ПРОГНОЗНИЙ БАЛАНС ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЯК ЗАСІБ БЕЗПЕЧНОСТІ ЇЇ ПОСТАЧАННЯ ТА РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОГНОЗНИЙ БАЛАНС ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЯК ЗАСІБ БЕЗПЕЧНОСТІ ЇЇ ПОСТАЧАННЯ ТА РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ

15.06.2020 18:51

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Капшитар Юрій Юрійович, магістрант, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький


Загальна оцінка стану енергетики країни й пошук резервів збереження енергоресурсів, їх ощадливе використання відіграють важливу роль у подоланні кризи в енергетиці. З метою забезпечення необхідних обсягів постачання та раціонального використання енергоресурсів, одночасно з вирішенням значної кількості техніко-технологічних, економічних та управлінських проблем у цій площині, важливе значення відіграє розробка прогнозного балансу електроенергії об’єднаної енергетичної системи країни на поточний рік.

Як зазначив С.І. Божко, державні статистичні спостереження за споживанням паливно-енергетичних ресурсів «дозволяють зробити аналіз структури споживання палива та енергії за допомогою даних про залишки та використання різних видів ресурсів. Але для глибокого та порівнювального аналізу на макрорівні, з урахуванням всіх етапів руху енергетичних потоків, виникає необхідність у формуванні енергетичного балансу» [1].

З 01.07.2019 р. набув чинності Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 26.10.2018 р. № 539 «Про затвердження порядку формування прогнозного балансу електричної енергії об’єднаної енергетичної системи України на розрахунковий рік», яким визначено основні організаційні положення, принципи та вимоги, а також методологічні засади щодо формування прогнозного балансу електричної енергії об’єднаної енергетичної системи [2].

Прогнозний баланс електричної енергії об’єднаної енергетичної системи України на розрахунковий рік містить наступну інформацію: 

- виробництво електроенергії всього (у тому числі: ТЕС енергогенеруючих компаній; теплоелектроцентралі та когенераційні установки; ГЕС; АЕС; виробники, які розміщені на території ліцензійної діяльності оператора системи розподілу; альтернативні джерела (ВЕС, СЕС та інші)); 

- імпорт та експорт електроенергії; 

- технологічний перетік електроенергії; 

- електроспоживання; 

- споживання електроенергії ГАЕС в насосному режимі.

Отже, прогнозний баланс електроенергії надає учасникам ринку енергетики дані стосовно функціонування енергосистеми України. Представлена у ньому інформація необхідна для підготовки рекомендацій щодо безпечності постачання та раціонального використання електроенергії з урахуванням зіставлення обсягів її надходження та споживання. 

Література:

1. Божко С.І. Роль енергетичного балансу в аналізі використання енергетичних ресурсів в Україні. Електронний журнал «Ефективна економіка». 2011. № 6. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op= 1&z=580 (дата звернення: 14.06.2020). 

2. Про затвердження порядку формування прогнозного балансу електричної енергії об’єднаної енергетичної системи України на розрахунковий рік : Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 26.10.2018 р. № 539. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1312-18 (дата звернення: 14.06.2020).


________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота