УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ: ТЕХНОЛОГІЯ ЧИ МИСТЕЦТВО - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ: ТЕХНОЛОГІЯ ЧИ МИСТЕЦТВО

09.12.2020 12:18

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Халєєва Марія Вячеславівна, студентка, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


В умовах, що склалися у традиційному менеджменті стає все складніше виконувати функції за прогнозом, плануванням та контролю. Тому на зараз є актуальним пошук нових поглядів на звичні технології в управлінні персоналом. Новою філософією менеджменту стає підхід розглядати підприємство як живий організм, що постійно оновлюється і адаптується до змін у зовнішньому середовищі. Сучасній  процес управління представляється чимось на зразок «балансування між порядком і хаосом», імпровізацією в галузі менеджменту. Управління з відпрацьованих методів за роки промислової революції все більше і більше перетворюється у мистецтво рішення оригінальних творчих завдань. Якщо традиційно менеджмент приділяв свою увагу на аналізі, прогнозі, управлінні, то нова управлінська наука змінює акценти на здібності до адаптації, імпровізації та координації [1,2].

Погляд на менеджмент як поєднання науки і мистецтва присутній в роботах багатьох зарубіжних і російських дослідників, таких як: Адізес І.К., Арская Л.П., Друкер П.Ф., Ожегов С. І., Орлова А.І. Для того щоб описати думку, яка їх усіх об’єднує можна привести цитату Орлова А.І.: «Менеджмент – це не тільки наука, а й мистецтво управління. Управлінська наука дає скоріше загальні орієнтири, ніж конкретні інструкції на кожен конкретний акт управління. Реальне управління, особливо оперативне – скоріш мистецтво, ніж наука» [3].

Мета цієї статті є проаналізувати зміст поняття «менеджмент», опираючись на думку, що в тимчасових умовах управління персоналом втрачає свою технологічну сутність, перетворюючись в мистецтво рішення оригінальних творчих завдань. З огляду на дані тенденції, українська управлінська наука повинна сформувати нову модель управління.

Сприйняття менеджменту як мистецтва і раніше існувало в теорії управління. У Оксфордському словнику англійської мови менеджмент визначається як спосіб, манера поводження з людьми, влада і мистецтво управління, особливого роду вміння та адміністративні навички.

Теза про поєднання в менеджменті елементів науки та мистецтва навряд чи потребує додаткових доказів. Дійсно, управлінська діяльність – це не тільки застосування професійних знань і досвіду, але й багато в чому, творчий процес, заснований на сутності явищ, що відбуваються, реалізації природних здібностей, таланту управлінця. Формула менеджменту може бути представлена в наступному вигляді: Менеджмент = Наука + Мистецтво.  

На зорі менеджменту, коли тільки формувалися його основні положення управління, безсумнівно, було в міру накопичено управлінських знань і досвіду, мистецтвом. Менеджмент став перетворюватися в науку, а потім в технологію управління. Під технологією розуміється сукупність знань і навичок (методів, прийомів), які використовуються в управлінській діяльності, для досягнення поставлених завдань з оптимальними витратами. Мистецтво в науковому менеджменті стало грати підпорядковану, другорядну роль.  

В міру зростання складності й оригінальності управлінських завдань управління знову стало все більше і більше наближатися до мистецтва. Коло замкнулося, управління починалося як мистецтво і знову перетворилося в мистецтво. Чи означає сказане, що сьогодні ми маємо справу з «заходом» традиційного менеджменту? Цілком ймовірно, так. Незважаючи на все ще досить сильні позиції раціонально-технологічної парадигми, загальна філософія менеджменту принципіально змінюється. Проблема творчого імпровізаційного підходу стає мейнстрімом сучасного управління.  

Не дивлячись на те, що триває впродовж усіх перебудовних років бум в підготовці економістів, юристів, менеджерів, в країні хронічно не вистачає хороших управлінців. Спроби створити за західним зразком нову управлінську еліту не принесли належного результату. Основна причина, на мій погляд, полягає в неправильній орієнтації існуючої системи підготовки.

В Україні відсутні відповідні умови для розвитку менеджменту: немає стабільної економічної і політичної ситуації, немає відповідних західному суспільству традицій, а, найголовніше, в українців інший менталітет, інша управлінська культура. Історичний досвід, в тому числі радянського періоду, показує, що українське керівництво завжди було схоже на мистецтво, як за зухвалістю і масштабу постановки завдань, так і за методами їх рішення [4].  

Моделі української школи управління необхідно змінити вектор підготовки, потрібно вчити майбутніх фахівців мислити творчо, широко, а не за схемою «знання-вміння». Слід вчити не технологіям, а мистецтву пошуку нетривіальні рішення для нетривіальних управлінческих ситуацій. Головним завданням навчальних закладів є формування бази енціклопедичної освіти, що сприяє польоту творчої думки, розвиток у молодих людей здорових амбіцій, прагнення до творчості. Розглядаючи управління як мистецтво, ми змушені будемо усвідомити, що займатися управлінською діяльністю можуть далеко не усі, але вихід з традиційного «шаблону» може зробити великий поштовх у розвитку управлінської діяльності. 

Література:

1. Друкер П. Ф. Енциклопедія менеджменту / Пітер Фердинанд Друкер., 2004. – 432 с.

2. Масленков Ю. О. Сучасний менеджмент / Юрій Олексійович Масленков., 2010. – 439 с.

3. Саліков Ю. О. Аналіз функціональної картини сучасного менеджменту / Юрій Олександрович Саліков., 2008. – C.44-46.

4. Орлов О. І. Менеджмент / Олександр Іванович Орлов., 2003. – 298 с.

________________

Науковий керівник: Петряєв Олексій Олександрович, кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та підприємництва, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота