ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЛЮ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЛЮ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ

08.03.2017 12:46

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Чередніченко Марія Геннадіївна, студентка 2 курсу магістратури, група ОА-15 М Кіровоградський національний технічний університет, м. Кропивницький, Україна


В умовах ринкового середовища важливого значення набуває забезпечення сталого розвитку та підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання. Успішне функціонування підприємств залежить від якісного менеджменту та дієвості внутрішньогосподарського контролю, який забезпечує управлінський персонал достовірною, своєчасною і повною інформацією. 

Внутрішньогосподарський контроль є складовою частиною ринкового механізму, одним із прийомів перевірки виконання прийнятих рішень, найважливішою функцією управління економікою [1]. Механізм управління суб’єктами господарювання різних організаційно-правових форм потребує вдосконалення організації та методики внутрішньогосподарського контролю. 

Однією з актуальних проблем, що потребує вирішення, є проблема посилення внутрішньогосподарського контролю за раціональним та ефективним використанням ресурсів, попередженням непродуктивних витрат, що завдають значних збитків економіці суб’єктів господарювання. Чималі суми непродуктивних витрат пов’язані не стільки з недоліками в організації фінансово-господарської діяльності на підприємствах, скільки з низькою якістю внутрішньогосподарського контролю. Поряд із цим особливо гостро стоять проблеми збереження матеріальних цінностей, попередження нестач і розкрадань [2].

Система внутрішньогосподарського контролю складається з конкретних методик та процедур, спрямованих на уникнення непродуктивних витрат у всіх сферах діяльності підприємства. Вона повинна бути досить надійною й забезпечувати впевненість у тому, що: господарські операції дійсно мали місце, реально відбувалися; на проведення господарських операцій отримано дозвіл (несанкціонована операція може призвести до зловживань, результатом яких може стати розтрата, розкрадання майна); здійснені операції у повному обсязі відображені в обліку,  рознесені за рахунками в книгах та журналах, а за однорідними господарськими операціями зроблена класифікація у розрізі звітних періодів; дотримана своєчасність документального оформлення господарських операцій.

В сукупності напрямків підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності підприємств в умовах економічної кризи в Україні важливу роль відіграє удосконалення внутрішнього контролю для забезпечення власників капіталу та вищого керівництва об’єктивною інформацією, яка з достатньою повнотою характеризує вплив системи внутрішнього контролю на зовнішнє і внутрішнє середовище суб’єкта господарювання та дозволяє приймати якісні управлінські рішення.

Особливо актуальним питанням на даний час є створення на підприємствах відділу внутрішнього аудиту, адже внутрішній аудит є одним з основних інструментів підвищення ефективності управління суб’єктом господарювання, активно впливає на виявлення негативних явищ та сприяє профілактиці недоліків і зловживань у підприємницькій діяльності. Доцільність створення такого відділу може бути доведена й тим, що це сприятиме виявленню резервів підвищення ефективності господарювання та найбільш перспективних напрямків розвитку, дозволить керівництву надавати рекомендації фінансово-економічним та бухгалтерським відділам стосовно покращення результатів їх роботи, дасть змогу посилити контроль за функціонуванням окремих підрозділів. Водночас, на кожному підприємстві має бути гарантія того, що внутрішній аудит належним чином контролюється.

Отже, внутрішньогосподарський контроль – це незалежний контроль з боку зацікавлених осіб-власників та управлінського персоналу підприємства з метою недопущення фактів порушення законності, нераціонального використання та перевитрат виробничих ресурсів, невиконання передбачених виробничо-господарських планів діяльності і розвитку підприємства. Вирішення проблемних аспектів розвитку внутрішньогосподарського контролю на підприємствах України сприятиме підвищенню ефективності господарювання та обґрунтованості управлінських рішень.




Література:

1. Бутинець Ф.Ф. Контроль і ревізія. Підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів / Ф.Ф. Бутинець, Н.Г. Виговська, Н.М. Малюга, Н.І. Петренко / За редакцією проф.  Ф.Ф. Бутинця. – 3-є вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП «Рута», 2002. – 544 с.

2. Ільїна С.Б.  Основи аудиту: Навчально-практичний посібник / С.Б. Ільїна. – К.: Кондор, 2006. – 378с.

________________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри аудиту та оподаткування, Кіровоградський національний технічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота