ЕЛЕКТРОННА ВАЛЮТА: СУТНІСТЬ ТА ВИДИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕЛЕКТРОННА ВАЛЮТА: СУТНІСТЬ ТА ВИДИ

15.05.2020 13:56

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Гурко Анна Вікторівна, студентка економічного факультету, Національний університет «Острозька академія»; Зубенко Ігор Ростиславович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій, Національний університет «Острозька академія»


Електронна валюта - це грошові зобов'язання емітента в електронному вигляді, які знаходяться на електронному носії в розпорядженні користувача [1]. 

Якщо говорити про види віртуальної валюти, то конвертована (або відкрита) віртуальна валюта володіє еквівалентом вартості в реальній валюті і може обмінюватися на реальну, а також у зворотньому напрямку. Яскравими прикладами є: Bitcoin; E-Gold; Liberty Reserve; WebMoney.

Неконвертована (або закрита) віртуальна валюта, на відміну від першої, використовується у конкретних віртуальних сферах або світах таких, як глобальні онлайн ігри, які власноруч регулюють її застосування. У таких умовах вона не може бути обмінена на фіатну валюту. Прикладами є: Project Entropia Dollars; Q Coins; World of Warcraft Gold [2]. 

В даний час найбільш часто у платіжних операціях у віртуальній валюті використовують централізовані віртуальні валюти. Прикладами таких валют є: E-Gold;; Second Life Linden Dollars; PerfectMoney; World of Warcraft Gold. Децентралізовані віртуальні валюти (так звані криптовалюти) - це валюти, засновані на математичних принципах з відкритим вихідним кодом, у яких немає адміністратора, і також відсутній централізований контроль або нагляд. Прикладами є: Bitcoin; LiteCoin;Ripple тощо [3].

Говорячи про усе вищезгадане, варто приділити увагу такому поняттю, як криптовалюта. Криптовалюта – це цифрові, повністю віртуальні гроші, емісія та операції з якими відбуваються криптографічними методами на основі асиметричного шифрування. Для перекладу криптовалюти кожен раз потрібно мати криптографічний підпис. Цілісність, єдність і актуальність реєстрів операцій з криптовалютою забезпечується мережею пов'язаних осіб (у випадку Bitcoin – так званих «майнерів» (miners)), які захищають мережу в обмін на право отримувати довільно розподілених комісійних зборів. 

Очевидним є те що біткоіни на сьогодні є першим працюючим криптографічним протоколом для криптовалют. Незважаючи на це, все швидшими темпами зростає інтерес до розробки альтернативних, більш ефективних методів перевірки і підтвердження правильності операцій (Altcoin, Anonymiser тощо).

У підсумку можна сказати, що електронна валюта має значний потенціал, щоб докорінно змінити сучасний фінансовий світ. Сьогодні на ринку існує понад сто продуктів, подібних до криптовалюти. Проте, чи зможе біткоін або аналогічна електронна валюта замінити традиційні валюти, покаже час. Поки єдиного рішення щодо подальшої стратегії розвитку криптовалюти в світі не існує, а розвиток і становлення криптовалюти в різних країнах світу не стоїть на місці і з кожним днем все більше впроваджується по всьому світу.

Література:

1. Известия СПбГУЭиФ: «Электронные формы денег и новые виды платежных систем» С. А. Белозеров

2. UBR – портал новин про бізнес, економіку та фінанси, [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ubr.ua/uk/finances/exchangemarket/rtualna-valuta-226965 

3. Желюк Т., Бречко О. Використання криптовалюти на ринку платежів: нові можливості для національних економік. Вісник Тернопільського національного економічного університету. 2016. №3. С. 50-60.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота