АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА (НА ПРИКЛАДІ ВАТ «ПОЛТАВСЬКИЙ ГЗК») - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА (НА ПРИКЛАДІ ВАТ «ПОЛТАВСЬКИЙ ГЗК»)

01.11.2017 19:13

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Ільченко Анастасія Сергіївна, студентка, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського; Лопата Дарія Вадимівна, студентка, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського; Худієнко Кристина Євгенівна, Студентка, Кременчуцький національний університет ім. Михайла Остроградськог


Актуальність вивчення цієї теми обумовлена недоліками існуючої теоретичної бази, в якій вивчення фінансової стійкості будується переважно на аналізі рівня позикових і власних засобів, їх відношення один до одного. При цьому не уточняється звідки беруть початок ці характеристики, які є лише підсумком функціонування спеціалізованої системи, що включає підприємство і суб'єктів, з якими воно взаємодіє. Фінансова стійкість є найважливішою характеристикою фінансовій діяльності підприємства, адже якщо підприємство фінансово стійка, воно має перевагу перед іншими підприємствами в залученні інвестицій, отриманні кредитів, виборі постачальників.

Дослідженням цього питання займалися такі вчені як Крейнина М.Н., Павленков М.Н., Новопашина Е. А. та інші [1]. При розгляді цієї теми в роботах різних авторів стає зрозуміло, що фінансова стійкість – це не тільки незалежність від позикових коштів або достатній рівень власного капіталу. Дане поняття набагато ширше і багатогранніше. Воно включає здатність підприємства бути конкурентоспроможним і привабливим в інвестиційному сегменті, можливість мати рентабельне і розвивається виробництво, яке може виходити на нові ринки збуту.

Основною метою є дослідження фінансових результатів вітчизняних промислових підприємств на базі статистичних даних та даних фінансової звітності та вивчення чинників їх покращення.

Проведемо аналіз фінансової стійкості ВАТ «Полтавський ГЗК» за допомогою коефіцієнтного методу (табл.1). Коефіцієнтний метод є найпоширенішим методом аналізу фінансової стійкості, застосування якого потребує розрахунку і оцінки системи фінансових величин, які дозволяють охарактеризувати якісний склад джерел коштів і дають можливість оцінити раціональність розподілу цих джерел. Однак значення коефіцієнтів та їх мінімальні пороги не можна строго застосовувати до всіх видів господарюючих суб'єктів [2]. 




За даними табл.1 розрахунок коефіцієнтів фінансової стійкості по ВАТ «Полтавський ГЗК» являються меншими за нормативні значення. Це означає, що основними завданнями  для розвитку та стабільності роботи підприємства ВАТ «Полтавський ГЗК» на наступні періоди повинні бути такі:  забезпечення конкурентоспроможності продукції на світовому ринку залізорудної сировини; підвищення якості окатків; ефективні розрахунки у вивченні міжнародних ринків; вдале врахування процесів глобалізації і їх наслідків - тиску конкурентів, зміни попиту та інфляційних процесів; виконання зовнішньоекономічних контрактів за строками, структурою та асортиментом; підвищення якості продукції; знаходження нових каналів реалізації та підтримка постійних покупців; збереження фінансової стабільності підприємства, у т.ч. збереження позитивної рентабельності продажів, дозволить наростити виробництво продукції з власної сировини і загальні обсяги реалізації продукції; зниження витрат на виробництво, впровадження високопродуктивного устаткування, сучасних енергозберігаючих технологій; виконання плану прибутку та рентабельності; своєчасне погашення кредитів і позик, термін погашення яких настав; незначне відволікання коштів у дебіторську заборгованість та надлишкові виробничі запаси; високе обертання оборотного капіталу; достатнє залучення кредитних коштів, спрямованих на реструктуризацію заборгованості, та вивільнення власних коштів для розвитку підприємства; поступова заміна активів підприємства на більш ліквідні [6; 7; 8].

Література:

1. Крейнина, М.Н. Финансовая устойчивость предприятия: оценка и принятие решения / М.Н. Крейнина // Финансовый менеджмент. – 2011. – №2. –С. 7–9.

2. Інформація про результати фінансової діяльності (фінансова звітність, висновки аудиторів, висновки ревізійної комісії) – Офіційний сайт компанії Ferrexpo Plc [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://www.ferrexpo.ua.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота