ФРІДРІХ ФРЕБЕЛЬ ТА ЙОГО ДАРИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФРІДРІХ ФРЕБЕЛЬ ТА ЙОГО ДАРИ

18.07.2023 01:17

[4. Педагогічні науки]

Автор: Флоренко Аліна Едуардівна, студентка, Дошкільний факультет, Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди


Фрідріх Фребель – це видатний педагог, який заснував перший дитячий садок. Саме Фребель придумав термін “Дитячий садок”, тому що діти ростуть як квіти, а задача вихователя, точніше садівниць, піклуватись про них і сприяти їх найбільш повного розкриття. Завданням дитячого садка полягало у виховання людини, вільної, самостійної, упевненої. Фребелю хотілося, щоб дитячий садок був місцем радості для дітей. Основна мета роботи виховательок полягала у розвитку природних здібностей малюків. Діти розглядалися як квіти, про яких треба дбати і сприяти їх гармонійному розвитку.

Фрідріх започаткував підготовку вихователів дошкільних закладів.  На курси виховательок приймали дівчат, які любили дітей, полюбляли, гратися з ними, добрим характером і вже закінчили до того часу жіночу школу. Майбутні виховательки дитячого саду вивчали засоби виховання, закони розвитку людини і дитини, імені практичні заняття, брали участь в іграх дітей.Також він створив свої дари для підримки навчання та розвитку дітей у своєму дитячому садку. Ці дари включають шість наборів кубиків, сфер і циліндрів, а також набір дерев’яних кубиків, розроблених спеціально для маленьких дітей.

Перший дар Фребеля включає м’які м’ячики на ниточці всіх кольорів веселки. Його використовують від 2-3 місяців. М’ячик тримають за мотузку і показують дитині різні види рухів : вгору-вниз, направо-наліво, по колу, коливні рухи. Ігри вчать дитину розрізняти кольори та орієнтуватися в просторі. Ця гра розвиває сенсомоторну координацію у дітей.

В другий дар входить куля, куб і циліндр однакового розміру.Його починають використовувати з 2 років. Другий дар знайомить дітей з геометричними тілами і відмінностями між ними. Дитина повинна розуміти, що куля котиться, а куб нерухомий, у нього є ребра.

До третього дара відносяться кубики. Підходить для дітей від 3 років. Кубики – це перший геометричний конструктор у житті дитини. Дитина під час гри перетворюється в архітектора, вона придумує різні башні та будівлі, розвиває свою фантазію. Дитина повинна розуміти, що кожен предмет може складатися з різних деталей, які разом утворюють єдине ціле.

В четвертий дар Фрідріха входить куб із брусків. Його використовують для дітей від 3-4 років. Завдяки цій грі можна розширити словниковий запас дітей.Ознайомить з такими поняттями: прямокутник, довгастий, прямий, вертикальний, горизонтальний, висота, ширина, довжина і т.д. 

П’ятий дар – це симетричність. В Комплект входить кубики  та трикутник призм (напівкуби та чверть куба). За допомогою цього комплекта можна навчати дітей таких нових термінів як : кут, трикутник, діагональ та прямокутна призма.Використовується для дітей  5 років і старше.

Шостий дар – це пропорції. Цей набір впершу чергу складається з кубиків, видовжених і пласких квадратних блоків, вузьких колон. Використовують ці фігури щоб у дітей формувалося відчуття краси. Наприклад, діти можуть створювати конструкції, які втілюють принципи симетрії, пропорції, балансу, сили центру, циклічності і простоти. Дітям потрібно розповісти характерні особливості цих термінів. 

Ігри з дарами мали у Фрідріха Фребеля філософську основу. Він вважав, що через них дитина розуміє єдність і різноманіття світу і його божественне начало, філософські закони побудови Всесвіту. І куля, куб і циліндр існували в його іграх не самі по собі, а як певні символи, які дитина осягає.

Так, куля була символом «єдності в єдності», нескінченності, руху. Куб - символом спокою, «єдності в різноманітті». А циліндр поєднує в собі властивості куба і кулі - він стійкий у вертикальному положенні, і рухливий і котиться в горизонтальному положенні.

У сучасній дошкільній педагогіці дари Фребеля розглядаються насамперед як навчальний матеріал, що розвиває розумові здібності дитини.

Фрідріх Фребель зробив великий внесок у дошкільну педагогіку.Він відкрив перший дитячий садок, вчив майбутніх вихователів, створив дари для дітей та це все не все. Крім цього він ще  запропонував і запровадив пальчикові ігри в 1844 році.Також винайшов першу дитячу мозаїку, а також багато інших дитячих розвиваючих ігор, добре відомі всім нам і до сьогоднішнього часу.

_________________

Науковий керівник: Бакай Світлана Юріївна; кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії, технологій і методик дошкільної освіти, Харківський національний педагогічний університет імені  Г. С. Сковороди



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота