ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО БІЗНЕСУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО БІЗНЕСУ

29.11.2018 17:56

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Коваль Любов Віталіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку, Вінницький національний аграрний університет; Рижук Юлія Олександрівна, студентка, Вінницький національний аграрний університет


У процесі минулих років в Україні відбувся рух активізації роботи в галузі підприємництва. Розвиток інтенсивної діяльності сприяв формуванню малого бізнесу. Зміни розкладів до ведення бізнесу, підвищення потреб управління в даних і довготривалі зміни, що відбуваються в нормативно-правовому регулюванні бухгалтерського та податкового обліку суб'єктів підприємництва, закликають перегляду розкладів до установи їх обліку.

Питання організації бухгалтерського обліку є актуальними для підприємств будь-якої форми власності та розмірів. Тому дослідженню теоретичних та практичних аспектів організації бухгалтерського обліку суб’єктів малого бізнесу присвячені праці багатьох вчених, серед яких: Гоголь Т.А., Городянська Л., Кучер С.В., Кузьома В.В., Фабіянська В.Ю. та інші.

Одним із суттєвих напрямків розвитку малого підприємництва є організація бухгалтерського обліку [1, с. 94].

Якщо говорити про особливості організації системи бухгалтерського обліку, то вона на малих підприємствах залежить від наявності наступних варіацій: вибір системи оподаткування; використання плану рахунків; можливість ведення бухгалтерського обліку без використання плану рахунків та принципу подвійного запису [2, 209].

Враховуючи позиції науковців та власні дослідження, можна визначити, що факторами впливу на організацію обліку суб’єктів малого підприємництва є:

1. Форми організації бухгалтерського обліку.

Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» [3] передбачено самостійний вибір форми організації бухгалтерського обліку:

– введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

– користування послугами спеціаліста з бухгалтерського  обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

– ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

2. Застосовуваних форм облікових регістрів – форми бухгалтерського обліку.

Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначено, що підприємство самостійно обирає форму бухгалтерського [3].

Отже, один з головних координаційних проблем бухгалтерського обліку суб'єктів малого підприємництва є вибір фігури бухгалтерського обліку, так як будь-яка модель обліку враховує комбінування різних типів облікових регістрів, що зобов'язані гарантувати ефективний нагляд, оперативність, всебічність і надійність узагальнення в бухгалтерському обліку всіх виконуваних дій,  що відбувалися в компанії.

Література:

1. Гоголь Т.А. Обліково-аналітичне забезпечення управління підприємств малого бізнесу:  монографія  /  Т.А. Гоголь. –  Чернігів:  Видавець  Лозовий В.М., 2014. – 384 с.

2. Кучер С.В. Особливості діяльності вітчизняних суб’єктів малого та середнього бізнесу: обліково-аналітичний аспект / С.В. Кучер // Науковий вісник Херсонського державного університету. – 2014. Випуск 9-1. – Ч. 1. –  С. 208-211

3. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні [Електронний ресурс]: Закон України від16.07.1999 р. №996-ХІV. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/996-14



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота