ВИДИ ЗЛОЧИНІВ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ПАЛИВНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИДИ ЗЛОЧИНІВ ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ПАЛИВНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

12.03.2019 16:47

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Порхун Олександр Володимирович, здобувач вищої освіти факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України


Загальновідомо, що динаміка виробництва і реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках продукції паливної промисловості, на даний час, є одним із визначальних факторів стану економіки будь-якої держави. Від стану інфраструктури паливної промисловості, працездатності її обладнання і механізмів, рівня безпеки на її підприємствах, залежить подальший розвиток України. Тому, доцільно виокремити види злочинів, які характерні для підприємств паливної промисловості України з метою розроблення заходів запобігання їм.

Злочини, які учиняються в нафтогазовому комплексі, визначають як «негативне соціально-правове явище, що становить цілісну, засновану на статистичних закономірностях, систему злочинів, які посягають на нормальне функціонування взаємопов’язаних юридичних осіб, що характеризуються спільністю виконуваних функцій з видобування, транспортування, переробки нафти й газу та розподілу продуктів їх переробки» [8, с. 7].

На думку В. І. Цимбалюк, для підприємств паливної промисловості притаманні розкрадання нафтопродуктів [10, с. 2].

Вивчені аналітичні матеріали МВС України за 1996-2000 роки показують, що для паливно-енергетичного комплексу України характерними є корисливі та посадові злочини, зокрема хабарництва, розкрадання, порушення законодавства про бюджетну систему, шахрайства з фінансовими ресурсами [7, с. 35-36].

О. М. Котовенко вважає, що такий злочин як пошкодження об’єктів магістральних трубопроводів, якими транспортується нафта та нафтопродукти, трапляється рідко, однак небезпечність його є надзвичайно великою через те, що він може спричинити доволі важкі наслідки, такі як порушення нормальної роботи самих же трубопроводів, а також створення небезпеки для життя людей, загибелі їх, інші нещасні випадки з людьми або аварії, пожежі, значне забруднення довкілля чи інші тяжкі наслідки [4, с. 2].

Здійснений у 2002 році Департаментом Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України аналіз протидії злочинності на пріоритетних напрямах економіки, зокрема, в паливно енергетичному комплексі показав, що для нього характерні корисливі злочини (крадіжки), при цьому збитки завдаються посадовими особами підприємств суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з енергоносіями та енергоресурсами. Такі злочини учиняються в основному шляхом: використання безгрошових схем розрахунків, взаємозаліків залучених комерційних посередників; фальсифікації документів щодо отримання або нецільового використання та розкрадання бюджетних коштів посадовими особами підприємств; фальсифікації документів за експортними операціями, які пов’язані з відшкодуванням податку на додану вартість і інш. [3, с. 5-6].

Ю. О. Левченко, залежно від безпосереднього об’єкта посягання, запропонував власну класифікацію злочинів у нафтогазовому комплексі: злочини проти власності; злочини у сфері господарської діяльності; злочини проти довкілля; злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту; злочини у сфері службової діяльності [6, с. 2].

Г. Ю. Дарнопих і І. О. Христич, вважають, що в нафтогазовій галузі превалюють крадіжки газу, газоконденсату, а також нафтопродуктів шляхом незаконної «врізки» у магістралі нафто- й газопроводів. За їхніми дослідженнями, структурування зареєстрованого масиву злочинів за об’єктами злочинних посягань має такий вигляд: злочини проти власності (72,6%), у сфері службової діяльності (22,4%), у господарській діяльності (5,0%) [1, с. 192-193].

С. С. Шрамко, вважає, що структура злочинності на об’єктах паливно-енергетичного комплексу за основними групами злочинів розподіляється в такий спосіб: злочини проти власності; злочини у сфері господарської діяльності; злочини у сфері службової діяльності [11, с. 199-200].

На думку А. С. Кудінова, для паливно-енергетичного комплексу України притаманні крадіжки нафти та нафтопродуктів із магістральних трубопроводів [5].

Автори колективної монографії «Злочинність у паливно-енергетичній сфері України: кримінологічна характеристика та запобігання», зазначають, що враховуючи різні об’єкти безпосереднього кримінального впливу у паливно-енергетичній сфері, різноспрямованість злочинних посягань щодо ланок економічного процесу з виробництва енергоресурсів, неоднакові способи незаконного збагачення та специфіку контингенту злочинців, статистичний масив досліджуваних злочинів доцільно поділити на три основні групи: 1) викрадення майна та обладнання підприємств паливно-енергетичного комплексу; 2) посягання, пов’язані із фінансово-господарською діяльністю у паливно-енергетичній сфері; 3) посягання, пов’язані із державним управлінням у паливно-енергетичній сфері [2, c. 43-44].

В. В. Фінчук, посилаючись на дані Генеральної прокуратури України зазначає, що у паливно-енергетичному комплексі структурування зареєстрованого масиву злочинів за об’єктами злочинних посягань має такий вигляд: злочини проти власності (ст. ст. 185, 188-1, 191, 192, 194-1 КК України) – 72,6%, у сфері службової діяльності (ст. ст. 364, 366, 369 КК України) – 22,4%, у сфері господарської діяльності (ст. ст. 210, 212 КК України) – 5%. А безпосередньо нею такі злочини класифіковано на: 1) викрадення майна та обладнання підприємств паливно-енергетичного комплексу; 2) посягання, пов’язані з фінансово-господарською діяльністю у сфері паливно-енергетичного комплексу; 3) посягання, пов’язані із державним управлінням у сфері паливно-енергетичного комплексу [9, с. 1-7].

Отже, здійснений нами аналіз публікацій та аналітичних довідок дає можливість визначити такі основні групи злочинів, що характерні для підприємств паливної промисловості України: 1) злочини проти власності (ст. ст. 185, 188-1, 191, 192, 194-1 КК України); 2) злочини у сфері господарської діяльності (ст. ст. 210, 212 КК України); 3) злочини у сфері службової діяльності (ст. ст. 364, 366, 369 КК України); 4) злочини проти довкілля (ст. ст. 236, 237, 239, 242, 253 КК України); 5) злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту (ст. ст. 292 КК України). Саме за цими напрямами, на нашу думку, слід розробляти кримінологічні заходи запобігання злочинам на підприємствах паливної промисловості України.

Література

1. Дарнопих Г. Ю. Залежність рівня регіональної злочинності економічної спрямованості від територіального розміщення об’єктів паливно-енергетичного комплексу України. Проблеми законності. 2009. № 102. C. 186-199.

2. Злочинність у паливно-енергетичній сфері України: кримінологічна характеристика та запобігання : монографія / Б. М. Головкін, Г. Ю. Дарнопих, І. О. Христич та ін. ; за заг. ред. Б. М. Головкіна. Харків : Право, 2013. 248 с.

3. Інформаційно-аналітична довідка щодо протидії злочинності у сфері економіки / Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України. Київ : МВС України, 2002. 21 с.

4. Котовенко О. М. Кримінальна відповідальність за пошкодження об’єктів магістральних нафто-, газо- та нафтопроводів: автореф. дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.08. Харків, 2002. 17 с.

5. Кудінов А. С. Особливості початкового етапу розслідування крадіжок нафти та нафтопродуктів із магістральних трубопроводів: автореф. дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.09. Запоріжжя, 2013. 20 с.

6. Левченко Ю. О. Запобігання злочинам, що вчиняються у нафтогазовому комплексі України: автореф. дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.08. Київ, 2008. 19 с.

7. Про стан та подальший розвиток криміногенної ситуації в Україні за 1996-2000 роки. Київ: МВС України, 2001. 117 с.

8. Ставінський В. А. Кримінологічна характеристика та запобігання злочинам у нафтогазовому комплексі України: автореф. дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.08. Київ, 2012. 17 с.

9. Фінчук В. В. Кримінологічна характеристика та запобігання злочинам у сфері паливно-енергетичного комплексу України: автореф. дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.08. Ірпінь, 2017. 20 с.

10. Цимбалюк В. И. Выявление и предупреждение хищений в сфере нефтеснабжения на основе методов и средств информатики: автореф. дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.09. Киев, 1992. 19 с.

11. Шрамко С. С. Структура злочинних проявів на об’єктах паливно-енергетичного комплексу України: досвід узагальнення матеріалів судової практики. Право і безпека. 2010. № 4 (36). С. 197-202.

________________________________

Науковий керівник: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри фінансових розслідувань факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота