МИТНІ ПЛАТЕЖІ ЯК ДЖЕРЕЛА ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МИТНІ ПЛАТЕЖІ ЯК ДЖЕРЕЛА ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

30.11.2021 22:41

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Стасова Дар’я Олександрівна, здобувач вищої освіти, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця


Однією з найважливіших завдань митних органів України є формування дохідної частини Державного бюджету України у вигляді стягування платежів при митному оформленні учасниками. 

Всі митні платежі складають частину Державного бюджету України, доходи якого формуються за рахунок податкових і неподаткових надходжень. До податкових надходжень можна віднести ПДВ і акцизи, а до неподаткових – мито і збори [1].

Для встановлення рівня значущості митних платежів у формуванні Державного бюджету Україна при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, був проведений аналіз динаміки надходжень митних платежів до Державного бюджету України  за 2018- 2020 рр.. (рис.1)

Дослідження показало, що частка митних надходжень до Державного бюджету протягом 2018-2020рр зменшилася і склала у 2020р. найменший показник - лише 25%, що на 7,2% менше, ніж у 2019 році, й на 8,8% менше від плану. 




Рис.1. Динаміка надходжень митних платежів до Державного бюджету України за 2018- 2020 рр. [2]

Існує декілька чинників, які впливають на обсяг надходжень від зовнішньоекономічної діяльності до Державного бюджету. До них належить зміна нормативно-правової бази України та законодавства країн-контрагентів, залучення України до системи міжнародних дорожніх перевезень, а також зміна митних правил України. Також до таких чинників можна віднести зміну кон'юнктури ринку, підвищення або зниження темпів зростання виробництва в окремих галузях економіки, структурні зміни в економіці, що фактично неможливо передбачити. Варто зазначити про такі чинники, як інфляційні процеси в економіці країни, зміна планових макроекономічних показників (зокрема курсу гривні до долара США та євро) [3].

Перспективою зростання надходжень митних платежів до Державного бюджету України є підвищення рівня організації митного контролю, що на даному етапі виступає визначальним фактором збільшення обсягів сплачених до бюджету митних платежів, а також розширення податкової бази за рахунок скорочення переліку митно-тарифних пільг.

Отже, питання сплати митних платежів на сучасному етапі є актуальними та потребують додаткових досліджень. Особливу увагу в цьому напрямі необхідно звернути на адміністрування митних платежів. Зокрема, врегулювати їх сплату в електронній формі відповідними нормативно-правовими документами та чіткою процедурою.

Таким чином, цільове та ефективне застосування митних податків гарантуватиме оптимізацію надходжень від зовнішньоекономічної діяльності до Державного бюджету України, а отже, сприятиме фінансовій стабілізації та поліпшенню макроекономічної ситуації в країні.

Література:

1. Митний Кодекс України – [Eлeктронний рeсурс]. – Рeжим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4495-1

2. Доходи державного бюджету України в 2020 році, Мінфін, [електронний ресурс]. – Режим доступу: https://index.minfin.com.ua/ua/finance/budget/gov/income/

3. Батанова Л. О. Поняття, сутність та особливості адміністрування митних платежів. [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ LP_2016_2_12.

________________ 

Науковий керівник: Тищенко Вікторія Федорівна, кандидат економічних наук, професор кафедри митної справи, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота