ПРОБЛЕМА ШЛЮБНОГО ВІКУ ТА ЗАПОБІГАННЯ ДИТЯЧИМ ШЛЮБАМ В ПРАКТИЦІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ НА ПРИКЛАДІ СПРАВИ Z.H. AND R.H. ПРОТИ ШВЕЙЦАРІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМА ШЛЮБНОГО ВІКУ ТА ЗАПОБІГАННЯ ДИТЯЧИМ ШЛЮБАМ В ПРАКТИЦІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ НА ПРИКЛАДІ СПРАВИ Z.H. AND R.H. ПРОТИ ШВЕЙЦАРІЇ

24.11.2021 20:29

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Шматко Анастасія Андріївна, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка, м. Київ


Досягнення особами, які вступають у шлюб, шлюбного віку є обов’язковою умовою укладення шлюбу. Шлюбний вік – це складна багатофакторна категорія, яка має на меті запобігти вступу у шлюб особами, які ще не мають достатньої фізичної та психологічної зрілості, адже це може нести загрозу їх фізичному та ментальному здоров’ю, а інколи й життю.

За останні десять років вдалося запобігти 25 мільйонам дитячим шлюбам [1, с. 8]. Досягнення цього стало можливим завдяки зусиллям міжнародних організацій та міжнародних судових установ. В практиці ЄСПЛ є чимало справ, пов’язаних зі шлюбним віком та дитячими шлюбами. Однак, ця проблема залишається актуальною для 650 млн дівчат та жінок по всьому світу [1, с. 7].  Відповідно до звіту ЮНІСЕФ від 7 березня [2] через пандемію є загроза того, що протягом наступного десятиліття буде укладено 10 млн дитячих шлюбів. В цьому контексті особливо важливим є дослідження практики ЄСПЛ щодо шлюбного віку у сімейних справах. 

За ст. 12 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «чоловік і жінка, що досягли шлюбного віку, мають право на шлюб і створення сім'ї згідно з національними законами, які регулюють здійснення цього права» [3]. У справі Khan v. the United Kingdom 1986 р. ЄСПЛ встановив, що зобов’язання дотримуватися встановленого законом шлюбного віку ніяким чином не прирівнюється до обмеження права на шлюб і навіть якщо релігія особи дозволяє шлюби в більш ранньому віці, цей обов’язок має бути дотримано [4].

Такий висновок підтримується і в рішенні у справі Z.H. and R.H. v. Switzerland 2015 р., яка є основним предметом аналізу даного дослідження. 

Позивачі, родом з Афганістану, шукали притулку у Швейцарії у якості подружжя, оскільки вони уклали шлюб під час релігійного обряду в Ірані, де попередньо незаконно проживали. Вік першого позивача – 14 років, другого – 18 років. Запит першого позивача на отримання притулку було розглянуто, другого – відхилено, і відповідно йому довелося покинути країну. Висилання за межі країни другого позивача спричинило важку депресію і навіть спробу самогубства у першого позивача і тому, у позові до ЄСПЛ, позивачі стверджували, що компетентні органи Швейцарії порушили ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а саме право на повагу до сімейного життя.

Компетентні органи Швейцарії встановили, що укладення шлюбу з чотирнадцятирічною дитиною суперечить публічному порядку і тому позивачі не можуть вважатися подружжям,  відповідно відхилення заявки про притулок одного з позивачів була правомірною. 

ЄСПЛ підтримав позицію Швейцарії й визнав, що порушення ст. 8  Конвенції у цьому випадку немає. Навпаки ж, дії органів державної влади у такому випадку є правомірним, адже вони спрямовані на захист прав та свобод першого позивача, що підпадає під ч. 2 ст. 8 Конвенції: «органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб» [3]. На погляд Суду, оскільки ст. 12 Конвенції прямо передбачає, що здійснення права на шлюб регулюється національними законами, саме компетентні органи Швейцарії «мають найкращі можливості» оцінювати потреби суспільства і відповідати на них. Більш того, Cуд зауважив, що статті 8 і 12 Конвенції в жодному разі не можуть бути розтлумачені як такі, що вимагають від держави визнання дитячих шлюбів. 

Наслідком рішення стало підтвердження недійсності шлюбу, що була встановлена компетентними органами Швейцарії, а також підтвердження правомірності висилання з країни та неможливість повторного розгляду заявки про притулок другого позивача.

На думку автора, рішення ЄСПЛ у справі Z.H. and R.H. v. Switzerland є виваженим та актуальним і має велике значення для всіх держав, оскільки проблема з дитячими шлюбами, на жаль, все ще існує. Найвищим інтересом дитини в цьому випадку є саме можливість гармонійного розвитку і захист її здоров’я. Практика ЄСПЛ, важливим прикладом якої є розглянута справа, відображає загальний стандарт, до якого мають прагнути всі держави з тим, щоб проблема дитячих шлюбів була ліквідована. З цієї причини дана тема є перспективним напрямком подальших досліджень, а також прогресивного розвитку права. 

Література

1. UNICEF, Towards Ending Child Marriage: Global trends and profiles of progress, New York, 2021;

2. 10 million additional girls at risk of child marriage due to COVID-19 [Електронний ресурс] : [Веб-сайт]. – Режим доступу:  https://www.unicef.org/press-releases/10-million-additional-girls-risk-child-marriage-due-covid-19 - (дата звернення: 24.11.2021);

3. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод;

4. Guide on Article 12 of the European Convention on Human Rights: Right to marry [Електронний ресурс] : [Веб-сайт]. – Режим доступу:  https://www.echr.coe.int/Documents/Guide_Art_12_ENG.pdf - (дата звернення: 24.11.2021);

5. Case of Z.H. and R.H. v. Switzerland judgement, [Електронний ресурс] : [Веб-сайт]. – Режим доступу:  https://hudoc.echr.coe.int/eng#{"itemid":["001-159050"]} - (дата звернення: 24.11.2021).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота