СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ГРОШОВОГО ОБІГУ І ЗАВДАННЯ СТАТИСТИКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ГРОШОВОГО ОБІГУ І ЗАВДАННЯ СТАТИСТИКИ

17.12.2019 19:21

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Кушнір Катерина Дмитрівна, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури; Оскома Олена Володимирівна, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури


Відображення суспільних відносин між суб’єктами економіки, такими як юридичні та фізичні особи, під час виробництва та обігу становить соціально-економічну суть статистики грошового обігу.

Аналіз такого змісту грошових потоків, як функціональний, економічний та формальний прямо пов’язується зі статистичним вивченням сфери грошового обігу. Виходячи з першого критерія, здійснення аналізу відбувається залежно від функції грошей. Гроші в економіці можуть відігравати в таких ролях:

- Вимірник вартості, який показує натуральні показники в статистичному вивченні та трансформацію їх у вартісні;

- Заходи звернення, в яких відображено статистичний аналіз виробничого процесу товарів і послуг та їх реалізація, тобто показники специфіки та швидкості обігу грошових потоків;

- Засоби платежу. Тут статистичним завданням постають відносини підприємств, держави, організацій з бюджетом та населенням, між певними категоріями населення, між юридичними особами, рух кредитних ресурсів і зобов’язань і т.д.;

- Засоби накопичення та заощаджень. Тут статистичним завданням постає аналіз динаміки показників, наприклад, золотовалютні резерви країни, резерви в Міжнародному валютному фонді, іноземні активи і пасиви установ кредитування, заощадження населення і т.д. [1, c.78].

Розрізняють готівкову та безготівкову форму розрахунків.

Готівково-грошовим обігом називають рух готівки в сфері обігу. Гроші виступають частиною кругообігу товарів і послуг, а також використовують для виплат працівникам, страхових відшкодувань, доходів від цінних паперів і т.п. Рух готівково-грошової маси за конкретний проміжок часу між юриличними та фізичними особами визначає  обсяг готівково-грошового обороту. Гроші у формі готівкових грошових потоків виступають як носії інформації щодо потреб та рівня задоволення в різних видах ресурсів. 

Безготівковим обігом визначається вартісний рух без взаємодії з готівкою, наприклад, переказ грошових коштів між рахунками установ кредитування, взаємозалік вимог і ін. Залежність розміру безготівкового обороту пов’язана з обсягом товарів в обігу, рівнем інфляції, якістю відносин розподілу та перерозподілу між суб’єктами економіки країни. В Україні форми безготівкових розрахунків визначаються Національним Банком України. Безготівковий обіг в залежності від економічного змісту поділяють на такі види: по товарним операціям і за фінансовими зобов’язаннями. Під час статистичного аналізу потоків безготівкових грошей проводиться оцінка ефективності їх розподілу та використання. Головним моментом процесу грошового обороту є те, що готівкові грошові потоки весь час переходять в безготівкові, і навпаки [2, c.247].

Отже, в державі існує загальний грошовий оборот, який створений з готівкового та безготівкового. В ньому залучені єдині гроші з певним найменуванням та уніфікованою номінальною вартістю.  

Література:

1. Статистичне моделювання та прогнозування: Навч. посіб. / А. М. Єріна; Київ. нац. екон. ун-т. - К., 2016. - 170 c.

2. Економічна статистика: підручник: у 2 ч. Ч. 1. Макроекономічна статистика / І. Г. Манцуров, А. М. Єріна, О. К. Мазуренко, Я. В. Іщук, Т. В. Трубнік, Г. Г. Трофімова, Я. В. Поплюйко, Д. Л. Єрін, З. П. Бараник, І. В. Чернишев; ДВНЗ "Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана". - Київ, 2018. - 325 c.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота