РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА НА СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯНАМИ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА НА СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯНАМИ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

02.12.2019 18:58

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Савченко Антоніна Михайлівна, старший викладач кафедри охорони праці і навколишнього середовища, Київський національний університет будівництва та архітектури


Державна політика з питань соціального забезпечення формується на законодавчому рівні. За роки незалежності України прийнято велику кількість законів України та інших нормативно-правових актів із питань соціального захисту населення серед яких Закони України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 р., «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 р., «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 19 грудня 1991 року, «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 22 березня 2001 р., «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 р., «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» від 5 жовтня 2000 р., «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 1 червня 2000 р. і т. ін. Всі вони є джерелами права соціального забезпечення і базуються на статті 46 Конституції України.

Громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Складність та внутрішня структура цього права полягає у тому, що законодавець не визначає вичерпність чи обмеженість таких ризиків. С.М. Синчук справедливо підкреслює, що у фаховій літературі соціальний ризик трактують як ту обставину, наслідки якої не можуть бути усунені особою, самостійно за допомогою членів сім’ї через зовнішні об’єктивні чинники, а не з будь-яких суб’єктивних причин [1, с.73]. С.М. Прилипко наголошує, що право на соціальне забезпечення – це визнане Конституцією України, і гарантоване державою Україна право людини на отримання соціальної допомоги та підтримки, задоволення фізіологічних, соціальних і духовних потреб в обсязі, необхідному для гідного життя, у тих випадках, якщо у зв’язку з впливом соціального ризику громадянин з не залежних від нього причин не має джерел та засобів існування [2, с. 9].

В умовах економічної кризи в Україні питання соціального забезпечення стоїть дуже гостро. Держава намагаючись вирішити проблеми соціального характеру проводить реформи, запроваджує перевірки і штрафи. 

Для початку нагадаємо про страховий стаж, який став особливо важливий для нарахування пенсії із 1.01.2004 р. Із того час трудова книжка перестала підтверджувати страховий стаж. Основним фактором при перерахунку пенсії став той стаж, який був оплачуваним. Тобто, якщо роботодавець справно сплачував страхові внески до ПФ, то і пенсія буде нарахована пропорційно цьому. На жаль, деякі підприємці йшли й продовжують йти на хитрість: вони не платили і не платять пенсійні страхові внески. У результаті таких недбайливих маніпуляцій страждають наймані працівники. Захищаючи своє право на соціальне забезпечення, громадянам слід контролювати виплати їх роботодавців до ПФ. Виявляється мало хто знає, що Пенсійний фонд України дозволяє кожному дізнатися онлайн про свою офіційну заробітну плату за останні 15 років. Також за допомогою сервісу можна одержати інформацію про ваш особистий стаж, який буде враховуватися для нарахування пенсії, з’ясувати розміри сплаченого ЄСВ вашими роботодавцями, відправити запити/скарги в Пенсійний фонд по вашій справі, пенсіонерам подати онлайн запит на перерахування пенсій. Дані представлені починаючи з 2004 року та оновлюються фактично онлайн. Для цього необхідно: Ключ ЕЦП (можна зробити не виходячи з дому через Приват 24; На порталі електронних послуг Пенсійного фонду України натискаєте «Вхід» і заходите з допомогою вашого ЕЦП.

За нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісячно сплачені страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску, розрахованого від мінімальної заробітної плати. Також несплата єдиного внеску позбавляє застраховану особу на соціальний захист у сфері соціального страхування, впершу чергу, в разі втрати роботи, на соціальне страхування у випадку безробіття. Крім того, 21 жовтня 2015року Міністерством соціальної політики України був виданий наказ №1022 «Про затвердження прикладів обчислення середньої заробітної плати (доходу) за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування», яким передбачено, зокрема, зменшення відшкодування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю страхувальникам, які мають заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску та призначення страхових виплат особам, які отримали травму або професійне захворювання на підприємстві, яке не сплачує (сплачує несвоєчасно або не в повному обсязі) єдиний соціальний внесок. В результаті працівник отримує зменшений розмір середньоденної зарплати для розрахунку лікарняного, пов’язаного з нещасним випадком на виробництві, або профзахворюванням.

Слід пам’ятати, що у випадку порушення роботодавцем прав працівника необхідно захищати свої права звертаючись Управління Державної служби з питань праці, суду, прокуратури. 

Література:

1. Синчук С. М. Правовідносини соціального забезпечення: суб’єкти, зміст, об’єкти: монографія / С. М. Синчук. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка. 2015. – 422 с.

2. Прилипко С.М. Предмет права соціального забезпечення: Автореф. дис... д-ра юрид. наук: 12.00.05 / С. М. Прилипко; Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого. – Х., 2007. – 47 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота