ПРОБАЦІЯ ЯК КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ ЗАСІБ ЗА ПРОЕКТОМ НОВОГО КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБАЦІЯ ЯК КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ ЗАСІБ ЗА ПРОЕКТОМ НОВОГО КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

27.05.2023 00:00

[2. Юридичні науки]

Автор: Сузанська Дар’я Андріївна, студентка 2 курсу, Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка


При аналізі тексту проєкту нового Кримінального кодексу України стає зрозумілим, що в його основу закладається ідея максимального розширення альтернативи покарання. Це пов’язано з тим, що сучасний законодавець вже не вважає покарання тим єдиним і невідворотнім засобом, який може бути застосований до суб’єкта кримінального правопорушення. Однією з таких альтернатив вбачається пробація.

Європейський досвід кримінально-виконавчих інспекцій свідчить про те, що існування служби пробації дозволяє зменшити рецидивність злочинів.

Пробація - це комплексний кримінально-правовий засіб, який поєднує у собі контрольні, реінтеграційні та наглядові засоби, які мають на меті обмеження прав і свобод засудженного задля забезпечення безпеки у суспільстві та виправлення цієї особи. Відповідно Закону України «Про пробацію» [1], основною метою цього інституту є виправлення засуджених і запобігання вчиненню ними повторних злочинів. Підставою за застосування пробації є тільки відповідне рішення суду. Пробація також пов’язана з індивідуальним встановленням відповідальності залежно від тяжкості злочину та особистих характеристик злочинця.

Перша категорія засобів, яку виділяє новий Кримінальний кодекс - контрольні [2]. Дана стаття повторює зміст ст.76 Кримінального кодексу України 2001 року, яка встановлює обов’язки особи, яка звільнена від покарання з випробуванням [3]. Проте також робочою групою додається новий обов’язок на суб’єкта пробації - “не виїжджати за межі України, а також на тимчасово окуповану територію України без погодження з органом пробації”.

Друга група - реінтеграційні або корекційні засоби. Дана категорія засобів пробації має на меті соціальну реабілітацію злочинця, яка охоплює собою психологічну, професійну або освітню підтримку для сприяння його інтеграції в суспільство. Уповноважений орган з питань пробації може на власний розсуд коригувати реінтеграційні засоби, до прикладу, вирішує, чи потребує особа проходження курсу психолога чи ні.

Остання категорія засобів пробації - наглядові. Порівнюючи їх з попередніми двома видами засобів, можна сказати, що вони за своє суттю є суворішими. Ними названо електронний моніторинг, пробаційний арешт та та суспільно-корисні роботи.

Висновок: у науці сучасного кримінального права достатню увагу приділено такому засобу кримінально-правового впливу як пробація. Це пов’язано із прагненням сучасного законодавства створити більш гуманні норми кримінального права. У проекті нового Кримінального кодексу міститься три види засобів - контрольні, реінтеграційні та наглядові, які були відсутні у Кримінальному кодексу України 2001 року.

Література:

1. Про пробацію. Офіційний вебпортал парламенту України: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/160-19#Text

2. Текст проєкту нового Кримінального кодексу України. https://newcriminalcode.org.ua/criminal-code.

3. Кримінальний кодекс України.: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота