бізнесу полягають у тому, що малі підприємства вносять вагомий внесок у формування конкурентного середовища; надає гнучкості ринковій економіці та нові робочі місця населенню; прискорює впровадження інновацій; визнає темпи економічного розвитку, структурну характеристику ВВП; насичує ринок товарами, які потребуються населенням кожен день; надає свободу вибору ринка.

Серед позитивних рис малих підприємств можна виділити: мобільність в управлінні та організації виробництва; швидка адаптація на ринку; велика кількість робочих місць; можливість швидкого впровадження нових ідей; відносно невеликий капітал потрібний для їх створення, в порівнянні з грошима, потрібними для створення та розвитку якогось великого підприємства.

Основними негативними рисами діяльності малих підприємств є: у малих підприємств продуктивність праці нижче, ніж у великих; нестача грошей для впровадження дорогих досягнень в області науки і техніки; відсутність профспілок; можливі труднощі в отриманні кредитів; не маючи достатніх засобів власник малого бізнесу не завжди може мотивувати співробітника виробляти великі обсяги товару. [2]

За українським законодавством до малих підприємств відносять підприємства з кількістю працівників від 15 до 200 осіб.

Розвиток малого підприємництва є важливим для економіки країни, бо воно виступає рушійною силою соціально-економічного розвитку. Малі підприємства допомагають: знайти людям робочі місця; країні зробити ринкову економіку більш гнучкою; наситити ринок новими товарами; реалізувати новаторську (сприяння процесу продукування нових), господарську (використання ресурсів) та соціальну функцію (виготовлення товарів та послуг, необхідних населенню).

Література:

1. Скібіцький О.М. Організація бізнесу. Менеджмент підприємницької діяльності. Навчальний посібник / Матвєєв В.В., Скібіцька Л.І.. – К.: Кондор, 2011. – 912 с. 

2. Варналій З.С. Мале підприємництво: основи теорії і практики. – 4-тє вид., стер. – К.: ТОВ “Знання”, КОО, 2008. – 302 с. 

_________________________

Науковий керівник: Лісений Евгеній Володимирович, кандидат економічних наук, доцент, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота