УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК В УМОВАХ АВТОМАТИЗОВАНОЇ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК В УМОВАХ АВТОМАТИЗОВАНОЇ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ

01.11.2016 18:02

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Костенчук Дарина Володимирівна, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету


Управлінський облік є важливою системою забезпечення керівництва підприємства інформацією щодо оперативного стану справ та оцінки можливостей для реалізації стратегічних завдань в умовах релевантного середовища. Серед основних груп звітності українських підприємств ‒ фінансової, податкової та управлінської, лише остання може повною мірою розкрити питання ефективності використання ресурсів. Розробка автоматизованої моделі управлінського обліку з використанням інформаційних технологій покликана вирішити завдання побудови ефективної системи управлінського обліку, кінцевим продуктом якої є інформація. 

Аналіз спеціальної економічної літератури засвідчив, що питанням автоматизації обліку в Україні займались у своїх працях такі відомі вчені, як:  Ф. Бутинець, П. Гарасим, С. Голов, Г. Журавель, Л. Нападовська, В. Панасюк, М. Пушкар, В. Сопко, П. Хомин, М. Чумаченко та ін.

Метою даного дослідження є визначення основних аспектів побудови управлінського обліку в умовах автоматизованої системи обробки інформації та його переваг.

Необхідно чітко розрізняти два основних підходи до автоматизації управлінського обліку: перший підхід – автоматизація вже існуючих процесів управлінського обліку та бюджетування; другий підхід – вибір програмного забезпечення та розробка відповідно до можливостей програмного забезпечення відповідних правил і процедур управлінського обліку. Обидва підходи мають право на існування, але як при першому, так і при другому важливе значення має налагодження системи управлінського обліку як опису певних процедур, правил тощо всередині підприємства [2, с. 83]. Тобто процес автоматизації повинен починатися з аналізу бізнес–процесів усередині підприємства та розробки регламентних процедур управлінського обліку. Автоматизація за другим підходом може бути застосована лише для тих компаній, які мають визначену методологію управління фінансами, чітку і ефективну облікову систему.

Слід зазначити, що ефективний управлінський облік на підприємстві вимагає наступних умов для побудови та автоматизації:

 розроблені управлінський план рахунків і управлінська облікова політика;

 визначені усі аналітичні процедури, які будуть потрібні для коректного аналізу управлінської звітності;

 розроблені формати відображення управлінської звітності (наприклад, який вигляд будуть мати звіт про рух грошових коштів, звіт про прибутки і збитки, баланс) та методи отримання даних, що заповнюють ці форми;

 створені карти, схеми, за якими дані з бухгалтерського обліку будуть переноситися на управлінський план рахунків (mapping);

 сформульовані та закріплені норми таких регламентних процедур, як нарахування амортизації, закриття рахунків, рознесення витрат, тощо [1, с. 30].

Одна з важливіших проблем, на наш погляд, виникає вже на етапі визначення задач автоматизації управлінського обліку. Так, не потрібно прагнути автоматизувати та формалізувати кожний крок в новій системі, адже тоді її структура, налагодження та експлуатація можуть бути занадто складними для конкретного підприємства. Для того, щоб запобігти завищення потреб до системи, треба чітко визначити основи функціонування підприємства та ключові бізнес–процеси. Це дозволить не вийти за рамки реальних потреб підприємства. За умови автоматизації управлінського обліку інформація, що генерується програмою, повинна бути зрозумілою користувачу. Зараз для автоматизації управлінського обліку та підготовки управлінської звітності існують спеціальні комп’ютерні програми. Відокремлюють п’ять видів таких програм:

1) електронні таблиці (Excel, Lotus тощо);

2) програми бухгалтерського обліку, які надають також можливість ведення і управлінського обліку;

3) самостійно написані програми, наприклад, макроси в Excel, SQL Server;

4) профільні програми, спеціально призначені для управлінського обліку;

5) ERP-системи, які мають блок по веденню управлінського обліку [3,  с.  320].

Перед керівниками підприємств постає важливе питання, яку саме програму вони будуть використовувати для управлінського обліку. Для прикладу розглянемо систему управлінського обліку від «ІНТАЛЄВ». Вона представляє собою індивідуально спроектований автоматизований продукт. Згідно вимог клієнта буде автоматизована система управлінського обліку з наявними достовірними оперативними даними про стан бізнесу з такими додатковими перевагами [4]:

1. Комплексний підхід забезпечує керівництво можливістю відслідковувати та аналізувати необхідні управлінські як планові, так і фактичні дані зібрані в єдиному інтерфейсі. 

2. Автоматизована система управлінського обліку із автоматизацією розрахунків, а також можливістю гнучкого налаштування будь-яких необхідних управлінських аналітик, а також автоматичного співставлення плану та факту. Це максимально знімає навантаження з користувачів системи. 

3. Процесний підхід впорядковує та регламентує щоденну діяльність співробітників. Експерти «ІНТАЛЄВ» оптимізують та автоматизують усі елементи системи управлінського обліку та підготовки управлінської звітності: наприклад, процеси формування звітності, перевірки даних та звітів і т. п. 

4. Унікальна   організація   обліку   для   кожного   клієнта.  Підприємство 

отримує можливість налаштувати варіанти ведення обліку, обравши один чи декілька стандартів одночасно: за корпоративними, національними або міжнародними стандартами. 

5. Легка інтеграція автоматизованої системи «ІНТАЛЄВ» з будь-якими обліковими системами, що використовуються компанією.

Таким чином, впровадження та організація системи управлінського обліку в автоматизованому середовищі – це складний і багатоетапний процес, який потребує значних капіталовкладень. Таким чином, автоматизація управлінського обліку, безперечно, являється необхідністю для підприємств, незалежно від масштабів їх діяльності. Впровадження автоматизованої системи управлінського обліку допоможе забезпечити ефективність обліку та подальший розвиток підприємства. Однак, не бажано забувати про те, що автоматизація є складним та трудомістким процесом та для її успішної реалізації треба раніше продумати рішення хоча б основних супутніх їй проблем.




Література:

1. Івченко Є. Інформаційно-комунікаційні технології для управлінського обліку на підприємствах / Є. Івченко // Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу ТНЕУ. ‒ №2. ‒ 2013.  – С. 28-31.

2. Терещенко Л. О. Інформаційні системи і технології в обліку: навч. посіб. / Л. О. Терещенко, І. І. Матієнко-Зубенко. – К. : КНЕУ, 2004. – 187 с.

3. Щипанова О. В. Досвід упровадження системи управлінського обліку на українських підприємствах на сучасному етапі / О. В. Щипанова, А. В. Галенко // Економічний простір. – 2011. – № 48/2. – С. 317-325.

4. http://www.intalev.ua ‒  Система управлінського обліку від «ІНТАЛЄВ»

_____________________

Науковий керівник: Гладій Ірина Олександрівна, доцент, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота