АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ СУЧАСНОГО РЕФОРМУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ СУЧАСНОГО РЕФОРМУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА

20.03.2019 16:11

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Побіянська Неллі Борисівна, аспірантка кафедри господарського, трудового права та цивільно-правових дисциплін Навчально-наукового Інституту права імені кн. Володимира Великого Міжрегіональної академії управління персоналом


Сьогодні в Україні реформи господарського законодавства відбуваються з метою інтеграції нашої держави до Європейського Союзу. Угода про Асоціацію між Україною та ЄС є великим економічним проектом. Вступ України до ЄС гарантуватиме належну реалізацію національного законодавства і дасть змогу скористатися багатьма перевагами членства, зокрема захиститися від недобросовісної конкуренції; сповна реалізувати чотири свободи — вільного руху товарів, капіталу, робочої сили і послуг; отримати фінансову допомогу від структурних фондів; за рахунок численних європейських програм активізувати інноваційну діяльність; підняти рівень зайнятості; збільшити інвестиційну привабливість регіонів тощо [8, с. 55]. Саме це і визначає напрямок на мету проведення таких змін. Як позитив, необхідно відмітити той факт, що на відміну від реформ, що проводились раніше, ми маємо модель, успішно функціонуючу правову систему, частиною якої прагнемо стати. Ця реформа не відбувається автономно, а разом з реформуванням економіки, для забезпечення успішної діяльності якої вона призначена. Цей факт, а також динамізм утворення господарських зв’язків, зокрема з іноземним елементом, виявляє суперечності та ті положення законодавства, які потребують змін.

Робота в цьому напрямку виявляє ті правові конструкції, які довели свою ефективність та продуктивність, а тому їх необхідно і далі опрацьовувати, з метою доповнення та вдосконалення, а також ті норми, які хоч не знайшли своє місце в тексті ні в Цивільному, ні в Господарському кодексі, проте відносини, які вони регулюють заслуговують більшої уваги, і на разі, є більш актуальними, а також норми, які хоч і є прийнятно ефективними, але потребують узгодження між кодексами та підзаконними актами, правові норми, які потребують модернізації, адаптації до сучасних вимог господарської діяльності.

Фердинанд Тенніс вказував, що модернізація – це переід від спільности до суспільства [10, с. 9].

На мою думку, сьогодні, як ніколи буде шкідливим, так зване, точкове реформування. Лише системна робота межах єдиного напрямку, для досягнення єдиною, конкретної мети може бути достатньо ефективною, яка збереже всі наявні позитивні напрацювання, і дозволить імплементувати при цьому європейські правові норми до правового поля України.

Є аксіомою той факт, що лише максимальне забезпечення і реалізація прав та свобод, господарюючих суб’єктів, є запорукою сталого економічного розвитку певної країни. 

Конституційний Суд України зазначив, що "право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори: зокрема, норми моралі, традиції, звичаї тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим культурним рівнем суспільства; всі ці елементи права об'єднуються якістю, що відповідає ідеології справедливості, ідеї права" [4]. Аналіз законодавства і наукової літератури дозволяє розглядати ефективність законодавства як відображення відносин між фактично досягнутим результатом і задачами, для вирішення яких були прийняті відповідні правові норми [1, ст. 59]. Єдине призначення законодавства полягає в упорядкуванні суспільних відносин [2, ст. 191]. 

Аналіз досвіду реалізації законодавства про господарську діяльність, надбаного після введення в дію ГК, свідчить про необхідність вирішення таких завдань, як [3]: а)  узгодження кодифікованих та не кодифікованих норм, б) подолання множинності актів, в) обрання такої форми вдосконалення змісту та форми господарського законодавства, яка була б найбільш придатною для ефективного процесу адаптації господарського законодавства до світових та європейських стандартів.

На сьогодні актом, який спрямовує процес реформування є угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами (далі за текстом -  «Угода з ЄС») [5], яка містить положення про те, що сторони домовились розвивати судове співробітництво, базуючись серед інших, на принципі юридичної визначеності. А це, на думку, змусить законодавця зменшити кількість банкетних норм. 

4 червня 2015 року постановою Верховної ради України № 509VІІІ був прийняти План законодавчого забезпечення реформ в Україні (далі за текстом – «План») [9]. Підставою для його прийняття стали Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Указ Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015 "Про Стратегію сталого розвитку "Україна – 2020", Позачергове послання Президента України до Верховної Ради України "Про внутрішнє та зовнішнє становище України" від 27 листопада 2014 року, Програма діяльності Кабінету Міністрів України, схвалена Постановою Верховної Ради України від 11 грудня 2014 року № 26VIII, Угода про Коаліцію депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді України восьмого скликання. План законодавчого забезпечення реформ в Україні покликаний стати  базовою платформою реалізації Верховною Радою України політико-правових засад розвитку суспільства і держави, інструментом досягнення цілей стратегічних реформ в Україні.

В IV розділі Плану є глави, що присвячені управлінню державною власністю, державній підтримці малого та середнього бізнесу, політиці  у сфері захисту конкуренції, торгівельній політиці та підтримці експорту, кредитно-грошовій політиці. Серед інших, концептуальними засадами законопроектів мають стати:

- удосконалення законодавства щодо функціонування товарного біржового ринку з метою забезпечення прозорого ціноутворення на товарних біржах та побудови системи ефективного нагляду за ними;

- забезпечення на законодавчому рівні врегулювання та практичного запровадження фінансових інструментів на ринках сільськогосподарської продукції (ф’ючерсні і форвардні контракти, у тому числі укладені на світових товарних та фондових біржах)…;

- забезпечення рівних прав та можливостей стосовно захисту своїх законних інтересів всім кредиторам боржника у процедурі банкрутства та унеможливлення зловживань під час процедур банкрутства.

Як приклад реформування господарського законодавства можна навести виключення з тексту Господарського кодексу України статті 207. В пояснювальній записці до проекту закону, яким були передбачені такі зміни, зазначено, що метою законопроекту є  вдосконалення регулювання відносин, які пов’язані із створенням, діяльністю та припиненням товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю. Усунення значних вад, які існують у чинному законодавстві, та приведення його у відповідність із нормами та концептуальними підходами, характерними для законодавчих актів Європейського Союзу та країн-членів ЄС [6]. 

Ще одним прикладом реформування можна назвати прийняття Кодексу з процедур банкрутства, який був прийнятий 18.10.2018 року. Обгрунтовуючи необхідність його прийняття, було визнано, що існуюче на той момент регулювання процедур банкрутства все ще дозволяє боржникам ухилятися від виконання своїх зобов’язань перед кредиторами, процедури банкрутства є надто тривалими та недостатньо ефективними, а процедура продажу майна не завжди дозволяє продавати майно боржника за найвищою ціною та не забезпечує надійну захищеність права власності покупця. Це робить вітчизняний ринок не конкурентоздатним у глобальній боротьбі за фінансові ресурси, а права кредиторів не захищеними. В зв’язку з цим згідно з дослідженням Світового банку «Ведення бізнесу 2018» («Doing Business 2018») Україна за показником «Врегулювання неплатоспроможності» залишається на вкрай низькому 149 місці, хоча у «загальному заліку» займає 76 місце [7].

Як приклад вдалого реформування, що  дало швидкий економічний результат, необхідність в якому викликала соціально – економічна ситуація в Україні, що вимагає кардинального прискорення проведення реформування економіки, управління державною власністю, є Закон України «Про приватизацію майна». Враховуючи те, що понад 90% державних активів введено в експлуатацію 50–150 років тому, затримка з приватизацією цих об’єктів призводить до їх подальшого руйнування, зниження інвестиційної привабливості. Відсутність джерел потрібних для модернізації виробництва інвестицій впливає на конкурентоспроможність державних підприємств, неефективне управління доводить їх до банкрутства [11]. На мою думку, найбільш реформаторськими є положення ч. 4 статті 12, статті 15 вказаного закону [12].

Аналізуючи вище вкладене, можемо дійти до висновку, що актуальною проблемою сучасного реформування господарського законодавства, на мою думку, є відсутність чіткого плану та закріплення пріоритетних сфер його реформування. Хоча і слід відмітити позитивні кроки законодавця в напрямку інтеграції законодавства України з законодавством ЄС.

Список використаної літератури

1. Зельдіна О., Гришко В. Поняття на напрями модернізації господарського законодавства – Юридична Україна 7-8/2015 – С 5-61 

2. Алексеев С. С. Общая теория права. т. І. М.: Юрид. лит., 1981. - С. 191

3. О. Титова. Концепція та програма модернізації господарського законодавства України // Право України. – 2008. - № 6, с.73-77

4. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пункту 1.17 статті 1, статті 8 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (справа про податкову заставу) від 24 березня 2005 р. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v002p710-05/sp:wide

5. Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/ua/diyalnist/yevropejska-integraciya/ugoda-pro-asociacyu

6. Пояснювальна записка до проекту Закону України “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” - [Електронний ресурс]. – Режим доступу:   http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=59093 

7. Пояснювальна записка до проекту Кодексу України з процедур банкрутства - [Електронний ресурс]. – Режим доступу:   http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63518

8. Модернізація державного управління та європейська інтеграція України :наук. доп. [Електронний ресурс] / авт. кол. : Ю. В. Ковбасюк, К. О. Ващенко, Ю. П. Сурмін та ін. ; за заг. ред. д-ра наук з держ. упр., проф. Ю. В. Ковбасюка. — К.:НАДУ, 2013. — 120 с. — Режим доступу: http://www.academy.gov.ua/doc/koment-inter_prezident/wystup_2013_04_25.pdf

9. План законодавчого забезпечення реформ в Україні, затверджений Постановою Верховної Ради України № № 509VІІІ від 04.06.2015 року — Офіційний вісник України від 10.07.2015 — 2015 р., № 52, стор. 13

10. Frisby D. Fragments of Modernity / D. Frisby. — Cambridge, 1986. — P. 9.

11. Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про приватизацію майна» — [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62455

12. Закон України «Про приватизацію державного і комунального майна» 18.01.2018 № 2269-VIII — [Електронний ресурс] - Режим доступу: Відомості Верховної Ради (ВВР), 2018, № 12, ст.68



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота