МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ СКЕЛЕТОВАНОГО ТА (АБО) РОЗЧЛЕНОВАНОГО ТРУПА, З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧИМОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ДАВНІСТЬ НАСТАННЯ СМЕРТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ СКЕЛЕТОВАНОГО ТА (АБО) РОЗЧЛЕНОВАНОГО ТРУПА, З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧИМОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ДАВНІСТЬ НАСТАННЯ СМЕРТІ

14.06.2016 12:49

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Товтин Світлана Вікторівна, здобувач кафедри кримінального права і процесу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки


Питання про час настання смерті обов’язково ставиться слідчим на вирішення судово-медичної експертизи під час дослідження невпізнаного скелетованого та (або) розчленованого трупа. Правильне визначення часу настання смерті є украй важливим для встановлення особи такого трупа, адже більш ранній час смерті, у порівнянні з достовірно встановленою датою зникнення певної особи, дозволяє виключити приналежність трупа дані особі.

У переважній більшості випадків, коли вирішується питання про встановлення конкретного періоду часу, що пройшов з моменту смерті до судово-медичного дослідження скелетованого та (або) розчленованого трупа, практика продовжує керуватися візуально описовими, суб’єктивно оцінюваними ознаками, що характеризують ранні і пізні трупні явища, тобто спирається на відомості, котрі залежать від багатьох внутрішніх і зовнішніх факторів. А через те, що здійснити ретельне урахування усіх факторів, котрі впливають на характер трупних явищ, і визначити за ними точний час смерті неможливо, це робиться орієнтовно, причому чим більше часу пройшло з моменту смерті, тим менш точно можна визначити час смерті [1, с. 97].

Не дивлячись на чисельні дослідження, що проводяться в Україні та за кордоном, визначення давності настання смерті продовжує залишатися одним із найскладніших завдань судової медицини. Однак, у останнє десятиліття, розроблені методики, що дозволяють у перші 48 годин установити з точністю від декількох хвилин до декількох годин, даність настання смерті від черепно-мозкової травми, механічної асфіксії і деяких інших причин [2, с. 47]. Що є украй важливим у нашому випадку для нескелетованих розчленованих невпізнаних трупів.

Установлення давності настання смерті у ході проведення остеологічних експертиз скелетованих трупів залежить від термінів перебування кісткових залишків у землі. У даний час є методики, що дозволяють досить точно установлювати час настання смерті за кістками скелету і дослідження у цьому напрямі продовжуються.

Так, навіть у тих випадках, коли виявлені лише скелетована кисть або стопа, можливе установлення віку людини, завдяки застосуванню рентгенологічного методу [3].

Для вирішення питання про давність настання смерті, у випадку виявлення скелетованого трупа, надзвичайно цінними є офіційні відомості (метеозведення) про температуру, вологість і опади у районі виявлення трупа. Тому, разом з протоколом огляду місця події та трупа, і постановою про призначення судово-медичної експертизи кісткових залишків, експерту доцільно надати зазначені метеовідомості.

Науковцями установлені зміни морфологічного складу секрету молочних залоз у трупів жінок, у залежності від часу настання смерті. Це може бути використано у комплексі з іншими ознаками для визначення давності настання смерті [2, с. 48]

У випадку судово-медичного дослідження розчленованих трупів, час настання смерті і давність розчленування, експерт установлює на підставі трупних явищ, визначаючи при цьому прижиттєво чи посмертно здійснено таке розчленування.




Література:

1. Шиканов В. И. Теоретические основы тактических операций в расследовании преступлений / В. И. Шиканов. – Иркутск : изд-во ИГУ. – 1983. – 200 с.

2. Букаева И. Н. Идентификация неопознаных трупов : учеб. пособие / И. Н. Букаева, А. В. Втюрин, В. В. Мальцев. – Томск : изд-во «Печаткая мануфактура», 2003. – 70 с.

3. Жданова С. А. Современное состояние экспертизы возраста применительно к следственной практике / С. А. Жданова // Советская криминалистика на службе следствия. – М., 1958. – Вып. 10. – С. 116-129.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота