ПРО РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ЇХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРО РОЛЬ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ЇХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

28.10.2020 09:56

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Вей Олег Андрійович, адміністратор Територіального сервісного центру №4649 Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Львівській області (філія ГСЦ)


На сьогоднішній день в розвинених державах світу приділяють велику увагу питанню інформатизації суспільства. Це означає, що країна, буде володіти і розпоряджатись потужними інформаційними ресурсами, матиме ефективну систему їх реалізації, буде знати динаміку та перспективи розвитку інформаційних технологій на сучасному рівні науково-технічного прогресу. Сучасний етап розвитку суспільства в країнах, що володіють інформаційними технологіями можемо охарактеризувати як період всеохоплюючої інформатизації усіх соціальних інституцій та процесів, які пов’язані із формуванням інформаційних ресурсів і трансляції знань. У світі обсервується стрімкий розвиток засобів інформатизації (комп’ютерів, комп’ютерних мереж, всіляких електронних пристроїв) і, в зв’язку з цим, створення нових інформаційних технологій обробки, передачі, отримання та збереження інформації.

Однією із важливих умов підвищення рейтингу довіри до органів внутрішніх справ є всебічне використання сучасних методів та технологій, які стали можливими завдяки науково-технічному прогресу, який у свою чергу в останні роки зазнав бурхливого злету у напрямі розвитку інформаційних технологій.

В реаліях сьогодення складно уявити функціонування будь-якого з структурних органів Міністерства внутрішніх справ України (далі МВС України) без інформаційної підтримки та інформаційного забезпечення, накопичення та систематизації інформації в базах даних. Це є наочним підтвердженням загальновідомої тези «хто володіє інформацією, той володіє світом» [1, 202].

У 1991 році в системі МВС України почала формуватися перша місцева обчислювальна мережа, доступ до якої було надано керівникам МВС та головним службам управління, а 1992 рік став початком формування єдиної системи інформаційного забезпечення органів внутрішніх справ МВС України – системи обробки даних, в котрій інформація обробляється за єдиною схемою, на основі єдиних для різних задач вихідних та нормативно-довідкових матеріалів. У 2000 році інформаційна мережа вже складалася з місцевих обчислювальних мереж структурних підрозділів МВС України та УМВС, які були об’єднані в одну інформаційну систему. Місцеві мережі кожної структурної служби функціонували самостійно та автономно. Відповідні служби апарату МВС створювали та супроводжували місцеві бази даних, доступ до яких відбувався відповідно до службових потреб співробітників [2].

У 2002 році був створений Департамент інформаційно-аналітичного забезпечення МВС України. Даний підрозділ є структурним підрозділом апарату МВС України, основне функціональне призначення якого полягає у розробці та впровадженні інформаційних технологій в діяльність органів внутрішніх справ України [3, с. 80]. Департамент також забезпечує формування електронних версій для персональних обліків МВС – «Зниклі громадяни», «Особи, які переховуються від органів влади», «Неопізнані трупи», «Культурні цінності», «Moбільні телефони», «Транспортні засоби у розшуку», «Зброя у розшуку» та ін. На основі Департаменту інформаційно- аналітичного забезпечення у 2006 році передбачалась організація Оперативно-аналітичного департаменту, який мав відповідати за розбудову оперативно-аналітичних структур в центральному апараті та в регіональних підрозділах. Однак, мета і завдання новоствореного підрозділу не були чітко визначені, тому вже у 2007 році його реорганізували у Департамент стратегічного аналізу і прогнозування. Тоді ж були створені сектори інформаційних технологій в складі міських, районних та лінійних органів внутрішніх справ [4].

Звертаємо увагу, що в Міністерстві внутрішніх справ України на протязі останніх 45 років було накопичено позитивний досвід застосування різноманітних інформаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем оперативно-розшукового та інформаційно-довідкового призначення. Департаментом інформаційних технологій МВС України була створена та зазнає постійного покращення система інформаційного забезпечення, яка здійснює інформаційну підтримку практичної діяльності органів внутрішніх справ. Серед найбільш потужних складових вищезгаданої системи необхідно відмітити «Інтегровану інформаційно-пошукову системи МВС України» («АРМОР»), «ЄРДР», «НАІС», «АРКАН», «ЦУНАМІ», «ГАРПУН». Практика здійснення органами внутрішніх справ їх безпосередніх завдань переконливо свідчить про важливу, а в багатьох випадках пріоритетну роль системи інформаційного забезпечення МВС України як ланки, що значно підвищує ефективність роботи всієї системи правоохоронних органів України.

Як показав історичний огляд розвитку інформаційного забезпечення в Україні, протягом останнього часу зазнали змін умови його розвитку – на засадах демократії та гласності, а також стрімкого провадження новітніх інформаційних технологій. Цілком логічно, що у зв’язку з цим деякі сфери інформатизації правоохоронної діяльності залишаються не до кінця врегульованими, що вимагає проведення ґрунтовного аналізу змісту нормативно-правової бази [5, с. 168]. Характеризуючи сучасний стан вітчизняного інформаційного законодавства у сфері правоохоронної діяльності, К.І. Беляков вказує на відсутність легальної чіткої, ієрархічної єдності в системі інформаційного законодавства, що викликає суперечливе тлумачення та застосування його норм в практиці [6, с. 222].

М. Перепелиця та А. Володько у своєму дослідженні формування інформаційних систем наголошують також на невідповідності рівня розвитку інформаційних систем наявним актуальним потребам працівників правоохоронних органів. Науковці також констатують, що на даний час працівники правоохоронних органів не в повному обсязі використовують впроваджені інформаційні системи, а в умовах проведення реформи в правоохоронній сфері постала проблема простоювання і загублення наявних систем, які довели свою ефективність на практиці. Це зумовлено тим, що відбувається розформовування підрозділів, завдання яких полягало у наданні та внесенні інформації до інформаційних систем, а нові підрозділи даними функціями ще не були наділені [7, с. 84].

Узагальнюючи, відмітимо, що інтеграція інформаційних технологій в діяльність органів МВС України дозволяє удосконалити механізми управління боротьби зі злочинністю, забезпечує належне функціонування структурних підрозділів внутрішніх справ, що сприятиме, оперативному отриманню доступу до оперативної інформації, необхідної для виконання оперативно-службових завдань, кваліфіковано здійснювати їх аналіз, та приймати відповідні управлінські рішення. Розвиток комп’ютерних технологій дає змогу для створення нових форм і методів роботи, підвищення професіоналізму кожного працівника органів Міністерства внутрішніх справ України.

Використана література:

1. Танкушина Т. Ю. Автоматизовані інформаційні системи в структурі реєстраційної діяльності міліції: становлення, розвиток, сучасність // Вісник Запорізького національного університету: збірник наукових праць. Юридичні науки: [у 2 ч.]. – Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2011. – Ч. І. – 224 с.

2. Криштанович М.Ф. Модернізація механізмів державного управління в системі органів внутрішніх справ сучасної України: дис. ... д-ра наук з держ. упр. : 25.00.02 / Криштанович Мирослав Франкович ;Чорномор. нац. ун-т ім. Петра Могили. - Миколаїв, 2016. - 474 с. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://chmnu.edu.ua/wp-content/uploads/2016/09/Kryshtanovych_dis.pdf

3. Янковська О.Г. До питання ефективності системи інформаційного забезпечення у розкритті та розслідуванні злочинів [Електронний ресурс] / О.Г. Янковська // Правова інформатика. – № 2(26). – 2010. – С. 78-81. – Режим доступу: http://ippi.org.ua/sites/default/files/10yogrrz.pdf

4. Криштанович М.Ф. Державне управління інформаційно-аналітичним забезпеченням діяльності органів внутрішніх справ України: стан та перспективи розвитку [Електронний ресурс] / М.Ф. Криштанович // Теорія та практика державного управління. – 2012. – Вип. 4. – С. 104-111. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tpdu_2012_4_17.

5. Парубін К.О. Нормативно-правове забезпечення інформатизації міліції України / К. О. Парубін // Право і Безпека. – 2012. – № 1. – С. 168-171. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pib_2012_1_38.

6. Беляков К.І. Інформатизація в Україні: проблеми організаційного, правового та наукового забезпечення. Монографія. – К. : КВІЦ, 2008 – 576 с

7. Перепелиця М.М. Порядок формування інформаційних пошукових систем у системі МВС [Електронний ресурс] / М.М. Перепелиця. А.Г. Володько // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2016. – № 2. – С. 75-85. – Режим доступу:  HYPERLINK "http://nbuv.gov.ua/UJRN/VKhnuvs_2016_2_13с"http://nbuv.gov.ua/UJRN/VKhnuvs_2016



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота