СТАНОВЛЕННЯ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ ЯК ТОЧНОЇ НАУКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТАНОВЛЕННЯ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ ЯК ТОЧНОЇ НАУКИ

11.06.2020 16:55

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Пилипенко Олена Андріївна, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Б. Хмельницького


У процесі розвитку людського суспільства ставлення до ризику змінювалося, причому це було тісно пов'язано зі ставленням людини до майбутнього. На цьому шляху можна виділити кілька ключових етапів.

1. Перехід від існуючого у стародавньому світі уявлення, що майбутнє зумовлене до розуміння, що можливо різне майбутнє і воно багато в чому (хоча і не в усьому) залежить від поведінки людини.

2. Спроби в XVII—XIX століттях наукового, логічно обґрунтованого передбачення за рахунок виявлення закономірностей, пов'язаних з випадковими подіями, які зазвичай носять масовий характер. Закладені в цей період теорії ймовірності дозволили проводити кількісні оцінки майбутнього, від чого воно стало частково прогнозованим. У той же час здійснені перші вдалі спроби використання на практиці виявлених закономірностей. А саме, у сфері комерційного страхування як способу захисту від ризиків. 

3. Активне використання у ХХ столітті методів прогнозування в різних сферах діяльності, і перш за все, у сфері техніки та економіки. У кінці ХХ — на початку ХХІ століття загострилися проблеми забезпечення безпеки в технічній сфері та стабільності суспільного виробництва в економіці, які також потребують розробки та використання нових методів

Прикладом першого керівництва по прогнозуванню можна вважати стародавню китайську Книгу змін, яка служила для ворожіння, на основі якого в Китаї приймалися важливі рішення. До біблійних часів відноситься і усвідомлення банківських ризиків, які були важливі для лихварів і їх клієнтів. З часів міжнародної торгівлі міняли почали враховувати валютні ризики. В середні віки в Європі з'явилося товарне хеджування ризику, яке використовувалося при продажах зерна, так як при укладенні договору селянин міг захистити себе від коливань ціни на свою продукцію, завчасно продавши зерно з поставкою в певні дати, в певних кількостях і за певними цінами, встановленим раніше. Подібні факти стали початком товарних ф'ючерсів.

Поштовхом до виникнення ризик-менеджменту стали загадки азартної гри. Гра приваблювала усіх, зачіпала усі верстви суспільства, а тому першою книгою, яку можна було б віднести до сфери ризиків, стала книга "Про ігри та шанси", що написана Дж. Кардано у 1565 році. У ній було описано статистичні принципи й ймовірності, але вона так і не була опублікована. У 1657 році світ побачила книга Гюйєнса про ймовірність. У 1662 році у монастирі Port Royal видана книга "Логіка", де останні чотири розділи присвячені ймовірності та включають опис гри, де десять гравців ризикують однією монетою, сподіваючись виграти монети своїх супротивників. Наступною галуззю, що оцінила можливість управляти ризиками, було страхування. У 1670 році Джон Грант опублікував працю про розподіл значень очікуваної тривалості життя для людей у віці від 6 до 76 років. Дана праця стала дуже корисною для статистичного управління Великобританії. А у 1693 році Едмунд Галлей опублікував працю "Transactions", де він обчислив ставки страхових платежів залежно від значень очікуваної тривалості життя. Це стало основою для майбутньої галузі страхування життя. У 1696 році Едвард Ллойд заснував страхову газету Lloyd's List, яка мала детальну інформацію про при буття та відправлення кораблів, синоптичних умовах за кордоном та на морі. Пізніше газету було розширено та поповнено інформацією про курси акцій, зовнішні ринки та рівні води у Темзі.

Приблизно до початку XVIII століття величина ризику визначалася з використанням методів теорії ймовірності; у XVII-XIX століттях вченими обґрунтовано закон великих чисел та основні процедури статистики, а поняття «невизначеність» стало ключовим в теорії ризику. У 1900-1930 рр. поняття «ризик» закріпилося в науковому обігу та в публіцистиці, було визнано як невід'ємна складо¬ва будь-якої підприємницької діяльності, яка здійс¬нюється в умовах невизначеності.

Становлення ризик-менеджменту як точної науки припадає на 1973 рік. Цей рік був відзначений двома важливими подіями: скасування Бреттон   Вудсської системи фіксованих валютних курсів та публікацією Блеком та Шоулзом формули оцінки вартості опціонів. Перехід до системи плаваючих валютних курсів для більшості розвинених країн був великим стимулом до кількісного вимірювання та управління валютними ризиками. Підхід Блека та Шоулза було прийнято як теоретичну основу для оцінки та управління усіма видами ринкових ризиків.

В Україні про появу нового напряму наукових досліджень, відомого як ризикологія або ризик-менеджмент, було проголошено на конференції, яка відбулася у жовтні 1998 року.

Серед багатьох завдань цієї науки особливе значення має пізнання ризику, розробка сучасної теорії ризику, а також дослідження можливостей ефективного управління ним в умовах ринкової економіки.

За період свого нетривалого існування, ризик-менеджмент як наука пройшов ряд переосмислень та доробок (див. Таблиця 1).




З таблиці 1 добре видно, що до 1990-х років управління ризиками здійснювалося лише на рівні окремих осіб і як наслідок застосовувався вузькоспеціалізований, фрагментований підхід до управління ризиками «знизу вгору», який розглядав всі виникаючі ризики як окремі, не зв'язані в одне ціле елементи. За останні роки у зв’язку з бурхливим розвиток мережі Інтернет, інтенсивною глобалізацією, розвитком ринку похідних інструментів, інформаціно-технологічного розвитку радикально змінилися і підходи до управління ризиками, що негайно призвело до утворення нової парадигми ризик-менеджменту (див. Таблиця 2). Нова парадигма комплексно розглядає ризики всіх відділів і напрямів діяльності організації. З'явилася і можливість отримувати порівняльні оцінки по всіх видах ризиків.




Традиційно ризик-менеджмент вважався спеціалізованим і відособленою діяльністю, проте новий підхід формує середовище, при якому службовці і менеджери всіх рівнів зацікавлені брати участь в системі ризик-менеджменту.

Ризик – менеджмент як точна наука постійно розвивається, збагачується за змістом у зв’язку з розвитком самої науки, техніки та предмету досліджень.

Література:

1. Бернстайн П.Л. Против богов: Укрощение риска / пер. с англ. М.: ЗАО «Олимп-Бизнес», 2000. 400 с. 

2. Камінський А. Б. Моделювання фінансових ризиків : монографія / А. Б. Камінський. – Київ : Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2006. – 304 с.

3. Вітлінський В. В. Ризикологія в економіці та підприємництві : монографія / В. В. Вітлінський, Г. І. Великоіваненко. – К. : КНЕУ, 2004. – 480 с.

4. Богоявленский С.Б. Управление риском в социально-экономических системах / С.Б. Богоявленский. — Спб: Изд-во СПБГУЄФ, 2010. — 147 с.

5. Павлова О.С. Исторический обзор становления риск-менеджмента как науки «Восток» // Нефть России. 2009. № 8. С. 17-23. 

6. Герасименко О.М. Еволюція світового Ризик  Менеджменту / Інвестиції: практика та досвід № 12/2013

7. Кузьмак О.М. Ефективна система ризик-менеджменту як дієвий засіб забезпечення стійкості фінансових установ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal   

8. Проблеми економічного ризику: аналіз та управл¬іння: 36. наук. пр. за матеріалами Першої Всеукраїнської наук.-практ. конф. 26 — 28 жовтня 1998 року / Киї¬вський національний економічний університет / О.Д. ІІІарапов (відп. ред.). — К.; 1998. — 94 с.

9. Куташенко М.В. Сутність ризику і причини його виникнення// Інвестиції: практика та досвід. — 2009. — № 6. — С 45-48

10. Є. В. Бортнікова Історія походження та сутність понять «ризик», «ризик-менеджмент» та «операційні ризики» /Ефективна економіка № 8, 2012

11. Коробова С.С. Развитие риск-менеджмента в предпринимательстве: [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  www.kycherova.ru/delopment/index.html

12. Лобанов А. Тенденции развития риск менеджмента: мировой опыт / А. Лобанов, А.Чугунов // Рынок ценных бумаг. — №18 (153). — 1999. — С. 59—65



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота