СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

13.05.2014 14:09

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Ростовська Даріела Сергіївна, студентка Ужгородського національного університету


Протягом останніх років товарна структура зовнішньої торгівлі України практично не змінилася. У цілому, структура експорту охоплює багато видів національних товарів, але список товарів, на які припадають основні обсяги валюти, налічує не так багато позицій: метали, товари хімічної промисловості, транспорт, деякі види продукції харчової промисловості, продукти рослинного походження.

Станом на січень 2014 року, Україна експортувала товарів на загальну суму 4, 388 млрд. доларів США. Цей показник на 12,3% менше аналогічного показника в січні 2013 року. Провідні позиції належать металам та виробам з них, зокрема, частка експорту металургії складає 29,5%. Частка мінеральної продукції в загальному обсягу експорту склала 14,5%, сільськогосподарської продукції – 16,3%, машин –  9,3%, транспорту –  2,6%, а продукції хімічної промисловості – 5,2%. Більше того, порівняно з січнем 2013 року, спостерігалося зростання частки усіх вищеперерахованих галузей, крім продукції хімічної промисловості (падіння 4%) та експорту транспорту (падіння 3,1%) [1].

На розвиток зовнішньої торгівлі України вирішальний вплив має низка негативних факторів. По-перше, це низька конкурентоспроможність українських товарів та послуг. Продукція українських підприємств дуже енергомістка через використання застарілих технологій. Кінцева продукція має високу собівартість, тому ціни на окремі види продукції з України на 30-70% більше за ціни міжнародних та європейських ринків. Також слід зазначити умови кредитування українських підприємств. Через високі відсоткові ставки та обмежений доступ до довгострокових кредитів фінансові ресурси для них виявляються набагато дорожчими порівняно із іноземними підприємствами.

Значний негативний вплив справляє нерозвиненість ринкових інститутів в державі. Українським експортерам важко конкурувати на світових ринках за умов невизначеності і постійної зміни законодавства щодо умов ведення бізнесу. Влада не здатна правильно визначати пріоритети зовнішньої торгівлі, натомість проводить жорстку грошово-кредитну та податкову політику, які позбавляють підприємства можливості модернізації виробництва [2].

Через існування вищезазначених негативних тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі України відставання держави від промислово розвинених країн лише збільшується.

Стратегічними напрямками коригування зовнішньої торгівлі України можна вважати нарощування зусиль в найбільш перспективних секторах світової економіки. Це, передусім, електроніка, енергетика, біотехнології, інжинірингові послуги.

По-друге, необхідно диверсифікувати географічну структуру зовнішньої торгівлі, мінімізувати залежність від окремих ринків та держав. Наразі 23,8% українського експорту направлене до Російської Федерації. На другому місці Туреччина з лише 6%.

І по-третє, необхідно забезпечити збалансованість експорту та імпорту. В кінці 2013 року спостерігалося негативне сальдо платіжного балансу, імпорт на 21,6% перевищував експорт.

Розглянувши дані стратегічні напрямки та усунувши негативні тенденції, можна значно покращити стан зовнішньої торгівлі України.




Література:

1. Державна служба статистики [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://www.ukrstat.gov.ua/

2. Стратегічний план діяльності Міністерства фінансів України на 2014 бюджетний рік та два бюджетних періоди, що настають за плановим (2015-2016 роки) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=392926&cat_id=392729



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота