ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ ІЗ ЗАМОВНИКАМИ В СИСТЕМІ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ ІЗ ЗАМОВНИКАМИ В СИСТЕМІ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

16.11.2016 19:39

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Кульчицька Марта Ігорівна, студентка групи ЕОАм-23, Національний університет «Львівська політехніка»


На сьогоднішній день існує низка невирішених питань стосовно інформаційного забезпечення розрахунків із замовниками, які потребують дослідження з метою удосконалення існуючих регістрів бухгалтерського обліку та поглиблення інформативності відображення розрахунків із замовниками в обліку та фінансовій звітності.

Керівник, власники, а також менеджери будь якого підприємства зобов’язані постійно дбати про перспективу діяльності підприємства в тому числі про поточну господарську діяльність Налагоджена система управління є основою успішного розвитку підприємства. 

Історія бухгалтерського обліку зазначає, що одним з перших завдань обліку виступала фіксація інформації про розрахунки між підприємствами, заборгованість, що виникла в процесі господарської діяльності.

Невід’ємною складовою дебіторської заборгованості є розрахунки із замовниками, що виникають у процесі здійснення виробничої та господарської діяльності підприємства.

Основою інформаційного забезпечення розрахунків із замовниками у будівельної організації складає первинна документація, а саме: укладений договір, товарно-транспортна накладна, рахунок-фактура, приймальна квитанція, акт виконаних робіт (наданих послуг), акт звіряння розрахунків, бухгалтерська довідка (отримання від покупців авансів у погашення дебіторської заборгованості), платіжне доручення, виписка банку, розрахунковий чек [1].

Діяльність підприємств будівельної галузі свідчить, що на розрахунки із покупцями за надані їм послуги припадає більше ніж 80% загального обсягу дебіторської заборгованості, що робить її одним з основних об’єктів фінансового управління підприємства [2].

Проаналізувавши праці вітчизняних науковців щодо висвітлення сутності розрахунків із замовниками в системі інформаційного забезпечення можна виділити дві площини діяльності будівельних компаній: 

1) площина будівельного процесу (значна тривалість процесу будівництва, різноманітність учасників будівельного процесу, територіальна розгалуженість об’єктів будівництва, залежність від природних факторів) 

2) площина будівельної продукції (особливий характер розрахунків за готову продукцію; особливості ціноутворення на будівельну продукцію; нерухомість будівельної продукції при постійному переміщенні засобів праці і робітників за об’єктами будівництва).Таким чином, можна дослідити вплив зазначених особливостей на облік та контроль розрахунків із замовниками [3].

Однією з причин неефективного використання монетарних активів будівельного підприємства є відсутність комплексних підходів до організації та методики обліку та контролю в інформаційній системі розрахунків покупців та замовників.

Таким чином, сучасні реалії свідчать про наростаючу кризу неплатежів між підприємствами України, що характеризується значними термінами прострочення платежів. Відповідно це змушує здійснювати пошук додаткових шляхів підвищення конкурентоспроможності будівельної послуги, одним з яких виступають розрахунки із замовниками, які є одними із найвагоміших складових оборотних активів підприємств будівельної галузі. Тому, для ефективного функціонування підприємства постає необхідність організації достовірного облікового відображення та аналізу розрахунків будівельних компаній з їх замовниками, що є запорукою отримання об’єктивної інформації для прийняття обґрунтованих управлінських рішень.




Література:

1. Євлаш Т. О. Інформаційне забезпечення обліку операцій з дебіторської заборгованості та його удосконалення / Т. О. Євлаш // Вісник Запорізького національного університету : зб. наук. пр. – Запоріжжя : ЗНУ, 2010. − №4(8). – С. 161-171.

2. Єдинак Т. С. Проблеми управління дебіторською заборгованістю підприємств в умовах фінансово-економічної кризи / Т. С. Єдинак // Держава та регіони. – Серія: економіка та підприємництво. – 2009. – №3. – С. 54 – 57.

3. Павелко О. В. Облік та контроль доходів і витрат основної діяльності будівельних підприємств: автореф. дис. канд. екон. наук: спец. 08.00.09 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит / О.В. Павелко; Державна академія статистики, обліку та аудиту Держкомстату України. – К., 2010. – 21 с. / Захист 22.11.2010 р. у спеціалізованій вченій раді Д 26.006.06.

____________________


Науковий керівник: Нашкерська Марія Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку та аналізу Національного університету "Львівська політехніка"




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота