ОЗНАКИ ТА ПОНЯТТЯ ІНСТИТУТУ ПОДАТКОВОГО РЕЗИДЕНТСТВА ФІЗИЧНИХ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОЗНАКИ ТА ПОНЯТТЯ ІНСТИТУТУ ПОДАТКОВОГО РЕЗИДЕНТСТВА ФІЗИЧНИХ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ

21.03.2019 19:40

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Кравцова Єлизавета Андріївна, студентка магістратури, кафедри фінансового права, Київського національного університету імені Тараса Шевченка


На сучасному етапі розвитку національної економіки та Української держави в цілому надзвичайно важливою є ефективна та раціональна реалізація фіскальної функції як однієї з невід’ємних функцій сучасної держави. Однією з обов’язкових умов забезпечення стягнення державою податків є визначення кола осіб, що мають податковий обов’язок перед нею. На сьогодні найбільш розповсюдженим механізмом для цього є використання концепції податкового резидентства. За своєю суттю податкове резидентство може розглядатись як інститут податкового права (у широкому розумінні) та соціально-економічний зв’язок між державою та особою, на підставі якого на особу покладається необмежений податковий обов’язок (у вузькому розумінні) [1, с. 4]. 

Дослідженням цього питання займалися безліч науковців на загальнотеоретичному рівні та в галузевих дослідженнях: Л.І. Вдовічена, В.О. Гідірім, Є.С. Маринчак, І.М. Мусійчук, О.І. Погорлецький, О.В. Церковний, О.А. Шахмаметьєв та інші. Водночас, податкове резидентство у широкому розумінні, як інститут податкового права, є недостатньо дослідженим вітчизняними та іноземними науковцями, що обумовлює актуальність цієї роботи.

Аналізуючи існуючі дослідження податкового резидентства можна виділити наступні ознаки інституту податкового резидентства:

1) Інститут податкового резидентства складають норми права, що регулюють правовідносини, пов’язані з податковим резидентством фізичних та юридичних осіб.

2) Інститут податкового резидентства є інститутом міжнародного та національного податкового права. Повноваження щодо встановлення критеріїв податкового резидентства осіб та порядку їх застосування є частиною права кожної держави на податковий суверенітет. Тому правові норми, що складають інститут податкового резидентства, встановлюються на національному рівні, тобто цей інститут є, перш за все, інститутом національного податкового права. Однак, враховуючи можливість виникнення конфліктів між податковими юрисдикціями декількох держав, частина правовідносин, пов’язаних з податковим резидентством, врегульована на міжнародному рівні. Зокрема, можна згадати про Модельну конвенцію ОЕСР про уникнення подвійного оподаткування відносно доходів та капіталу та Модельну конвенцію ООН щодо уникнення подвійного оподаткування у відносинах між розвинутими країнами та країнами, що розвиваються.

3) Норми, що складають інститут, формально закріплені в національних та міжнародних нормативно-правових актах, а також рішеннях судів.

4) Інститут податкового резидентства є частиною галузі податкового права та є незалежним від інших галузей. Концепція податкового резидентства може використовуватись не тільки в межах податкового законодавства, а й валютного, митного та інших галузей права. Підходи до визначення резидентства в різних галузях можуть співпадати або суттєво відрізнятись, проте це обумовлено різними завданнями, що виконує ця категорія в кожній галузі. Так, резидент держави в митних цілях, окрім обов’язку зі сплати митних платежів, виконує митні формальності під час імпорту. Тому, наприклад, постійне представництво нерезидента в таких цілях буде визнаватись резидентом, на відміну від податкового права. Водночас, більшість країн використовує поняття фіскального резидентства, що поєднує в собі ознаки податкового та митного резидентства [2, с. 57]. В будь-якому випадку правовідносини, пов’язані з податковим резидентством, регулюються правовими нормами податкового законодавства, та до них не застосовуються норми інших галузей права.

Для визначення поняття інституту податкового резидентства звернемось до загальної теорії права. Так, інститут права визначається як сукупність відносно відособлених правових норм у рамках певної галузі (галузей) права, що регулюють певну групу (вид) взаємозалежних суспільних відносин [3, с. 157]. Аналізуючи це визначення та ознаки податкового резидентства, наведені вище, можна запропонувати наступне визначення. Інститут податкового резидентства – це сукупність формально закріплених норм національного та міжнародного податкового права, що регулюють правовідносини щодо визначення та порядку застосування критеріїв визнання фізичних та юридичних осіб резидентами, а також вирішення проблеми подвійного резидентства осіб.

Отже, основними ознаками інституту податкового резидентства є те, що його норми пов’язані з визначенням резидентства фізичних та юридичних осіб, належать до національного та міжнародного права, є формально визначеними та складають частину галузі податкового права. Визначення поняття інституту податкового резидентства є можливим виходячи з вищенаведених ознак. 

Література:

1. Шахмаметьев А.А. Режим налогообложения нерезидентов: правовая основа регулирования: Монография / Шахмаметьев А.А. - М.: Юрлитинформ, 2010. - 248 c.

2. Маринчак Є.С. Фінансово-правова проблематика детермінації резидентського статусу фізичних осіб у податковому та митному праві України / Маринчак Є.С. // Сучасний стан та перспективи розвитку митних правовідносин в Україні: колективна монографія / за заг. ред. Д.В. Приймаченка. – Дніпро: Видавничий дім «Гельветика», 2018. – С. 52-66.

3. Скакун О. Ф. Теорія права і держави : підруч. / О. Ф. Скакун. – Вид. 4-те, допов. і перероб. – Київ : Правова єдність : Алерта, 2014. – 524 с.

____________________________

Науковий керівник: Гедзюк Олена Вікторівна, кандидат юридичних наук, асистент кафедри фінансового права, Київський національний університет імені Тараса Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота