ПОНЯТТЯ І СТРУКТУРА КРИМІНАЛЬНО - ВИКОНАВЧИХ ПРАВОВІДНОСИН - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТТЯ І СТРУКТУРА КРИМІНАЛЬНО - ВИКОНАВЧИХ ПРАВОВІДНОСИН

21.05.2021 19:59

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Манько Ярослава Олександрівна, студентка 3 курсу, юридичний факультет, Національний Авіаційний Університет


Після набрання чинності Кримінально-виконавчим кодексом України 1 січня 2004 року досить суттєво оновилося і модернізувалося законодавство у сфері виконання покарань у тому числі сформувалася її нова галузь. Дослідження поняття та елементів структури кримінально-виконавчих правовідносин, їх змісту сьогодні активізувалося і має велике значення для появи та розвитку нових напрямків кримінально-виконавчої науки. 

Кримінально-виконавче законодавство побудоване таким чином, що утворює виправно-трудові правовідносини, які, зокрема, являють собою частину існуючих у даному суспільстві відносин між людьми і покликане забезпечувати захист прав і свобод людини і громадянина. В основі всіх суспільних відносин лежать виробничі відносини, в які люди вступають мимоволі і які в силу цього носять об'єктивний характер. Але слід звернути увагу на те, що саме визначення поняття кримінально-виконавчих правовідносин ускладняються тим, що вони розглядаються у різних аспектах. Це кримінально-виконавчі правовідносини, які регулюють виконання і відбування кримінальних покарань, кримінально-виконавчі правовідносини, які регулюють звільнення від відбування кримінальних покарань, кримінально-виконавчі правовідносини у сфері відносин між персоналом органів і установ виконання покарань та засудженими тощо [2].

Щодо процесу появи кримінально-виконавчих правовідносин, то вони виникають тоді, коли є «привід», тобто, певний юридичний факт, який в свою чергу є елементом структури даних правовідносин, яка являє собою цілісну структуру взаємопов’язаних елементів. Так, юридичним фактом – є певні дії або події, з якими норми права пов’язують певні юридичні наслідки, а саме: появу, зміну або припинення правовідносин. Початковим юридичним фактом, який обумовлює виникнення кримінально-виконавчих відносин, є складна дія (дія з ускладненим фактичним складом): винесення обвинувального вироку, набрання ним чинності і звернення до виконання. З цього моменту починається виконання і відбування кримінального покарання.

Наступною складовою частиною кримінально-виконавчих правовідносин є суб’єкти правовідносин, без яких будь-які відносини не могли б існувати. Суб'єкти правовідносин – це сторони, які мають певні права і обов'язки, встановлені нормами права. У кримінально-виконавчих правовідносинах однією із сторін виступають виправні установи та інші органи держави, які виконують покарання, а іншою стороною є особа, яка вчинила [2].

Кримі того, досить вагому роль у реалізації відповідних правовідносин здійснюють інші учасники, які реалізують визначені юридично значимі вчинки, що є необхідною умовою вчинення суб'єктом правовідносин його прав і обов'язків. Зазвичай наявність учасників правовідносин характерна для кримінально-виконавчих процесуальних правовідносин.

Такий елемент правовідносин як зміст, утворюють фактична поведінка суб'єктів і сукупність їхніх прав і обов'язків. Права і обов'язки належать обом суб'єктам. Однак, якщо один з них має якийсь обов'язок, то другий – відповідні йому права. Характер і обсяг належних суб'єктам виправних відносин прав і обов'язків залежить від виду кримінального покарання і розкривається в процесі його виконання і здійснення заходів виправного впливу [3].

Поняття об'єкта кримінально-виконавчих правовідносин охоплює явища і предмети, які реально виникають з приводу правовідносин. Об'єктом правовідносин можуть бути відповідні інтереси його суб'єктів чи учасників (певні блага, інтереси, наприклад, отримання побачення, посилки тощо).

Досліджуючи питання природи та сутності кримінально-виконавчих правовідносин можна визначити деякі особливості, які характерні саме цим правовідносинам:

● їх суб'єктами можуть бути лише органи держави, які виконують покарання, і особи, засуджені до відбування кримінальних покарань; 

● правове становище суб'єктів цих правовідносин нерівнозначне; 

● вони є довготривалими правовідносинами;

● в процесі відбування покарання виникають не лише прості, але й складні правовідносини, які можуть міститися елементи правовідносин кількох галузей. 

Таким чином, узагальнивши всю вище викладену інформацію можна сказати, що кримінально-виконавчі правовідносини – це передбачені нормами кримінально-виконавчого права відношення між виправними установами й іншими органами держави, що виконують покарання, з одного боку, і засудженими, що відбувають покарання, з іншого боку, що виникають при можливій наявності інших учасників у процесі і з приводу виконання (відбування) покарання. 

Також хотілось б зазначити, що з прийняттям нового КВК України кримінально-виконавчі правовідносини у сфері виконання та відбування покарань, стали більш динамічними і змістовними, а також  суттєво вплинули на предмет кримінально-виконавчого права. Сьогодні є очевидним той факт, що кримінально-виконавче законодавство має свій предмет регулювання, який передбачає сукупність всіх норм кримінально-виконавчих правовідносин.

Список використаної літератури:

1. Кримінально-виконавчий кодекс України від 11 серпня 2003 р. // Голос України. – № 161. – 2003.

2. Бадира В.А., Денисов С.Ф., Денисова Т.А., Мінаєв М.М., Хашев В.Г. Кримінально-виконавче-право: Навчальний посібник / Вид. 2-ге, зм. і доп. / За ред. Т.А. Денисової. – К.: Істина, 2010. – 479 с. 

3. Кримінально-виконавче право України : підручник : ТОМ ІІ (у 2-х т.) / Музика А. А., Конопельський В. Я., Письменський Є. О. та ін. – Київ : Нац. акад. внутр. справ, ФОП Кандиба Т. П. – 2018. – 622 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота