ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ МЕДИЧНОЇ КАРТИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ МЕДИЧНОЇ КАРТИ В УКРАЇНІ

26.05.2020 13:19

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Барзилович Анастасія Дмитрівна, кандидат медичних наук, директор, МЦ “КіндерКлінік”


Упровадження електронних медичних записів є першим кроком до повного переходу від паперових до електронних медичних карт (ЕМК). 

Під електронним медичним записом розуміють інформацію про пацієнта, що збирається та зберігається у медичній інформаційній системі (МІС) відповідного медичного закладу. Планується, що у подальшому на основі сукупності даних, занесених до централізованої системи, можна буде формувати виписки, звіти, форми тощо.

Основним призначенням ЕМК є забезпечення електронного документованого обліку медичного лікування, що підтримує поточне та майбутнє лікування, яке здійснюється одним або декількома лікарями. Дані можуть бути зібрані у декількох закладах, і завдяки тому що вони зберігаються у централізованій системі, у подальшому будь-який заклад охорони здоров’я та будь-який лікар матимуть доступ до них практично у цілодобовому режимі 24/7, в обсязі, необхідному для надання медичних послуг і дозволеному пацієнтом. Основним компонентом зберігання даних пацієнтів в інформаційній системі є ЕМК, дані якої можуть бути доступними суб’єктам із інших лікувальних установ у межах єдиного інформаційного простору [1].

Доступ до ЕМК пацієнта відкрито для сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів тих медзакладів, що підключені до електронної системи охорони здоров’я та мають контракт із Національною службою здоров’я України. Ця інформаційна система спрямована на забезпечення можливості взаємодії різних фахівців, залучених до лікування пацієнта. Основними суб’єктами, які отримують користь від такого обліку – є пацієнт (споживач) і лікар. Будь-яке інше призначення, для якого використовується ЕМК, вважається вторинним, як і будь-яка інша сторона [2; 4, с. 73].

Для роботи з ЕМК в Україні медичні заклади використовують комп’ютеризацію та медичні інформаційні системи (рис. 1).




З 1 березня 2019 року в Україні ЕМК запрацювала у тестовому режимі. Медикам було надано час для опанування нового інструменту. Лікарі вносили до системи дані щодо звернень пацієнтів із використанням сучасної міжнародної класифікації кодування ICPC-2. Наприклад, якщо пацієнт має кашель, то у електронній картці цей симптом буде позначатись спеціальним кодом R05 [2]. 

Слід зазначити, що кожна держава самостійно визначає який обсяг інформації підлягає централізованому зберіганню та введенню в особисту ЕМК пацієнта. Для українців упровадження ЕМК відбувалося поетапно, кожен етап включав реалізацію функціоналу, що дозволяє вносити у неї різні набори записів (табл.1).




Під час упровадження ЕМК Міністерство охорони здоров’я має намір анулювати ведення паперової документації – інформацію на електронних носіях не потрібно буде дублювати на папері. У централізовану електронну медичну карту буде заноситися лише найнеобхідніша інформація, що наразі міститься у  медичних документах (маються на увазі дані, що є важливими під час надання невідкладної медичної допомоги). Більша частина накопиченої роками інформації залишиться на папері. Разом з тим, зважаючи на те, що упровадження електронних медичних карт в Україні не відбувається одномоментно, певний період часу записи на електронних носіях і папері будуть існувати [3].

Таким чином, процес запущено, а Міністерство охорони здоров’я прогнозує, що скоро в українській медичній системі не залишиться місця для паперових карток-зошитів. Однак слід відзначити, що поки ще не всі лікарі розібралися як працює система та звикли до неї, оскільки у  електронній картці доводиться кодувати діагнози та скарги пацієнта [2].

Разом з тим, електронна медична документація – це спосіб спростити роботу лікарів і вона відкриває доступ до медичної інформації пацієнта, що уже внесений до центральної бази даних.

Список літератури:

1. Авраменко В.І., Качмар В.О. Формування основних напрямків розвитку інформаційних технологій в охороні здоров’я України на основі світових тенденцій. Український журнал телемедицини та медичної телематики. 2011. № 2, том 9. URL: file:///C:/Users/WishMasterOk/Downloads/Ujtm_2011_9_2_3.pdf (дата звернення: 24.04.2020).

2. Електронна медична картка. Як це працюватиме? URL: https://glavcom.ua/country/health/elektronna-medichna-kartka-yak-ce-pracyuvatime-576434.html (дата звернення: 25.04.2020).

3. Для лікарів. Електронна медична карта. URL: http://uoz.cn.ua/27122018d.pdf (дата звернення: 25.04.2020).

4. Куракова Н.Г. Электронная медицинская карта: новые видение, функции и требования. Врач и информационные технологии. 2010. № 4. С. 72-78.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота