ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ В МІСТАХ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ В МІСТАХ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

28.02.2019 13:28

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Ярощук Інна Валентинівна, студентка економічного факультету Національний університет «Острозька академія»


За останні декілька років ми можемо спостерігати як активно почав розвиватися процес створення орієнтованого на інтереси людей прозорого для всіх інформаційного суспільства. У такому суспільстві будь-хто може створювати інформацію та знання, мати до них доступ, обмінюватися і використовувати ці знання так, щоб інші люди мали можливість реалізувати свій потенціал, сприяючи розвитку суспільства і підвищуючи якість свого життя. Сьогодні розвинена інформаційна інфраструктура є невід’ємною умовою конкурентоспроможності країни, а ринок інформаційних систем вже формується як фактор виробництва, на рівні з ринками праці, капіталу та природних ресурсів. Наша державна має не тільки відношення до цих об’єктивних процесів, але і старається підтримувати на всіх рівнях такі перетворення, мета яких полягає у інформатизації українського суспільства у рамках концепції «Електронне урядування».

Маючи розвинену інформаційну інфраструктуру, саме міста можуть стати основою переходу в інформаційне суспільство в країнах що розвиваються. Окрім того, відбувається процес технологічного трансферту, у зв’язку з цим високі інформаційні технології переміщуються з більш розвинених «предінформаційних» та «інформаційних товариств» на «наздоганяючи» суспільства, де пробують боротися з цифровим відставанням. 

Розвиток інформаційних систем і технологій у містах, або «Розумне місто» – це концепція в основі якої лежить місто, яке використовує різноманітні інформаційні технології для більш ефективного функціонування та відповідності потребам його жителів.

Основною ідеєю розумного міста є збір інформації в режимі реального часу для того щоб усі ці ресурси можна було використовувати більш продуктивно. Це дасть можливість економити кошти, раціонально діяти та надавати сервіс вищого рівня – тобто покращувати рівень життя населення.

Основні принципи такого міста полягають у тому щоб місто було максимально комфортним для його жителів, тому для цього необхідно створити певні умови. Рушійною силою у побудові розумного міста є збір та обробка великих масивів даних. Оскільки управління даними дає можливість муніципальним службам підвищувати рівень якості життя населення. 

Дані охоплюють такі сфери життя жителів міста: безпека, комунальне господарство, благоустрій, медичні послуги, транспорт, тощо. Джерелами таких даних служать відеокамери, різні датчики, сенсори, інформаційні системи, які впроваджуються у повсякденне життя. 

Але при впровадженні інформаційних систем і технологій в містах потрібно враховувати проблеми, які є актуальними, а саме [2]:

Перш за все це проблема сумісності – всіх ці різноманітні інформаційні системи і технології в містах мають бути сумісними одна з одною і результати роботи однієї системи не мають суперечити результатам іншої.

Проблема національної безпеки - чим більш прозорою і відкритою стає діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування, завдяки сучасним системам електронного документообігу та їх взаємодіям з іншими системами, тим більша ймовірність використання цієї інформації на шкоду суверенітету нашої країни. Окремої уваги заслуговують різноманітні кіберзлочини, зокрема хакерські атаки на сайти органів влади і місцевого самоврядування, віруси-шпигуни, які зчитують і передають інформацію зацікавленим особам з інших країн, ведення інформаційних війн за допомогою сучасних інформаційних технологій тощо. 

Проблема захисту приватності - формування різноманітних баз даних, без чіткого визначення умов доступу до цієї інформації та її використання, неминуче призведе до втрати довіри громадян до органів влади і не сприйняття будь-яких нововведень в сфері електронного урядування. Особливо ця проблема є актуальної в контексті розвитку «розумного міста», як його розуміють великі ІТ-компанії: масова автоматизація, збір даних, можливість тотального стеження, відслідковування настроїв і думок людей - все це легко можна використати за певних обставин проти людини на користь тоталітарного режиму.

Потрібно також приділити увагу проблемі посилення відповідальності за збереження і захист інформації персонального характеру - більшість працівників як органів державної влади і місцевого самоврядування, так і сфери обслуговування не несуть відповідальності про надання доступу зацікавленим організаціям і громадянам інформації про персональні дані інших громадян. 

Незважаючи на всі проблеми, які можуть виникнути у ході запровадження інформаційних систем і технологій у містах, потрібно наголосити і про переваги запровадження таких систем. В основі їх запровадження лежить ідея створення цілісного інформаційного простору, застосовування якого дасть змогу керувати містом, забезпечувати безпеку жителів, а також моніторити стан головних міських об’єктів. Запровадження інформаційних систем і технологій в містах орієнтується на поетапну модернізацію і реконструкцію наявних інженерних мереж з метою створення єдиного інформаційного простору, до якого будуть підключені служби різних міських об’єктів адміністративної, господарської, житлової, громадської та корпоративної діяльності з метою забезпечення ефективного використання наявних ресурсів та підвищення рівня обслуговування жителів. Сама концепція «розумного» має забезпечити розвиток потенціалу адміністративних центрів, поєднуючи в собі стратегічні підходи управління, новітні технології та спонукання жителів до формування нового, більш якісного рівня життя у місті.

Література:

1. Інформаційна система "Розумне місто" [Електрон% ний ресурс]. — Режим доступу: www.rozumnemisto.org

2. Чукут С.А. Тенденції та проблеми впровадження електронного урядування в Україні // "Сучасні проблеми управління: виклики інформаційної епохи. Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених" (Київ, 2013 р.) — К.: НТУУ "КПІ", 2013. — 176 с. [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://ktpu.kpi.ua/?page_id=4160



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота