СУЧАСНИЙ СТАН ТА ДИНАМІКА БЕЗРОБІТТЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ДИНАМІКА БЕЗРОБІТТЯ В УКРАЇНІ

01.11.2017 19:00

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Чушак Ірина Василівна, студентка 3 курсу, Університет Державної фіскальної служби України


Безробіття — це складне соціально-економічне явище, для якого характерною є ситуація, за якої частина економічно активного населення не має роботи й заробітку. Безробіття, безперечно, є однією з найголовніших соціально-економічних проблем розвитку України. Зростання рівня безробіття породжує цілу низку проблем: скорочення купівельної спроможності населення, втрата бюджетом платників податків, а підприємствами - персоналу. Створення в Україні ефективного ринку праці є актуальним питанням на сучасному етапі.

Проблеми і перспективи розвитку ринку праці в Україні та його вплив на різні сфери суспільного життя досліджували вітчизняні науковці, серед яких: М.І. Долішній, В.С. Кравців, Ю.В. Машика, Л.Г. Ткаченко, У.Я. Садова, Л.Т. Шевчук та ін. Авторами розглянуто теоретико-методологічні та практичні питання формування, розвитку та регулювання національного ринку праці й окремих його елементів. Але, поряд з тим, питання безробіття залишається недостатньо вивченим і потребує подальшого комплексного дослідження.

Метою роботи є дослідження безробіття, змін у його структурі та основних тенденціях в сучасних умовах.

Безробіття характеризується перевищенням пропозиції трудових ресурсів над їхнім попитом (наявність вільних робочих місць)[2]. Безробіття – це гостра, не тільки економічна, хоча воно виникає у сфері економіки, а і соціальна, психологічна та моральна проблема, вплив якої ми зараз відчуваємо на собі, через зростання злочинності, збільшення бідних та зневірених у собі людей, економічний спад в цілому. Структуру та зміни динаміки безробіття в Україні можна проаналізувати за показниками табл. 1.




За побудованою таблицею можна прослідкувати динаміку зниження безробіття з 2013р, що є відносно добрим показником. Найбільший показник є у 2013 р. і він дорівнює 5850 тис. осіб, найменший – у 2016 р. (4836,1 тис. осіб). Оскільки, починаючи з 2014 р. взяті дані є без урахування АР Крим, м.Севастополя та частини зони АТО, доцільніше буде провести аналіз, розрахувавши частку безробіття у кількості працездатного населення. У частці до працездатного населення максимальний показник спостерігається у 2013р., мінімальний – у 2016 р. Високий рівень безробіття у 2013 р. пов’язаний саме із загостренням соціально-економічних проблем, що призвело до зменшення частки економічно активного населення країни.

Провівши дослідження рівня і динаміки безробіття за 2012-2016 роки, ми дійшли висновку, що за даний період кількість безробітних в Україні зменшилась. Та все ж, повинні бути вжиті заходи щодо подальшого зменшення чисельності незайнятого населення, шляхом створення робочих місць, удосконалення системи професійної підготовки та підвищення кваліфікації працівників відповідно до потреб економіки, а також - посилення державної підтримки й соціального захисту осіб, які цього потребують.

Література:

1. Статистичні дані Державної служби статистики України.[Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

2. Машика Ю.В. Стан та проблеми безробіття в Україні /Ю.В.Машика, О.І.Бобруйко//Економічний простір. - No74. – 2013. – С.122-130.


________________________

Науковий керівник: Сидорко Наталія Леонідівна, старший викладач, Університет Державної Фіскальної Служби України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота