ОСОБЛИВОСТІ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ВИЯВЛЕННЯ І ПОДОЛАННЯ ПРОТИДІЇ РОЗСЛІДУВАННЮ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ВИЯВЛЕННЯ І ПОДОЛАННЯ ПРОТИДІЇ РОЗСЛІДУВАННЮ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ»

07.07.2016 23:13

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Богачук Василь Степанович, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри права Академії рекреаційних технологій і права


Протидія досудовому слідству, під час розслідування підроблення грошей, це різноманітні труднощі, створювані з метою перешкоджання процесуальній діяльності слідчого та працівників оперативного підрозділу по викриттю підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення.

Під час розкриття й розслідування підроблення грошей інформація про протидію, пов’язану із прихованням слідів вчиненого, підготовкою неправдивого алібі й інсценувань відображається в слідах, утворених у результаті дій правопорушника і його пособників.

Діяльність по підготовці до протидії кримінальному переслідуванню починається з моменту задуму, коли зловмисники намагаються спланувати протиправну діяльність, починають підготовку до підроблення грошей, підшукують засоби для цього. Тоді ж здійснюється вибір такої лінії поведінки і «технічного забезпечення» кримінальної діяльності, завдяки яким вона як можна довше залишалася б невикритою. У ході правопорушення з метою протидії виявленню ознак вчиненого і його розслідуванню знищуються сліди кримінальної діяльності, при необхідності використовуються інсценування (наприклад, невинним особам підкидаються підроблені гроші, їх заготовки з метою введення слідства в оману тощо).

До складу подібного комплексу дій, залежно від обраного способу підроблення грошей і їх розповсюдження й сформованої ситуації, можуть входити: знімання квартири на короткий термін з метою обладнання її під кримінальну друкарню, використання з метою підроблення грошей обладнання до якого не мають офіційного доступу правопорушники, викрадення певного обладнання і після виготовлення певної партії підроблених грошей його негайне знищення або збування іншим особам тощо. Під час планування такого кримінального правопорушення розробляються детальні схеми дій, способів розповсюдження підроблених грошей, шахрайські схеми, прийоми приховання слідів протиправної діяльності.

Вивчення кримінальних проваджень (справ) про підроблення грошей показало, що поширеними є використанням таких форм протидії як: дача неправдивих показань або відмова від дачі показань, психічний або фізичний вплив, фальсифікації, утаювання, замовчування, висування неправдивого алібі, симуляції, втеча. Мета таких дій – виключити притягнення особи до кримінальної відповідальності або створити труднощі в доказуванні вини. У зв’язку з цим, реалізація під час розслідування комплексно слідчих (розшукових) дій і оперативно-розшукових заходів, у вигляді тактичної операції «Викриття і подолання протидії розслідуванню кримінальних правопорушень», допоможе: нейтралізувати протидію розслідуванню, викрити причетних до неї осіб, зберегти доказову базу, забезпечити притягнення особи до кримінальної відповідальності за вчинене правопорушення.

В ході тактичної операції «Викриття і подолання протидії розслідуванню кримінальних правопорушень» під час розслідування підроблення грошей, виявленню й викриттю неправдивого показання й самообмови сприяє проведення допитів, допитів двох раніше допитаних осіб, слідчих експериментів. У той же час за допомогою сукупності тактичних прийомів можна виявити й запобігти сумлінній омані, утаюванню частини інформації або її перекручуванню, оскільки показання допитуваних осіб, з різних причин, не завжди відповідають реальній дійсності, обставинам розслідуваного правопорушення. З цією метою можливе проведення повторних допитів, слідчих оглядів, пред’явлення для впізнання, судових експертиз, а також оперативно-розшукових заходів.

Оцінка зібраних при цьому відомостей дозволяє прийняти й відповідним чином реалізувати необхідні в таких випадках правові рішення (про припинення кримінального переслідування стосовно невинної особи, якщо заява про самообмову знайшла об’єктивне підтвердження, і її реабілітацію; про початок кримінального провадження стосовно осіб, які допустили порушення законності, якщо це встановлено; про спрямування кримінального провадження до суду за обвинуваченням заявника у вчиненні ним кримінального правопорушення у випадку встановлення, що його твердження про самообмову голослівні).

Отже, під час розслідування підроблення грошей протидія з боку зацікавлених осіб становить особливу небезпеку, тому що заважає реалізації як стратегічних, так і тактичних завдань розслідування. Тому маскування задумів (планів) слідчого – одна із цілей розслідування, що забезпечує нейтралізацію такої протидії. У свою чергу така ціль визначає необхідність розроблення тактичної операції, спрямованої на виконання зазначеного завдання. Крім цієї стратегічної цілі не менш важлива інша, пов’язана зі збереженням у таємниці результатів розслідування, що також ставить проблему розроблення тактичної операції. Збереження в таємниці результатів розслідування спонукує зацікавлених осіб до активних дій, а це в свою чергу дозволяє їх фіксувати в процесі проведення оперативно-розшукової роботи.

З метою маскування тактичних цілей розслідування у криміналістиці розроблена низка рекомендацій (О.Р. Ратінов), які в сукупності утворюють тактичну операцію: а) формування в зацікавлених осіб помилкового уявлення про поінформованість слідчого щодо справжніх цілей, яких вони домагаються; б) формування цілей, спроба досягнення яких поставить зацікавлених осіб у програшне становище; в) формування в зацікавлених осіб наміру скористатися протизаконними засобами; г) створення труднощів для правильної оцінки зацікавленими особами справжніх цілей слідчого.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота