ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА СИСТЕМУ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА СИСТЕМУ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ

26.10.2020 10:40

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Пильгун Наталія Василівна, кандидат юридичних наук, доцент, Національний авіаційний університет, м. Київ; Шарко Альбіна Миколаївна, студентка юридичного факультету Національного авіаційного університету, м. Київ


В даний час сучасна світова цивілізація переживає універсальну системну трансформацію, яка в цілому ряді своїх життєво-важливих проявів демонструє риси нової епохи. В основному ця трансформація пов'язується із сучасними процесами глобалізації та спробами створення однополярного світу на основі економічного, фінансового, військового та геополітичного панування США, що перетворилися в єдину наддержаву світу. 

Чимало цікавих думок про зміст глобалізації та її суперечності висловлює американський економіст Дж. Стігліц. Він вважає, що глобалізація це «...тісніша інтеграція держав і народів світу, спричинена величезним зниженням цін транспортування і комунікації та зламом штучних перепон потокам товарів, послуг, капіталу, знань і (меншою мірою) людей через кордони.» Глобалізація супроводжується створенням нових інституцій, які приєднуються до існуючих по різні боки кордонів. Водночас, на думку дослідника, суперечки й конфлікти спричиняються набагато вужчими економічними аспектами глобалізації та відповідальними за них міжнародними інституціями (насамперед, МВФ, Світовим банком і СОТ), які розробляють правила, що вимагають таких заходів, як лібералізація ринків капіталу (скасування порядків і обмежень, які діють у багатьох країнах, що розвиваються, з метою стабілізації потоків нестійких капіталів, які рухаються всередину та з країни) [1, с. 32].

Наприкінці ХХ століття, коли більшість ідеологічних догм було викоренене, Україна лише почала робити перші кроки до активної участі в сучасних процесах глобалізації. Незважаючи на те, що вона знаходиться в центрі Європи, поруч з прогресуючими державами, які активно розвивають свої сильні сторони, Україна помітно відстала і не встигає за процесами, які відбуваються в сусідніх державах. Якщо брати до уваги, якими ресурсами володіє і яке вигідне географічне положення має Україна, а крім того, умови, що створюються світовою економікою кожній державі, наша держава повинна знайти свій шлях, шлях переходу до прискорення структурних перетворень з метою зміцнення своєї ролі у світовій економіці.

Цей процес надає можливість мобілізації значного обсягу фінансових ресурсів, формуючи сприятливі для інвесторів умови, що дозволить використовувати більш широкий фінансовий інструментарій на зростанні кількості ринків; лобалізація знижує численні обмеження, в тому числі на переміщення капіталу через кордони; розшириться доступ до інформації, сучасним науково-технічним розробкам. Тобто глобалізаційні процеси  носять необмежений характер. Деякі зміни, які відбуваються в Україні, викликані насамперед, тиском досвіду інших країн, прагненням підлаштувати всіх під себе. З ростом глобалізаційних процесів буде рости і нерівність між державами, що може стати причиною нових конфліктів. Тому негативні наслідки очевидні: розвинені країни будуть ставати багатшими, а бідні стануть ще біднішими.

Економічний простір нашої країни ще не структурувався і не готов до формування ефективних транснаціональних зв'язків. Навіть зусилля окремих регіонів поки що не отримали належної підтримки і не показують позитивної динаміки розвитку. Для того, щоб Україна вижила як самостійна держава, ми повинні зробити все для конкурентності економіки нашої країни, як з точки зору витрат на виробництво, так і з точки зору інвестиційної привабливості. При цьому, варто бути реалістами і усвідомлювати, що сьогодні ми володіємо обмеженою кількістю переваг, які здатні забезпечити конкурентоспроможність української держави [2]. А щодо багатосторонніх міждержавних договорів, то вони є, швидше за все, політичної ініціативної уряду, і не мають реальної підтримки. Тому велика ймовірність того, що якщо Україна увійде в режим глобалізаційних процесів, то наслідки будуть дуже неоднозначні і вони будуть носить прогресивний характер у системі державотворення україни.

Отже, процес глобалізації всієї міжнародної економіки не обходить і Україну, яка поступово займає своє місце в системі нових міжнародних економічних відносин, і активно впливає на всі аспекти економічного розвитку держави. Потрібно зауважити на тому, що потенціал України для участі в глобальних ринкових відносинах досить високий, але Україна на сучасному етапі недостатньо повно виконує його через економічну кризу держави. Виведення національного капіталу через офшори та низький рівень відповідальності посадових осіб щодо загально-державного збагачення та високого рівня матеріального забезпечення цього населення.

Література:

1. Стіґліц Дж. Глобалізація та її тягар / Дж. Стіґліц; [пер. з англ. А. Іщенко]. – К. : Вид. дім “КМ Академія”, 2003. – 252 с.

2. ua.112.ua/mnenie/hlobalizatsiia-svitovoi-ekonomiky...ny-u-nii-428876.html 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота