РОЛЬ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ У РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ У РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ

14.05.2014 00:11

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Живущак Назарій Михайлович, студент економічного факультету, Львівський національний університет імені Івана франка


Важливу роль у розвитку державних фінансів відіграє бюджетна політика. Бюджетна політика – це комплекс заходів, спрямованих на залучення, розподіл і використання коштів державного бюджету. Мобілізація доходів до державного бюджету здійснюється за допомогою стягнення податків, зборів та обов’язкових відрахувань, залучення неподаткових надходжень, доходів від операцій з капіталом, одержання трансфертів та ін. Розподіл ресурсів державного бюджету проводиться в процесі формування державних видатків. Задачами бюджетної політики є також забезпечення раціонального й ефективного використання коштів державного бюджету. Для їх вирішення встановлюють певні вимоги до фінансування витрат державного бюджету, державні органи здійснюють контроль за використанням бюджетних коштів, запроваджують більш досконале податкове регулювання бюджетного процесу та ін.

Розробка бюджетної політики України повинна ґрунтуватися на основі результатів досліджень наукових праць провідних вітчизняних та зарубіжних науковців, рекомендацій міжнародних експертів та реалій розвитку вітчизняної економіки. Врахування передового наукового та практичного досвіду повинно забезпечити адекватність напрямків бюджетної політики та як найшвидше подолання наслідків світової фінансово-економічної кризи [2, с. 33].

Ефективність бюджетної політики залежить від обґрунтованості її цілей та завдань, визначення яких повинно здійснюватися за чітко сформульованим регламентом та бути спрямованими на досягнення конкретних соціально-економічних результатів в державі.

Основні напрями бюджетної політики на 2014 рік ґрунтуються на положеннях Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, враховують прогнозні і програмні документи економічного та соціального розвитку держави.

Реалізація бюджетної політики спрямована на забезпечення сталого розвитку економіки України у 2014 році, підвищення стандартів життя і добробуту громадян, сприяння розбудові збалансованої конкурентоспроможної економіки, забезпечення фінансової стабільності держави та здійснення заходів із зменшення рівня доларизації економіки, посилення реалізації програм імпортозаміщення, розвиток виробництва вітчизняних товарів, ефективний захист внутрішнього ринку країни та підтримка експорту. 

Бюджетна політика 2014 року спрямована на зниження податкового навантаження, підтримку галузей економіки, виконання задекларованого рівня соціальних зобов’язань, утримання на економічно безпечному рівні бюджетного дефіциту та рівня державного боргу. 

Для того, щоб бюджетна політика держави була ефективною, потрібно:

 чітко регламентувати законодавчо процес акумуляції й руху фінансових потоків, забезпечення їх прозорості для суспільства;

 забезпечити високі темпи зростання національної економіки як основного чинника зниження фінансових ризиків під час розроблення показників державного бюджету;

 досягти надійності прогнозу основних макроекономічних показників, на основі яких формуються дохідна й видаткова чистини державного бюджету, обсягів і темпів зростання ВВП, темпів інфляції, валютного курсу;

 дотримуватися об'єктивності під час формування дохідної частини бюджету;

 оптимізувати бюджетні витрати, що сприятиме повноцінному фінансовому забезпеченню реалізації державних функцій [1, с. 12].

Життєво важливою справою є забезпечення випереджального розвитку соціальних інститутів (освіти, медицини, культури) та відповідного зростання соціальних інвестицій, безпосередньо спрямованих на розвиток людини. З метою реалізації соціально-економічних пріоритетів розвитку країни необхідно якісно підвищити рівень функціонування бюджетної системи. Для розроблення і реалізації збалансованого бюджетного регулювання пріоритетні напрямки бюджетної політики повинні визначатися, виходячи з циклічності економічного розвитку, стану державних фінансів та запасу стійкості бюджетної системи.

Бюджетна політика має враховувати процеси фінансової глобалізації, бути все більш транспарентною, що, у свою чергу, потребує розроблення не тільки механізмів адаптації, а й захисту від спекулятивно-кримінальних атак на фінанси держави. Усе це обумовлює вже в нинішніх умовах необхідність вироблення механізмів захисту національних інтересів у сфері державних фінансів, зокрема щодо запобігання локальним ринковим кризам. Для України нині найуразливішим у цьому плані є валютний і фондовий ринки.

Отже, у бюджеті 2014 року закладена система цінностей, яка чітко орієнтована на виконання соціальних ініціатив Президента України стратегічних завдань визначених Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки. А саме, забезпечення соціально-економічного розвитку України; зростання рівня життя громадян, спрямування фінансової та податкової політики на побудову ефективної, економічно спроможної держави.




Література:

1. Геєць В. Бюджетна політика в Україні: проблеми та перспективи / В.Геєць // Дзеркало тижня. – 2010. – №5(480). – C. 12.

2. Жаліло Я.А. Перспективи економіки України в умовах глобальної макроекономічної нестабільності: [монографія]/ Я.А. Жаліло. – Видавництво: Київ: НІСД, 2012. – 33с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота