РОЛЬ ЕКОЛОГІЧНОГО ПРАВА В МАЙБУТНЬОМУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ЕКОЛОГІЧНОГО ПРАВА В МАЙБУТНЬОМУ УКРАЇНИ

23.05.2020 18:38

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Матіс Євгенія Олегівна, аспірант, Харківський національний університет будівництва та архітектури


В даний час існує безліч проблем, які пов'язані із забрудненням навколишнього середовища. Це питання актуальне на сьогоднішній день, так як життя суспільства залежить від того, наскільки правильно люди будуть поводитися з природою і раціонально використовувати її ресурси. Саме тому, необхідно сформувати законодавство про охорону навколишнього середовища, прийняти комплексні закони і акти, а також всі необхідні заходи щодо захисту природи.

У боротьбі із забрудненнями навколишнього середовища потрібно правильно продумати економічні санкції, які стимулювали б заходи з охорони природи. Найбільш часто застосовується така санкція, як штраф за забруднення. На даному етапі розвитку суспільства для збереження чистоти природи необхідні великі кошти, які можливо отримати від приватних підприємств у вигляді субсидій або кредитів. Саме тому виникає необхідність у таких заходах з охорони природи, як удосконалення технологічних операцій, розробка обладнання по зменшенню відходів, а також заходів щодо зниження шуму і вібрацій. Забруднення природи будь-яким сміттям, відходами життєдіяльності стає гострою проблемою великих міст, які ставлять на задній план чистоту своєї території. В першу чергу це стосується країн, що розвиваються, які прагнуть досягти економічного процвітання і розвитку, але забувають про захист навколишнього середовища. При боротьбі із забрудненнями природи слід виділяти прямі і непрямі заходи. Прямі заходи включають в себе зниження концентрацій, обсягів і мас шкідливих матеріальних забруднень. Також необхідно зменшити відходи від виробництва, зробити їх нетоксичними і утилізованими, створити безвідходні технології та зафіксувати ці правила на законодавчому рівні. Необхідно зробити так, щоб підприємства прагнули застосовувати нові методи і технології в боротьбі із забрудненнями, які поліпшать поточний стан природи.

Існують два принципи правового підходу до охорони природи: 

• В державі має бути розроблено законодавство, яке включало б у себе обов’язкову відповідальність за забруднення навколишнього середовища, а також компенсації постраждалим від цієї діяльності. 

• Держава повинна внести ефективне законодавство, яке ставило б основні пріоритети та завдання у вирішенні проблеми забруднення природи, а також ефективно їх реалізовувати.

Щоб реалізувати ці цілі необхідно створити ефективну та удосконалити існуючу систему державних органів, які займалися б областю екології та охорони довкілля від нераціонального користування. Але щоб ця система ефективно працювала, необхідно ввести екологічний кодекс, який був би спрямований саме на життєві цінності людей, а також виховання і моральну сторону.

Все ж на сьогоднішній день найкращим методом зменшення забруднення навколишнього середовища є маловідходні технології, в яких відсоток викидів набагато менше, ніж раніше. Для України просто необхідно створювати екологічно чисте паливо, реалізовувати нові альтернативні джерела енергії, створювати нові матеріали і розробки, а також критерії і методики, щодо принципово нових норм екологічної свідомості.

Література:

1. Гетьман, Анатолій Павлович, Віталій Анатолійович Зуєв. "Екологічне право: роздуми про його витоки та перспективи розвитку." Проблеми законності 137 (2017): 75-91.

2. Левонюк, В., A. Кузьменко. "ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО." ΛΌГOΣ. ОНЛАЙН (2020).

________________ 

Науковий керівник: Крот Ольга Петрівна, докторант, кандидат технічних наук, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та інженерної екології, Харківський національний університет будівництва та архітектури



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота