ВИРОБЛЕННЯ СТРАТЕГІЇ «УПРАВЛІННЯ ТАЛАНТАМИ» - ЗАПОРУКА УСПІШНОГО РОЗВИТКУ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ В ОРГАНІЗАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИРОБЛЕННЯ СТРАТЕГІЇ «УПРАВЛІННЯ ТАЛАНТАМИ» - ЗАПОРУКА УСПІШНОГО РОЗВИТКУ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ В ОРГАНІЗАЦІЇ

17.02.2020 18:31

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Євтушенко Ганна Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту, Університет державної фіскальної служби України, м. Ірпінь, Україна; Сівакова Єлизавета Андріївна, студентка 5-го курсу, Університет державної фіскальної служби України, м. Ірпінь, Україна


Управління талантами одна з нових практик підвищення ефективності використання людського капіталу. Конкурентоздатні сфери господарювання все більше потребують креативних творчих працівників.

У сучасних умовах триває процес розвитку та оновлення концепції управління персоналом, при цьому удосконалюються як системи стратегічного управління людськими ресурсами, так і методи та інструменти, що використовуються. 

Щоб залишатися попереду, компанії повинні приділяти таку ж саму увагу стратегії управління талантами, як і формуванню інших складових людського потенціалу; будувати систему управління талантами; більше інвестувати в перепідготовку та перекваліфікацію конкурентоздатних працівників, створювати умови для розвитку і їх кар’єрного зростання [1, с. 314]. 

Останнім часом окреслена проблематика привертає увагу значної кількості науковців, зокрема широкого висвітлення в науковій літературі набули численні аспекти професійної компетентності менеджерів, пріоритетні напрями  розвитку їх талантів [2].

Визначення сучасних прийомів, конкретних дій управління талантами у сфері управління персоналом, дасть можливість запропонувати інноваційні практики управління, які допоможуть підприємствам сформувати нові можливості подальшого розвитку і зростання. Саме на цьому повинні зосередити свої зусилля керівники, спрямовуючи свою діяльність на використання стратегії кадрового різноманіття, концепції управління талантами, розвитку креативності, врахування тенденції індивідуалізації особистості [1].

Як зазначають експерти Бостонської консалтингової групи у щорічному звіті «Creating People Advantage» [3, с. 4], управління талантами і лідерством це той напрям діяльності, який нині повинен бути найпріоритетнішими для керівників».

Однією із прогресивних концепцій управління та розвитку персоналу є концепція управління талантами. 

Термін управління талантами, був використаний вперше Девідом Уоткинсом з Softscape в статті, опублікованій в 1998 році і надалі розвиненим в книзі «Системи управління талантами» в 2004 році [4].

Поняття «управління талантами» увійшло в бізнес-лексикон наприкінці 1990-х років. Управління талантами - це таке управління персоналом, при якому враховуються індивідуальні особливості розвитку кожного співробітника, надається допомога в удосконаленні його сильних сторін і в поліпшенні тих ділових якостей, в яких, на власну думку, думку колег і лінійних менеджерів, він відчуває нестачу. Таланти - це співробітники з високим потенціалом, розвиток яких пов’язаний із стратегічним кадровим забезпеченням [5, с. 52].

Одним із підходів до побудови системи управління талантами є категоризація і сегментація всього персоналу на групи за критеріями: ефективність, потенціал, компетенції. Це необхідно для того, щоб диференціювати зусилля і витрати компанії на персонал залежно від цінності тієї чи іншої групи співробітників. По-перше, це дозволяє компанії виділити найцінніших співробітників, розвивати, утримувати їх і мотивувати на великі досягнення, призначати на найважливіші позиції в компанії, де їх здібності дадуть найбільшу віддачу для бізнесу. По-друге, інвестиції в персонал розподіляються цільовим чином, що дозволяє при менших витратах отримати відчутнішу віддачу. Поступово люди, що не відповідають корпоративним цінностям, йдуть, зате в компанії збільшується частка тих, чиє ставлення до роботи і ефективність знаходяться на очікуваному рівні. Кращі співробітники вважають за краще працювати серед колег, здатних досягати високих результатів і виконувати роботу на високому професійному рівні [5, с. 54].

Сучасний світ змінюється дуже швидко, і щоб встигати за цими змінами, компаніям потрібні люди з новими ідеями, з новими нестандартними підходами, здатні зруйнувати стереотипи, що склалися. Ці люди, як правило, мало керовані і погано уживаються в консервативних, стабільних структурах, де цінується досвід, дисциплінованість і вміння жити за регламентом.

Вимогою часу є планування талантів на довгострокову перспективу та інвестування, а не просто реагування на окремі короткострокові тенденції [3, с. 9].

Компанії з прогресивним досвідом аналізують, що буде потрібно, щоб домогтися успіху, і вони планомірно розвивають свої таланти, пропонуючи відповідні тренінги, можливості та програми.

Отже, запорукою успішного управління людськими ресурсами в організації є: вироблення стратегії «управління талантами»; створення спеціальних програм і заходів розвитку, мотивування, забезпечення умов, середовища та культури спільної діяльності, переконання, що діяльність талановитих працівників кращим чином відповідають стратегії компанії, посилюючи ефективність її діяльності. 

Література:

1. Василик А.В. Сучасні виклики та інноваційні практики управління персоналом / А.В. Василик // Соціально-трудові відносини: теорія та практика-2014. - №1. – С. 306-314. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stvttp_2014_1_51

2. Євтушенко Г.І, Куценко В.І. Формування менеджера, як фахівця: проблеми та перспективи. Науковий вісник НУДПС України, 2012. №1. С. 12-21.

3. Creating People Advantage 2013. Lifting HR Practices to the Next Level / Rainer Strack, Jean-Michel Caye, Carsten von der Linden, Pieter Haen, Filippo Abramo. // October 30, 2013. URL: https://www.bcgperspectives.com/Images/-Creating_People_Advantage_Oct_2013_tcm80-147615.pdf.

4. Schweyer A. Talent Management Systems: Best Practices in Technology Solutions for Recruitment, Retention and Workforce Planning. Toronto, Ont. : Wiley, 2004. 253 p.

5. Демичева М.Ю. Подходы к управлению талантами // Инновационные технологии управления человеческими ресурсами: коллективная монография / Под редакцией к.э.н. А.А. Корсаковой, д.с.н. Е.С. Яхонтовой. М. 2012. С. 52-63.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота