ГРУПУВАННЯ ВИТРАТ ПО МІСЦЯМ ТА ЦЕНТРАМ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ В СУЧАСНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ГРУПУВАННЯ ВИТРАТ ПО МІСЦЯМ ТА ЦЕНТРАМ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ В СУЧАСНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

10.02.2022 12:13

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Бурова Тетяна Андріївна, доктор економічних наук, професор, директор аудиторської фірми


В сучасних умовах господарювання переведення підприємств на  індустріальну основу, впровадження інвестиційних проектів вимагає надійного інформаційного забезпечення всіх рівнів галузевого управління, починаючи від бригади, цеху і закінчуючи державними органами. Тому висувається ряд нових завдань щодо вдосконалення теорії і практики бухгалтерського обліку, який є важливішим інструментом управління і контролю за діяльністю підприємства. За останні роки проведена велика робота з удосконалення бухгалтерського обліку операційних витрат.

Мета роботи є дослідження класифікації операційних витрат по місцям та центрам відповідальним в сучасних автотранспортних підприємствах. Витрати на виробництво є не що інше, як витрата виробничих ресурсів автотранспортного підприємства на виконання робіт, послуг.  Управління витратами вимагає нових підходів до вибору групування витрат, що дозволяють організувати систему контролю та своєчасно реагувати на негативні моменти зростання витрат. Розподіл витрат на регульовані і нерегульовані передбачено у звітах про виконання кошторису за центрами відповідальності. Таке рішення дозволяє виділити сферу відповідальності кожного менеджера і оцінити його роботу в частини контролю за витратами підрозділу підприємства.

Витрати, що регулюються з метою контролю та прийняття управлінських рішень, доцільно підрозділити на: 

- повністю регульовані, що відображають чіткий (функціональний) взаємозв’язок між «входом» і «виходом» процесу виробництва (вартість основних матеріалів); 

- частково регульовані, що виникають в результаті рішень, прийнятих керівником періодично (понесені витрати на маркетинг і рекламу). Жорсткий причинно-наслідковий зв'язок між «входом» і «виходом» відсутній; 

- слабо регульовані (задані) – витрати, на величину яких неможливо впливати в коротко строковому періоді (втрати на будівництво виробничого корпусу).

Оцінка управлінської діяльності будується і на класифікації витрат на ефективні та неефективні. Обов’язковість виділення неефективних витрат – втрат на виробництві (втрати від браку, простоїв, нестачі матеріальних цінностей на загальнозаводських складах і цехових комор, псування матеріалів тощо) – диктується тим, щоб не допустити проникнення втрат у плануванні та нормуванні.

Важливою ланкою у процесі управління контролем також є облік за центрами відповідальності. У зв’язку з цим важливо ввести також класифікацію витрат на: 

- підконтрольні і непідконтрольні; 

- відносні, тобто витрати зіставлені з витратами минулого періоду, витратами конкурентів і нормативними витратами; 

- достовірні, ті, що змінюються і неминучі.

Виділення контрольованих витрат особливо важливо на підприємствах з цеховою організаційною структурою, якими є автотранспортні підприємства. За своїм складом вони відрізняються від регульованих, так як мають цільовий характер. Підконтрольні витрати – це витрати, на які істотний вплив може зробити менеджер центру відповідальності. Підконтрольність передбачає не повний, але суттєвий вплив (трудові витрати, час простою, швидкість і ефективність виконання робіт, встановлення трудозберігающого устаткування і та інші). Неконтрольовані витрати – це, наприклад, переоцінка основних засобів, яка спричинила за собою збільшення сум амортизаційних відрахувань, зміни цін на паливо-енергетичні ресурси та інші подобні витрати. Якщо розглядати підприємство як єдине ціле, кожна система витрат виявляється підконтрольною.

По відношенню до центру відповідальності всі статті витрат поділяються на прямі і непрямі. Непрямі витрати є непідконтрольні центру відповідальності, так як «спадають» зверху, (наприклад, сума амортизації, орендної плати). Підконтрольні прямі витрати можуть бути умовно змінними і постійними. При цьому підконтрольні витрати не є обов’язково змінні, а постійні підконтрольні витрати – це, наприклад, витрати на електроенергію,  опалення. Непідконтрольні витрати можуть бути перетворені в підконтрольні внаслідок зміни бази визначення собівартості послуг і шляхом зміни рівня відповідальності за прийняття рішення. Частина непрямих витрат може бути перетворена в підконтрольні. Наприклад, витрати на електроенергію і воду за рахунок встановлення лічильників у кожному підрозділу.

Отже, при підрозділі витрат на контрольовані і неконтрольовані на сучасних підприємствах необхідно виходити з рівня керованості і часу. Тобто витрати, неконтрольовані на одному рівні можуть бути такими на іншому. Аналогічно, неконтрольована стаття протягом короткого проміжку часу буде контрольованою при перспективному вирішенні. Таким чином, шляхом ретельного аналізу кожної статті витрат стає практично можливим поділ витрат на контрольовані і неконтрольовані певними центрами відповідальності. При цьому необхідна розробка спеціальних звітів для керівництва підприємства в цілому та його структурних підрозділів, як засіб контролю за розміром операційних витрат. Це дозволить оперативному прийняттю управлінських рішень менеджерам усіх рівнів по їх (витрат) оптимізації.

Таким чином для ефективної  організації управління в умовах ринкової економіки доцільно використання групування операційних витрат по місцям та центрам відповідальності з метою підвищення прибутковості підприємства.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота