ДИНАМІЧНІ ЗМІНИ ЕКОНОМІЧНОЇ АКТИВНОСТІ НАСЕЛЕННЯ НА ПРИКЛАДІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДИНАМІЧНІ ЗМІНИ ЕКОНОМІЧНОЇ АКТИВНОСТІ НАСЕЛЕННЯ НА ПРИКЛАДІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.11.2017 18:41

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Валігура Анастасія Тарасівна, студентка 3 курсу, Університет державної фіскальної служби України


Економічний рівень активності працездатного населення є тим показником, що передбачається та зумовлюється чималою кількістю факторів як соціального, так і макроекономічного характеру. З одного боку, економічна активність характеризується сукупністю соціально-психологічних установок населення з приводу доцільності особистої участі у суспільному виробництві, а з іншого боку вона обумовлюється передумовами економічного характеру, що мають значний вплив на рішення кожного суб’єкта щодо необхідності працювати. 

Тому дослідження економічної активності населення варто здійснювати задля вивчення та аналізу сучасного стану розвитку соціально-трудового потенціалу, а також для пошуку джерел покращення ефективності його застосування. 

В ході проведення оцінки ефективності використання трудових ресурсів регіону, зазвичай, увага передусім зосереджується на теперішній рівень безробіття: чим він нижчий, тим вищою є ефективність. Однак, на нашу думку, економічна активність більш неупереджено розкриває соціально-трудовий потенціал населення з якісної точки зору. Відповідно, це обґрунтовується тим, що економічно активна особа, як правило, намагається здобути відповідну освіту, прагне до особистого та професійного саморозвитку, шукає можливості для перенавчання та професійної перепідготовки у випадку невідповідності отриманої освіти потребам ринку праці або намагається знайти альтернативні форми зайнятості та джерела доходу, причому робить це самостійно, з власної ініціативи, що суттєво підвищує ефективність її пошуків та спроб. Безробітна особа активно шукає роботу і готова працювати у випадку наявності потрібної вакансії, тоді як працездатна, але економічно неактивна особа не має бажання та стимулів займатися економічною діяльністю, а змінити таку психологічну установку, як правило, дуже складно. 

Проаналізуємо рівень економічної активності населення на прикладі Закарпатської області. Так, у 2016 р. він становив 61,9 %, тоді як в середньому по Україні даний показник складав 62,4 %. Традиційно складається так, що у сільській місцевості рівень економічної активності населення нижчий, ніж у міській. Щодо Закарпатської області, то згадана закономірність тут яскраво виражена: тільки 58,6 % працездатного населення, що проживає в сільській місцевості, є економічно активним, тоді як у міських поселеннях названий показник становить 67,4 %. Динаміку кількості економічно активного та зайнятого населення Закарпатської області за даними Державного комітету статистики України наведено в табл. 1.




Так, за показниками 2014 р. кількість економічно активного населення складала 586,8 тис. осіб, у 2015 р. – 574,5 тис. осіб, а у 2016 - 571,8 тис. осіб, що говорить про суттєве зменшення даного показника у Закарпатській області [1].

Під впливом негативних явищ в економіці в регіоні знижується не тільки кількість економічно активного населення, а й кількість зайнятих, причому темпи скорочення чисельності зайнятого населення вищі, ніж економічно активного. Аналізуючи ситуацію в даній області, можна стверджувати, що в умовах економічної кризи поглиблюється проблема неформальної зайнятості населення. Закарпатська область традиційно є регіоном з високою часткою неформально зайнятих. За показниками 2016 р. дана категорія становила 47,3 % зайнятих, тоді як в середньому по Україні цей показник склав 26,2 % [2]. 

Отже, слід зазначити, що усі вище визначені тенденції та процеси у сфері соціально-трудових відносин є підтвердженням того, що трудовий потенціал регіону застосовується досить неефективно. До того ж зростання рівня економічної активності населення Закарпатської області є першочерговою проблемою регіональної соціально-економічної політики. 

Тому задля вирішення даного питання виникає потреба в координації та активізації зусиль як центральної, так і місцевої влади стосовно створення і розвитку перспективного середовища для ведення малого бізнесу; консультаційної, фінансової та інформаційної підтримки осіб, які тривалий час відносяться до самозайнятих, проте не мають можливостей та ресурсів для повноцінного ведення підприємницької діяльності чи збільшення обсягів власного бізнесу. Саме тому, запозичення передового досвіду провідних країн світу у даній сфері є вкрай необхідним для більш раціонального та продуктивного використання соціально-трудового потенціалу населення країни та її окремих регіонів. 

Література:

1. Економічна активність населення України [Електронний ресурс] // Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua.

2. Регіони України [Електронний ресурс] // Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua.

_________________________

Науковий керівник: Сидорко Наталія Леонідівна, старший викладач, Університет державної фіскальної служби України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота