ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ ПЕЛЕТ З АГРОБІОМАСИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ ПЕЛЕТ З АГРОБІОМАСИ

01.12.2018 11:17

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Кіт Анна Василівна, студентка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


В останні роки в Україні збільшилося виробництво пелет з біомаси. Упродовж періоду 2007-2017 рр. спостерігається позитивна динаміка зміни виробництва пелет із середньорічним приростом 15-20 %. Основною причиною популяризації даної галузі є компактність та зручність пелет в порівнянні з первинною продукцією (соломою), що спрощує їх логістику (транспортування та зберігання) і зменшує витрати на них. Також пелети з біомаси характеризуються високою насипною щільністю та питомою енергомісткістю. Крім того, кінцевий продукт (пелети) має більш однорідні якісні характеристики у порівнянні з неущільненою біомасою (табл. 1) [1].




Ще однією перевагою даного виду продукції є те, що пелети з біомаси можна спалювати у побутових та невеликих твердопаливних котлах з ручним завантаженням (до ~100-150 кВт), що часто вже наявні у закладах бюджетної або соціальної сфери та у населення.

В Україні основною сировиною для виробництва пелет на сьогодні є лушпиння і воно займає найбільшу частку з усіх видів сировини. Однак вже зараз використано до 40 % наявного ресурсу країни. Якщо проаналізувати цей показник зважаючи на статистичні відомості щодо переробки насіння, виявляється, що більшість наявного ресурсу на існуючих олійноекстраційних заводах вже використано. Таким чином, ринок виробництва пелет з лушпиння дійшло своєї точки насичення.

На противагу, використання наявного ресурсу соломи для пелет в Україні становить лише 3 %. Так, у 2017 році виробництво пелет з соломи становило лише 146 010 т. Хоча її запаси дозволяють щорічно виробляти близько 10 млн. тонн пелет та брикетів. Окрім цього ціна на них може бути до двох разів вища, ніж у аналогічної продукції з лушпиння (рис. 1). Отже, економічна ефективність виробництва пелет з соломи є очевидною.




Таким чином, існує великий потенціал зростання завдяки перспективам значного збільшення попиту на біомасу в наступні роки та великим обсягам агровідходів, що наразі майже не використовуються, на відміну від ресурсів лушпиння і деревини, котрі великою мірою вже використані. 

Список використаних джерел:

1. Аналітична записка БАУ №20 «Аналіз можливостей виробництва та використання брикетів з агробіомаси в Україні». Біоенергетична асоціація України. – Київ, 2018.

2. Комплексний аналіз українського ринку пелет з біомаси. – Київ, 2016. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.uabio.org/img/files/docs/kompleksnii_analiz_ukrayinskogo_rinku_pelet_z_biomasi.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота