ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО РИНКУ МОБІЛЬНИХ ПРИСТРОЇВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО РИНКУ МОБІЛЬНИХ ПРИСТРОЇВ

21.12.2020 13:08

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Костенюк Юлія Борисівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри підприємництва, корпоративної та просторової економіки, Донецький національний університет імені Василя Стуса; Кравчук Карина Олегівна, здобувач вищої освіти, Донецький національний університет імені Василя Стуса


У теперішній час наявність мобільного телефону стало звичним для кожної цивілізованої людини та незамінним помічником у повсякденному житті. У світовому масштабі, розвиток телефонного ринку є надзвичайно важливим. Тому метою даного дослідження є аналіз розвитку світового ринку мобільних пристороїв.

Аналітики компанії IDC щорічно досліджують конкурентну боротьбу між лідерами ринку. Статистика світових продажів смартфонів у 2015 році показала, що лідером ринку встановилася компанія Samsung з обсягом продажів 324,8 млн од. Згодом, у 2016 році Samsung знову виявилась лідером продажів (304,2 млн телефонів). За цей період частки провідних компаній Apple і Samsung склали, відповідно, 14,5% і 20,8% від усіх проданих телефонів. Китайські виробники смартфонів являються послідовниками за лідерами, отже, сумарна частка трьох провідних компаній Huawei, Oppo і Vivo за підсумками 2016 склала 19,8%. 

У 2018 році лідером ринку встановився південнокорейський бренд Samsung, обсяг продажів якого склав 71,6 млн од. На другому місці - Huawei (54,2 млн од.), який продемонстрував значне зростання на ринках Європи, Близького Сходу, Африки та Індії. Третє місце рейтингу посідає компанія Apple, обсяг продажів якої - 41,3 млн телефонів. Кращим з продажу у 2018 став топовий iPhone X. Китайські бренди завойовують все більшу частку світового ринку смартфонів, відповідно, Samsung стає складніше утримувати свої позиції [1].




Два роки трійка лідерів залишалася незмінною - Samsung, Huawei та Apple. Хоча, у 2019 у відзначений фінансовий стан Apple значно кращий, ніж компанії Samsung. У порівнянні з попереднім періодом виторг і операційний прибуток в 2019 впали на 25% і 69% відповідно. Однією з причин погіршення цих результатів стало зниження цін на пам'ять. В результаті загальний виторг зменшився на 5%, а операційний прибуток - на 53%.

У 2020 спостерігаються суттєві зміни. У зв’язку з пандемією Covid 19 світовий ринок смартфонів пережив найбільше зниження за весь час. Більшість провідних китайських виробників серйозно постраждали через закриття заводів в Китаї та зниження споживчих витрат внаслідок глобального карантину. Однак, лідером ринку залишилася Samsung. У ІІІ кварталі 2020 році її частка збільшилась з 21% до 22% у розмірі 79 млн од. На другому місці Huawei – 50,9 млн од. На третє місці вийшла компанія Xiaomi, продажі якої збільшились на 75% і склали 46,2 млн од. (рис. 2). 




Таким чином, кількість нових брендів та вибір користувачів залежать від багатьох факторів. Одним із важливих критеріїв є вплив економічних умов на формування попиту та пропозиції. Отже, виробники оптимізують виробництво з метою зайняти найвигідніші позиції, тоді як користувачі шукають якісні продукти, які можуть задовольнити потреби з точки зору прийнятної ціни. Тому за останні роки світовий лідер з продажу мобільних пристроїв значно скоротив асортимент продукції та зосередився на удосконаленні своїх топових продуктів. 

Напрямками подальших досліджень слід означити поглиблене вивчення конкурентного середовища та умов, за яких світовий лідер може бути витіснений з ринку з метою визначення шляхів підвищення конкурентоспроможності. 

Список літератури

1. Сайт Лига. Tech. Рынок смартфонов. (2020). URL: https://tech.liga.net/technology/novosti/rynok-smartfonov-rekordno-prosel---na-20-po-sravneniyu-s-2019-godom

2. Website AndroidAuthority. Report: Xiaomi beats Apple to become world’s third biggest smartphone. (2020). URL: https://www.androidauthority.com/global-smartphone-market-q3-2020-1173152/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота