СУТНІСТЬ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ КРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ КРАЇНИ

11.12.2018 12:07

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Сушко Катерина Володимирівна, студентка, Навчально-науковий інститут економіки, оподаткування та митної справи, Національний університет державної податкової служби України


На сучасному етапі розвитку світової економіки експортний потенціал являється найважливішою характеристикою економічної потужності будь-якої країни. Експортний потенціал являється однією зі складових економічного потенціалу, яка забезпечує, на відміну від інших складових (виробничого, трудового, природного, фінансового, інформаційного потенціалу тощо) не процес виробництва, а процес споживання, тобто процес реалізації продукції на зовнішньому ринку [2, c. 211].

Експортний потенціал країни може бути визначений як можливості країни створювати та реалізовувати за своїми межами обсяг економічних благ належної якості, що базуються на наявності системи порівняльних переваг країни у міжнародному поділі праці, та спрямовані на формування та підтримку її стійкої конкурентної позиції на світовому ринку [1, c. 140].

Експортний потенціал розглядається як сукупність певних чинників внутрішнього та зовнішнього середовища країни, оцінка яких дозволяє з впевненістю визначити експортний потенціал того чи іншого регіону чи країни. 

Він тісно пов’язаний з її конкурентними перевагами на міжнародному ринку та залежить від географічного розташування країни; економічних, природно-кліматичних, соціокультурних, інфраструктурних, наукових, інноваційних, трудових, технологічних, інвестиційних та історичних умов діяльності економічних суб’єктів; правового, політичного та економічного середовища ведення міжнародного бізнесу.

Складовими частинами експортного потенціалу є наявні та майбутні експортні ресурси, що становлять сукупність ресурсних можливостей експорту країни, який включає товари, продукцію, послуги, види робіт, фінансові ресурси, призначені для продажу на зовнішніх ринках [2, c. 211].

Експортний потенціал впливає на розвиток зовнішньоекономічної діяльності. У процесі реалізації виготовленої продукції кожна країна орієнтується на підвищення рівня експорту основним у зовнішньоекономічних зв’язках країни слід вважати цілеспрямованість на підвищення рівня експорту. Ключова міра впливу експорту у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності держави у міжнародному поділі праці і світовому господарстві визначаються через постачання конкурентоспроможної продукції та послуг; отримання країною іноземної валюти, необхідної для удосконалення та поступового чи повного оновлення економіки, за допомогою сучасних технологічних, технічних та управлінських винаходів, розробок та ідей, оплати вартості необхідних для країни імпортованих товарів. Таким чином, правильне співвідношення експорту та імпорту допоможе досягнути позитивного сальдо платіжного балансу країни. Саме тому дослідження експортного потенціалу є важливим для результативної економічної діяльності.

Література

1. Шелест Є. Класифікація експортного потенціалу та її роль у формуванні і реалізації експортних можливостей машинобудівних підприємств / Є. Шелест // Вісник ТНЕУ Світова економіка і зовнішньоекономічна діяльність - №3 – 2010 – с. 133-141.

2. Радченко Е.Є. Визначення сутності поняття «експортний потенціал країни» / Е.Є Радченко // Вчені записки Університету «КРОК». – 2013. – Випуск 34 – с. 205-212.

3. Лаврів І.М. Теоретичні аспекти формування експортного потенціалу / І.М. Лаврів // Науковий вісник Ужгородського національного університету – випуск 8, частина 1 – 2016 – с. 129-131



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота