ЗЕЛЕНА ЛОГІСТИКА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗЕЛЕНА ЛОГІСТИКА

30.11.2018 13:42

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Познякова Оксана Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент, Державний університет інфраструктури та технологій; Кондратов В. А., магістр, Державний університет інфраструктури та технологій


На сьогоднішній день стрімкими темпами розвиваються суб’єкти господарювання у галузі виробництва чи транспортування тих чи інших продуктів. Разом з цим удосконалюються технології та процеси, які націлені на покращення роботи підприємств. Але іноді функціонування таких підприємств наносить непоправної шкоди екології. Якщо раніше питанню екології не надавалось значної уваги, то сьогодні дана проблема є досить актуальною. У зв'язку з цим виник новий напрям в логістиці – «зелена логістика». У своїй стратегії зелена логістика ґрунтується на зменшенні шкідливого впливу від логістичних операцій на довкілля, при цьому не завдаючи змін економічному стану компаній. 

Розглядаючи досвід функціонування закордонних компаній можна дійти до висновку, що підвищення екологічно-економічного стану компанії можливе завдяки новим логістичним методам управління. На даний момент такі підходи впроваджуються в організаційні структури компаній не в повному своєму обсязі. Вони потребують більш детального дослідження та реформування, через це досить актуального значення набуває створення такого управління виробництвом, яке у своїй діяльності буде орієнтоване на екологічні аспекти. Однією з головних цілей екологічно орієнтованого управління підприємством є отримання не лише екологічного, а й економічного ефекту від впровадження принципів зеленої логістики. Впровадження даних принципів повинне забезпечити підвищення екологічної якості продукту, скорочення логістичного циклу, збільшення життєвого циклу товару, збільшення використання виробничих ресурсів, зменшення обсягів викидів та відходів, мінімізацію бракованого товару на складах та витрат для їх зберігання чи транспортування. Принципи зеленої логістики потребують більш комплексного підходу для визначення цілей логістичного управління, вони дозволять компаніям врегулювати товарно-матеріальні потоки, газово-енергетичні викиди, відходи виробництва та споживача, вторинні матеріальні ресурси. Для того, щоб компанії могли впровадити принципи зеленого офісу в діяльність своїх підприємств, необхідно, в першу чергу, удосконалити організаційну структуру підприємства для координації усіх логістичних функцій, таких як: виробництво, постачання та збут. Надалі компаніям необхідно створити нову логістичну функцію – екологічну, яка реалізується через контроль та управління за потоками забруднюючих речовин та відходів, забезпечення максимального використання ресурсної цінності, мінімізацію викидів та відходів від виробництва.

Пріоритетними завданнями екологічного менеджменту є налагодження екологічно безпечних виробничих процесів (таких, які передбачають відсутність забруднювальних речовин, низькі показники енергоємності, ефективне ресурсоспоживання), забезпечення екологічного сумісництва з усіма підрозділами підприємства, створення привабливого іміджу компанії, оновлення продукції відповідно до соціальної відповідальності перед споживачами та створення «зеленого іміджу» в очах громадськості. Також до основних принципів функціонування екологічно спрямованої логістики входять: зниження ресурсоємності та енергоємності структурних підрозділів компанії, впровадження сучасних «зелених» технологій та обладнання, зменшення використання шкідливої сировини при виробництві. Впровадження принципів «зеленої логістики» дозволить компанії підвищити свій імідж та конкурентоспроможність, оскільки наразі уже у всьому світі екологічно спрямоване управління сприймається як показник якості та довіри. Імідж екологічно націленого підприємства можна також досягти за рахунок відповідного маркування товару. У світі вже існують відповідні мережі та асоціації, такі як: Global Ekolabelling Network, Global Nest, Global Enviroment Facility, Екологічний союз, Європейська агенція довкілля тощо.

Концепція зеленого офісу досить широка та має великий спектр заходів, які ґрунтуються на міжнародних принципах. Один із принципів - принцип кругообігу - матеріали, що використовуються для виробництва товарів (надання послуг) повинні бути повторно використані або перероблені в інші матеріали або ж утилізовані без шкоди для навколишнього середовища. Ще одним принципом є принцип заміни - технології устаткування, методи, товари що є менш ефективними та менш екологічними замінюються новими, при тому, що старі товари, відповідно до першого принципу, спямовують до пунктів утилізації чи переробки для подальшого їх використання з урахуванням усіх витрат. В основі другого принципу лежить врахування проблем екології та потреб споживача, для чого споживачеві надаються альтернативні логістичні схеми, більш новітні засоби транспортування та технології.

Зелена логістика націлена на оптимізацію усіх схем діяльності підприємства, проте найбільшої уваги заслуговує його транспортна складова, яка завдає значної шкоди навколишньому середовищу. Тож зелена логістика спрямована на зниження шкідливих викидів від діяльності цієї системи. В силу своєї специфіки роботи система транспортування залежить від транспортних засобів та шляхів доставки. Одним із шляхів зменшення шкідливих викидів є використання більш екологічних видів транспорту, таких як залізничний чи водний. В Україні існує високий потенціал до використання таких видів транспорту, адже у своєму розпорядженні країна має одну з найбільших по довжині залізничних мереж у Європі та досить широку мережу внутрішніх водних мереж з виходом до моря. Але на сьогодні Україна одна з найбільш забруднених країн Європи. За результатами аналізу країн за їх станом екології, Україна із 132-х країн зайняла 102 місце (аналіз проводився на основі показників стану повітря, води, землі та розмаїття природи). Для того, щоб у повній мірі використовувати екологічні види транспорту, Україні потрібно  подолати перешкоду у вигляді низької якості транспортної інфраструктури. Дана проблема ускладнюється низкою факторів, таких як низький рівень інвестицій, застаріла система регулювання та контролю, недостатня взаємодія між різними видами транспорту, високий ступінь зносу основних засобів. Задля вирішення цих проблем необхідно сформувати ефективну систему на основі нових екологічних методів та інструментів управління, забезпечити взаємодію даної системи з іншими підсистемами підприємства та адаптивність до зовнішніх факторів. 

Одним із прикладів використання принципів зеленої логістики є впровадження системи утилізації та переробки відходів, яка у своїй концепції має принципи ресурсозбереження, системності, екологічності та раціоналізації. Проблема утилізації відходів на підприємстві ускладнюється відсутністю системи моніторингу обсягів споживання та відходів виробництва. Завдяки вивченню та аналізу зарубіжного досвіду щодо системи утилізації та переробки відходів, було визначено певні умови та фактори щодо впровадження системи «зеленої логістики» у цій галузі. Дана логістична система відповідно до її функціональної структури формується за певними етапами. Перший етап – етап постачання, який характеризується утворенням логістичного ланцюга, що включає наступні функції: збір, транспортування та складування вторинної сировини. Другий етап – етап сортування, який включає ідентифікацію, сертифікацію та сортування вторинної сировини і відходів та визначає їх якісний та кількісний склад, формує бланк даних щодо відходів, проводить еколого-економічний аналіз відходів, у результаті якого буде визначено - чи придатні дані відходи до переробки. Наступний етап – етап реалізації, після переробки відходів відбувається їх просування на ринок як товару, де задіяна логістика запасів та складська логістика. Якщо ж після аналізу було визначено непридатність відходів до переробки, здійснюється етап утилізації, який  включає розробку систем утилізації з урахуванням видів відходів та особливостей регіону.

Наразі швидкий розвиток компаній та корпорацій, збільшення обсягів виробництва товарів та транспортного сектору несе величезний шкідливий вплив екології довкілля. Через це виникла нова наука під назвою «зелена логістика», яка керується екологічними стратегіями. Підводячи підсумки можна визначити, що зелена логістика у своїй діяльності керується наступними принципами та заходами:

- вибір відповідних матеріалів та сировини, що у майбутньому передбачають переробку чи утилізацію з найменшим шкідливим впливом на екологію;

- вдосконалення системи планування та складування, що передбачає зменшення матеріальних запасів, а відтак, і площі складів, яке, в свою чергу, впливає на зменшення кількості відходів;

- розробка та реалізація транспортування товарів за оптимальними маршрутами, вибір більш екологічних видів транспортування (залізничний чи водний), скорочення часу доставки та зниження порожнього пробігу транспортних засобів;

- зменшення пакувальних матеріалів товару, що призведе до збільшення площі навантаження та зменшення площі для складування.

Література:

1. Смирнов І. Г. Логістика: просторово-територіальний вимір / І. Г. Смирнов. – К.: Обрії, 2004. – 335 с. 

2. Paul R. Murphy. Green logistics: Comparative views of environmental progressives, moderates, and conservatives [Електронний ресурс] / Paul R. Murphy, Richard F. Poist, Ch. Braunschweig // Council of Logistics Management. – 1996. Режим доступу:http://findarticles. сom/p/articles/ mi_qa3705/is_l99601/ai_n874849

9/print 

3. Brdulak H. Zielona logistyka, ekologistyka, zrownowazony rozwoj w logistyce / H. Brdulak, K. Michniewska // Koncepcje i strategie logistyczne. – Logistyka. – 2009. – №. 4. – Р. 8–1. 

4. Мащак Н. М. Стратегічна узгодженість логістичної діялності підприємства на засадах логістики / Н. Мащак // Маркетинг і менеджмент інновацій, 2011. – №4. – Т. ІІ. – С. 273–282. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота