ОЦІНКА ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА П’ЯТИФАКТОРНОЮ МОДЕЛЛЮ Е. АЛЬТМАНА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОЦІНКА ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА П’ЯТИФАКТОРНОЮ МОДЕЛЛЮ Е. АЛЬТМАНА

24.10.2017 22:04

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Федорцова Анастасія Вікторівна, студентка, Університет митної справи та фінансів; Чичибабіна Дарина Георгіївна, студентка, Університет митної справи та фінансів


Здатність організації своєчасно проводити платежі, фінансувати свою поточну діяльність на розширеній основі, переносити непередбачені потрясіння і підтримувати свою платоспроможність у несприятливих обставинах свідчить про її стійкий фінансовий стан, і навпаки.

Банкрутство - це фінансова неспроможність, розорення, що призводить до припинення виплат за борговими зобов'язаннями [2].

Найбільш широке застосування серед методів прогнозування банкрутства отримала багатофакторна, так звана, Z-модель (індекс) Альтмана, розроблена Едвардом Альтманом в 1968 році. Здобуті в процесі розрахунків значення Z-показника свідчать про наступне: 

- Z < 1,8 – ймовірність банкрутства висока;

- 1,8 < Z < 2,7 – ймовірність банкрутства дуже висока; 

- 2,71 < Z < 2,9 – банкрутство можливе; 

- Z > 3 – ймовірність банкрутства дуже низька [1].

Для дослідження було обрано три підприємства, які належать до однієї галузі, мають приблизно однакові обсяги виробництва та асортимент продукції. 

Аналіз фінансового стану ПАТ “Євраз Дніпровського металургійний завод”, ПАТ “Дніпровського металургійного комбіната” та ПАТ “Дніпропетровського металургійного завода імені Комінтерну ("Комінмет")” за п’ятифакторною моделлю не виявив загрози банкрутства (табл.1-3). 

Прогнозування ймовірності банкрутства ПАТ “Євраз Дніпровського металургійного заводу” представлено на таблиці 1.




Інтегральний показник рівня загрози банкрутства за моделлю Альтмона ПАТ “Євраз Дніпровського металургійного заводу” впродовж 2014-2016 рр. високий, а отже ймовірність банкрутства дуже низька. Підприємство досягає такого результату за рахунок високого рівня доходності та оборотності активів.

Аналіз ймовірності банкрутства ПАТ “ Дніпровський металургійний комбінат» представлено на таблиці 2.




Інтегральний показник ПАТ "Дніпровського металургійного комбінату" має тенденцію до зменшення (табл.2).

Так, у 2014 році інтегральний показник складав 7,04 , однак в 2016 році він зменшився на 2,66, та становив - 4,38. Це свідчить про погіршення фінансової стабільності, а отже про неефективне використання ресурсів та можливостей підприємства. 

Прогнозування ймовірності банкрутства ПАТ “Дніпропетровський металургійний завод імені Комінтерну("Комінмет")”представлено на таблиці 3.




Рівень загрози банкрутства ПАТ "Дніпропетровського металургійного заводу імені Комінтерну" дуже низький. Інтегральний показник з 2014 року по 2016 рік має тенденцію до збільшення (табл.3).

П’ятифакторна модель Е.Альтмана досить часто застосовується за кордоном, а причиною цього є її позитивні якості, які полягають в тому, що, по-перше, в даній моделі наявна велика кількість показників, що забезпечують низьку трудомісткість її використання, а в свою чергу, дає достатньо високу точність результатів; по-друге, є можливість порівнювати стан різних об’єктів та передбачена інтегральна оцінка; по-третє, це доступність інформації, яка міститься в основних формах звітності; по-четверте, ми можемо спрогнозувати зону ризику, в якій знаходиться підприємство, щоб застосувати вчасно превентивні заходи щодо його банкрутства. 

Недоліками даної моделі є те, що вона є емпіричною, відповідно відсутня самостійна теоретична база; усі коефіцієнти базуються на статистиці результатів діяльності американських підприємств; для кожної галузі коефіцієнти необхідно розраховувати окремо. Недолік цієї моделі також полягає в тому, що її по суті можна розглядати лише стосовно великих компаній, які розмістили свої акції на фондовому ринку та відома ринкова вартість акцій [3].

Отже, проведений аналіз фінансового стану підприємств за п’ятифакторною моделлю не виявив загрози банкрутства (табл.1-3). Це говорить про фінансову стійкість даних підприємств, про здатність підприємств фінансувати свою поточну діяльність, своєчасно проводити платежі, а також про спроможність підприємств переносити непередбачувані потрясіння та підтримувати свою платоспроможність.

П’ятифакторна модель Е.Альтмана має свої переваги та недоліки в оцінці ймовірності банкрутства підприємства, як і будь-який метод у практичному застосуванні. Не можна сказати, що дана методика є вірним підходом до визначення банкрутства, тому потрібно розробити модель, в якій оцінка фінансового стану українських підприємств базувалася б на вітчизняних стандартах обліку і звітності, яка б використовувала статистичну, інформаційну базу вітчизняних підприємств з урахуванням специфіки галузі, що дало б змогу враховувати особливості їх діяльності.

Література:

1. Дягель О.Ю. Диагностика вероятности банкротства организаций: сущность, задачи и сравнительная характеристика методов. Часть 2 [Електронний ресурс] / О.Ю. Дягель, К.О. Энгельгардт // Финансовый анализ: портал журнала URL. - Режим доступу: http://1fin.ru/?id=201

2. Лепейко П.І., Доценко П.О. Аналіз сучасних методик прогнозування ймовірності банкрутства підприємств [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://masters.donntu.edu.ua/2012/iem/subrys/library/bancrutcy.pdf.

3. Чурсина Ю.А. Диагностика банкротства предприятия [Електронний ресурс] / Ю.А. Чурсина, К.В. Кондратьева. - Режим доступу: http://www.auditfin.com/fin/2013/ 1/2013_I_03_11.pdf

________________________________

Науковий керівник: Туболець Ірина Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, Університет митної справи та фінансів

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота