ЛОГІСТИКА: ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЛОГІСТИКА: ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ

18.12.2019 09:17

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Василик Оксана Богданівна, кандидат економічних наук, доцент, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу; Джус Владислав Олегович, магістр, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу


Термін логістика останні десятиліття активно використовується в економічній літературі, хоча й має дещо відмінні трактування своєї сутності. Це можна пояснити тисячолітнім використанням даного поняття (таблиця 1).




Починаючи з Візантії Х століття (див. табл. 1) логістика використовувалась у військовій сфері. Найбільше на формування цієї науки вплинув військовий теоретик Антуан Жоміні (1779-1869 pp.) [2, 3], який визначав логістику як мистецтво руху військ, адже вона відповідає за управління та постачання, вибір місця розташування військ та будівництво споруд (мостів, доріг) для просування.

З середини 60-х років ХХ століття почалося поступове поширення логістичних підходів із суто військової сфери на господарську діяльність. Першим, хто запропонував використовувати їх в економіці, був фахівець у сфері системного аналізу професор О. Моргенштерн (США), який у своїй праці 1951 р. зазначив, що "... існує абсолютна подібність між управлінням забезпечення військ і управлінням матеріальними ресурсами у промисловості" [2]. 

Після того розвиток логістики у сфері економіки пройшов декілька етапів (рисунок 1). 




Термін «логістика» використовується, якщо йде мова про управління будь-якими ресурсними потоками – сировинними, товарними, фінансовими чи інформаційними. Значною мірою проникненню логістичних підходів до найрізноманітнішої діяльності не лише господарських систем із постачання ресурсів, але й повсякденного життя, сприяли комп’ютеризація та інформатизація промисловості та суспільства. 

Особливо активізувались ці процеси внаслідок Третьої промислової революції, яка характеризується розвитком новітніх технологій, загальною автоматизацією, переходом на нові способи розрахунків, технологіями збирання, систематизації та обробки даних. Її логічним продовженням очікують удосконалення ланцюжків виробництва, розвиток і злиття автоматизованого виробництва, обміну даних і виробничих технологій в єдину систему [5].

Звісно, Україна не є лідером у трансформаційних рухах промисловості та суспільства в Третій промисловій революції, проте підприємство, яке хоче забезпечити свою успішну діяльність, повинно дбати про вдосконалення власної виробничо-господарської системи, зокрема, логістичної. 

Література:

1. Дудар Т. Г., Волошин Р. В. Основи логістики. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 176 с.

2. Тюріна Н. М. Логістика [Текст]: Навч. посіб. / Н. М.Тюріна, І. В. Гой, І. В. Бабій. – К.: «Центр учбової літератури», 2015. – 392 с.

3. Григорьев М.Н. Логистика. Продвинутый курс в 2 ч. Ч.1 / М.Н.Григорьев, А.П.Долгов, С.А.Уваров. - 4-е изд., пер. и доп. М.: Юрайт, 2016. – 472 с.

4. Хвищун Н.В. Сутність поняття «логістика»: ретроспективний аналіз // Ефективна економіка. – 2012. – № 11.

5. Крамар О. Погляд із периферії // Тиждень ua. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://tyzhden.ua/Economics/162508



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота