ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

17.04.2019 14:30

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Ампілогова Катерина Олександрівна, студент, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного тороговельно-економічного університету


Митний контроль є частиною системи державного контролю, і зміст його залежить від проведеної державою митної політики. Головна вимога до митного контролю – його ефективність. Від ефективності здійснення митного контролю залежать стан економіки країни, розширення обсягу міжнародної торгівлі і зниження кількості порушень митного законодавства. Як показує історичний досвід розвитку багатьох розвинутих країн світу, митна справа є неодмінним елементом високоефективної організації життя суспільства і, перш за все, функціонування його економіки [1]. Від провадження митної справи залежить не тільки митна безпека країни та захист митних інтересів держави, але й також рейтингове місце країни у міжнародній спільноті, що обумовлює її важливість та ефективність провадження.

Дослідження різних поглядів на регулювання процесів зовнішньоекономічної діяльності показує необхідність розширення фіскального впливу на потенціал щодо збільшення дохідної частини за рахунок потенційних митних платежів. Однак недостатньо досліджена науковцями роль контролю в управлінні митними надходженнями, що потребує формування нової філософії фіскальної політики, яка сприятиме збільшенню їхньої частки в структурі бюджету. Для оцінки фіскальної ефективності оподаткування зовнішньоекономічної діяльності необхідно визначити, яку частку дохідної частини бюджету становлять митні платежі (рисунок 1.1).




У процесі аналізу фіскальної ефективності виявлено позитивну тенденцію зростання митних платежів за 2013-2018 рр. Розвинені країни, уважають, що саме економічна свобода в міжнародній торгівлі сприяє економічному зростанню і підвищенню економічного добробуту людей [2].

Потенційним резервом зростання надходжень митних платежів до державного бюджету є підвищення рівня організації митного контролю, який на даному етапі виступає визначальним чинником збільшення обсягів сплачених до бюджету митних платежів. Для розширення фіскального потенціалу України і забезпечення соціально-економічного розвитку держави необхідне формування якісно нових підходів до оподаткування зовнішньоекономічної діяльності, зумовлене зміною парадигми фіскальної системи, яка, незважаючи на фіскальну функцію, спроможна вплинути на формування умов максимальної ефективності функціонування конкурентного середовища в національній економіці за рахунок таких інструментів оподаткування, як мито, акцизний податок із увезених на митну територію України підакцизних товарів та ПДВ із увезених на митну територію нашої держави товарів.

На основі проведених досліджень специфіки оподаткування зовнішньоекономічної діяльності та з урахуванням моніторингу світового досвіду сформульовано взаємозв'язок щодо вдосконалення регулюючого потенціалу в контексті забезпечення збалансування бюджету за рахунок збільшення потенційних митних надходжень, отриманих від дії інструментів фіскального ефекту. Слід зазначити, що в сучасних умовах роль контролю полягатиме не тільки в комплексній оцінці сфери оподаткування зовнішньоекономічної діяльності, а й у виявленні додаткових джерел наповнення бюджету за рахунок прийняття управлінських рішень, що сприятимуть формуванню потенційних митних надходжень за рахунок дії інструментів фіскальних ефектів.

Отже, необхідне збільшення дохідної частини бюджету за рахунок потенційних митних надходжень і використання інформації мережевого обліку, основним завданням якого є своєчасність виявлення недоліків адміністративного, нормативно-правового та фінансового характеру, що підвищить ефективність контролю та сприятиме залученню оптимального потенціалу митних платежів за рахунок фіскального ефекту [3].

Література:

1. Єдинак В.Ю. Вплив митної політики на зовнішньоекономічну діяльність підприємств / В.Ю. Єдинак,Н.М. Плєшкова, С.П. Ніжніченко // Ефективна економіка, 2014. – No 11 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&-z=3581

2. Світова організація торгівлі. URL: https:// economics.studio/finansistam/svitova-organizatsiya- torgivli-organizatsiya-torgivli49740.html.

3. Шевчук В.О., Середа В.Ф. Фінансовий контроль як форма реалізації контрольної функції. Вісник Львівської комерційної академії. Серія економічна. 2004. Вип. 16. С. 492-495.

_________________________

Науковий керівник: Сидоренко Ольга Олексіївна, старший викладач, Харківський торговельно-економічний інститут Київського національного тороговельно-економічного університету



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота